jeugd 4-5 jaar

Anna Llenas

De kleur van emoties
Anna Llenas


Wist jij dat emoties een kleur hebben? Maar wat moet je doen als al die kleuren door elkaar lopen? Dat overkwam het kleurenmonstertje. Toen hij vanochtend wakker werd voelde hij zich raar, onzeker, verward. Hij voelde zich alle kleuren door elkaar.
'Dat krijg je' moppert het kleurenmonsterbazinnetje 'als je een rommeltje maakt van je emoties. Die moet je scheiden en een eigen 'potje' geven'. Ze wil het kleurenmonster wel helpen en leidt hem langs allemaal heel mooie lichte en soms donkere kleuren, zodat het monster kan leren ze uit elkaar te houden.


Als eerste laat ze vreugde zien die heel vrolijk geel is. 'Vreugde is aanstekelijk. Het straalt als de zon en fonkelt als de sterren'.
Als je vrolijk bent, wil je lachen, springen, dansen, spelen... en je wilt je vreugde delen met iedereen.


En dan komen we bij blauw, de kleur van verdriet. Het bijzondere is, dat we geen gewone afbeeldingen te zien krijgen maar bij elke emotie zien we een pop-up pagina verschijnen. De blauwe pagina is zo mooi dat je er bijna vrolijk van zou worden!
Je ziet blauw met witte wolken waar grote verdrietdruppels uit vallen. Je ziet wolken die vastzitten aan echte touwtjes.
Op bed zit het kleurenmonstertje dat ook blauw van verdriet is, gelukkig is zijn bazinnetje er en die vertelt hem: 
'Verdriet hunkert altijd naar iets. Het is zacht als de zee, zoet als regendagen. Als je verdrietig bent, wil je je verstoppen en alleen zijn. Je wil gewoon helemaal niets doen.'

En zo is er op elke pagina een mooie pop-up die een emotiekleur weergeeft zoals het knalrode boos, de zwarte angst en als laatste de groene rust waarbij je het kleurenmonster heerlijk in een groene hangmat tussen groene bomen ziet liggen. Bij elke emotie staat in een paar korte zinnen de beschrijving daarvan en wat je doet als je dat voelt.


Op het eind van het boek zie je allemaal potjes met een emotie-etiket, daarnaast staat of zit het kleurenmonster in de bijpassende kleur. Uit de potjes steken labeltjes die je omhoog kunt trekken. Maar op de allerlaatste pagina wacht ons nog een heel leuke, grappige verrassing! Dan snappen we gelijk waarom bij het kleurenmonstertje de kleuren zo door elkaar liepen!
Echt een superleuk boek!


Als ik een kind was dan wist ik het wel, dan vroeg ik dit boek voor mijn verjaardag!


ISBN 9789044823168 Hardcover die zacht aanvoelt 21 pagina's met 9 zeer fraaie pop-ups Uitgeverij Clavis september 2014
Vertaald door Clavis uitgeverij Leeftijd 4+

© Dettie, 22 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER