jeugd 4-5 jaar

Diane Put

http://www.lotta.be

http://www.suzannediederen.nl

 

Lotta viert carnaval
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put


Als je dit boek ziet, heb je meteen zin om met Lotta mee carnaval te gaan vieren! Wat een vrolijke boel is het op de omslag!
Op de schutbladen zie je ook allemaal spulletjes die bij carnaval horen.

Maar het is wel een beetje raar: Lotta is helemaal niet van plan carnaval te gaan vieren! Sterker nog: ze is onderweg met een mand koekjes voor tante Cato, en ze is heel verbaasd als ze onderweg dieren tegenkomt die ze kent, maar eigenlijk ook weer niet. Want wat zien de schapen er raar uit. Ze hebben een hondenmasker op! En de kippen Lie en Nina doen net alsof ze een ridder en zijn prinses zijn! Zelfs de kuikens lijken wel gek geworden, ze willen niet eens een koekje, maar rennen snel naar huis.
Het werkt aanstekelijk, en als Cato vertelt dat het carnaval is en dat ze met z’n allen in een stoet om de boerderij zullen gaan, wil Lotta ook meedoen. Maar ja, zij heeft geen verkleedspullen...

Erg grappig verhaal in sprankelende primaire kleuren. Iedereen is vrolijk, iedereen heeft iets raars, en dat is niet alleen voor Lotta aanstekelijk, maar ook voor de jonge lezertjes (en hun voorlezers).
Terwijl Lotta ontdekt wat er aan de hand is, wordt aan de lezer tussen neus en lippen door uitgelegd wat carnaval is: een verkleedpartij: je doet alsof je iemand anders bent. En feest: want iedereen is vrolijk, en zingt en host.
En je ziet meteen dat het helemaal niet duur hoeft te zijn, je hebt alleen wat creativiteit nodig.
Of vrienden die je daar mee helpen.

Het kan haast niet zo zijn, maar als je niets om carnaval geeft, dan heb je een leuk verhaal over vrienden die elkaar helpen, in mooie kleuren, en met een op bijna iedere bladzijde terugkerende tekening. Dat vinden kinderen altijd leuk: een patroon dat steeds weer terugkomt. En je kan ook duidelijk zien dat carnaval te maken heeft met de lente.
Voeg daarbij de aanwijspagina’s voor leuke interactie en het is helemaal af.

ISBN 9789044824131 | Hardcover | 26 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2015
Leeftijd 4+

© Marjo, 26 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lotta vindt de weg
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put


Dit is alweer het zesde boek over Lotta de blijmoedige kip. Dit keer gaat Lotta met tante Cato en de kuikentjes naar het strand. Dat is eens wat anders dan de vijver! De kuikentjes weten niet wat ze zien, wat is die zee groot! Tante Cato gaat lekker onder de parasol zitten bij de strandpaal met de gele vis.
‘Als je goed onthoudt bij welke paal je zit, vind je steeds de weg terug,’ zegt tante Cato.
Lotta en de kuikens gaan lekker spelen, ze maken gekke pruiken van zeewier en verzamelen schelpen en hebben enorme pret. Maar dan willen ze al hun schatten aan tante Cato laten zien maar waar zit ze ook alweer? O jee, waar is de strandpaal met de gele vis gebleven?


Opnieuw een heerlijk vrolijk boek met Lotta in de hoofdrol. Persoonlijk vind ik dit het leukste Lottaboek dat ik tot nu toe gelezen heb. Het ziet er allemaal heel gezellig uit. De kleine kuikentjes hebben echt plezier en vooral de prent waarop ze met zeewier op hun kleine kopjes rondlopen, is geweldig. Ook grappig is dat Lotta altijd haar kippenlaarsjes aanhoudt. Of ze nu in het water is of door het zand of de duinen loopt, de laarzen blijven aan! Zelfs haar zwemband heeft een kippenkopje!
Dankzij de kleurige illustraties en het leuke verhaaltje is het een prettig voorleesboek dat kinderen zeker zullen waarderen.


Diane Put is actief als mentor voor startende leerkrachten in het gemeenschapsonderwijs. In haar vrije tijd schildert, tekent en schrijft ze.


ISBN 9789044819601 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis juni 2013
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 2 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lotta viert Kerstmis
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put


Morgen is het Kerstmis en Lotta is druk bezig voor het feest bij tante Cato. Ze heeft voor iedereen een pakje en voor de kuikens gaat ze haar eigen lekkere Lottakoekjes bakken. Ze loopt naar het kippenhok om eieren te halen voor de koekjes, maar wat gek, er is geen ei meer te vinden in het hok!
De kuikens hebben ze allemaal gebuikt als kerstballen. Wat nu?
Lotta is er naar van, ze had de kuikens nog wel een verrassing beloofd maar zonder eieren kan ze geen koekjes maken.
En dan begint het te sneeuwen en dat brengt Lotta op een superidee...


De Lottaboekjes zijn altijd vrolijk van toon en de afbeeldingen zijn vrij komisch, vooral in dit boek. De kippen en kuikentjes hebben allemaal enorme (kerst)laarzen aan, wat een grappig effect geeft, evenals de piepkleine kleurige kerstmutsjes die de kuikens op hun kopjes hebben. De koe is ook in kerstsfeer en heeft grote rode kerstballen in haar oren. Maar tante Cato spant de kroon met haar speciale kerstoutfit en deftige parelketting.
Kortom, een vermakelijk kerstboek waar de kleintjes heerlijk van zullen genieten.


ISBN 9789044823660 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2014
Leeftijd 4+

© Dettie, 11 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lotta ruimt op
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane PutDe kippenvriendinnen Nina, Lie en Lotta lopen vrolijk kakelend naar hun lievelingsplek bij de vijver. Maar wat een teleurstelling als ze daar aankomen, het grasveld ligt vol met afval! Nina wil alles in de vijver kieperen maar dat willen de vissen niet, dat vervuilt het water. Meneer Mol wordt heel boos als ze de troep in een kuil in de grond willen stoppen, dat vervuilt de grond. En de vogels willen niet dat ze alles verbranden, dat vervuilt de lucht... wat nu?
En dan heeft Lotta een geweldig plan! De vriendinnen gaan aan de slag en maken iedereen helemaal blij.


De eindzin van het verhaal is 'Wie afval vermijdt, hoeft het niet kwijt!' Dat vind ik een heel rare, moeilijke zin, zeker in een boek voor kinderen vanaf 3 jaar. Maar kijk! Als je de laatste bladzijde omslaat dan zie je allemaal tips waardoor je heel weinig afval maakt. Zoals:
- brood in een broodtrommeltje meenemen in plaats van een plastic zakje.
- buiten spelen in plaats van tv kijken omdat je dan geen stroom verbruikt
- samen fietsen in plaats van met de auto je ergens naar toe laten brengen
- tekenen op twee kanten van een vel papier


De boodschap is duidelijk, hoe kun je beter omgaan met afval en het milieu. Via dit verhaaltje wordt geprobeerd dat duidelijk te maken.
De taal is wel wat statisch en moeilijk voor zulke jonge kinderen. Er worden vrij lange woorden gebruikt zoals bolderkar, lievelingsplekje, buikkrampen, aangevlogen, viezigheid, (forse) vleugelslagen. Maar zoals vaak gezegd wordt, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met kinderen milieubewust te maken.
Toch had het wel wat speelser gebracht kunnen worden. Het is allemaal vrij stijfjes en belerend. Je kunt kinderen ook op een vlottere manier zoiets duidelijk maken.  Vooral de eindzin is érg lelijk en moeilijk voor kinderen van 3 jaar. Welk kind kent het woord vermijden? Daar moet toch wat makkelijkers voor te bedenken zijn. Bijv. Als we geen afval maken, hoeven we het ook niet kwijt te raken.


De afbeeldingen zijn vrolijk en in mooie, heldere kleuren. De oplossing die Lotta bedacht heeft voor het verwerken van het afval is goed en leuk en brengt mogelijk kinderen op idee.
Kortom, op zich dus wel een aardig boekje alleen nogal stijf en qua woordgebruik meer geschikt voor wat oudere kinderen. 


ISBN 9789044817829 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A. | juli 2012
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 12 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt

Lotta telt
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put


Op de cover zie je Lotta, zij is een vrolijke kip met kippenlaarsjes aan ofwel laarsjes die beschilderd zijn als een kip. De neus van de laars is een kippensnavel en op de wreef van de laars zit een kammetje. Je wordt gelijk vrolijk als je het ziet. Dat vrolijke gevoel blijft hangen bij het lezen van dit boek. Lotta leert namelijk op een erg humoristische manier tellen. Onderweg naar haar hangmat komt ze allerlei dieren tegen. Als eerste een vogel met maar 1 poot. Wat een grote kip denkt Lotta, maar het blijkt een ooievaar! Ze vertelt waarom ze soms op één poot staat.
Dan ziet Lotta de hond met... 4 poten. Waar is de 3 gebleven zul je denken, maar de hond heeft 3 zwarte poten en 1 witte.  Via het lieveheersbeestje, een spin en een héél vreemd beest in de hangmat leert Lotta tot 10 te tellen.


Het leuke van dit boek is, is dat het deze keer niet het geijkte opvoert. Natuurlijk is er de spin met acht poten maar voor Lotta aan het getal 8 is, zijn er nog andere dingen rond de spin die maken dat ook 7 genoemd wordt. En de 5 en 6 worden ook al zo origineel en met veel humor gepresenteerd, want dieren met 5 poten? Die bestaan toch niet? Lotta is een nieuwsgierige kip die zich overal over verwonderd. En het leuke is dat Lotta er na elke onmoeting met een dier er ook elke keer eventjes een aantal poten bijkrijgt!


De helder gekleurde illustraties in dit boekje staan verspreid over twee pagina's.  Het is vooral de speelsheid en fantasie in die afbeeldingen dat het boek zo leuk maakt. De tekst is in duidelijk leesbare letters en de getallen in de tekst zijn groter en dikker afgedrukt.
Een kind leert zo op een erg vrolijke manier, al spelenderwijs, tellen.


ISBN 978904481692 Hardcover oblong formaat 32 pagina's Uitgeverij Clavis april 2012
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 29 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als de maan lacht
tekst: Diane Put 
illustraties: Suzanne Diederen


Amori vindt Fleur, haar mama, de allerliefste, allerleukste, allergrappigste mama van de wereld. Als het regent zoeft mama lekker hard met de fiets door de plassen en als de zon schijnt mag Amori helpen in de tuin. De mamapannenkoeken zijn natuurlijk de allerlekkerste van de wereld en als Amori naar bed moet is Fleur ook de allerliefste-zachte-mama die er is. Mama vertelt verhaaltjes, over de maan. De maan lacht en bewaart alle wensen en geheimpjes zodat Amori alle leuke dingen die zij samen met mama doet niet vergeet...


Maar dan wordt mama heel ziek en de dokters kunnen haar niet beter maken en is mama gestorven. Amori en papa zijn heel verdrietig.
Amori en oma hebben een mooi mamahoekje gemaak zodat ze mama nooit zullen vergeten. 
Opa en oma doen hun best om Amori op te vrolijken maar oma's pannenkoeken zijn geen mamapannenkoeken, opa zwiert ook  niet zo lekker door de plassen als mama en de koekjes die oma bakt zijn geen ronde maantjes maar maansikkeltjes en ze lachen niet. 
Gelukkig voor Amori ontdekt ze na een tijd van verdriet dat ze toch weer kan lachen, dat papa ook fijne warme armen heeft, dat opa en oma heel erg lief zijn, dat de koekjes van oma heerlijk zijn en samen fietsen met opa toch ook heel fijn is.


En nu is het al lang geleden dat mama gestorven is en vandaag mag Amori haar mooie rose prinsessenjurk aan want mamaroos, haar nieuwe mama, komt. Mamaroos is lief en grappig en laat papa en Amori lachen. De zon schijnt en Amori mag mamaroos helpen in de tuin...


Een lief ontroerend verhaaltje uit de Bobbels en Bubbels reeks. Dat is een serie boeken waarin de bobbels voor de problemen, verdriet of zorgen staan, die nadat ze verwerkt of behandeld zijn veranderen in bubbels, de positieve emoties.
In dit boekje is vriendelijke aandacht voor het verdriet van Amori. Mooi is ook dat erkend wordt dat hoe anderen ook hun best doen, zoals in dit geval opa en oma, om iemand op te vrolijken het verdriet toch eerst zijn tijd nodig heeft, eerst een plek moet krijgen. Ook wordt duidelijk gemaakt dat het leven doorgaat en er ook weer leuke dingen gebeuren.
De vriendelijke prenten zijn in vrolijke pasteltinten gemaakt en staan verspreid over twee pagina's. Grappig detail is dat de beide mama's voorlezen uit Lotta, een ander boek van Diana Put.

Achterin het boek staat een 'bijsluiter' voor volwassenen waar tips van professionele hulpverleners in staan over hoe te handelen als een kind geconfronteerd wordt met het overlijden van een dierbare.
Een mooi, integer en informatief prentenboek.


ISBN 9789044815870 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis december 2011
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 6 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER