jeugd 4-5 jaar

Lisa Papp

http://lisapapp.com

 

Mia en de bibliotheekhond
Lisa Papp


Mia vindt lezen NIET leuk! Zelfs de smaken op de kaart van de ijscokar wil ze niet lezen.  Maar het aller- aller- allerergste vindt ze hardop lezen in de klas...


"[...] soms lukt het me gewoon niet om woorden te maken.
En soms blijven de zinnen in mijn keel hangen.
Soms lachen ze me uit als ik een fout maak."


De kinderen die wél goed kunnen voorlezen en de woorden begrijpen, krijgen een sterrensticker van de juf maar Mia heeft er nog nooit een gehad. 'Niet opgeven' zegt de juf steeds En ze geeft Mia elke keer een 'geef nooit op' sticker in de vorm van een hartje. Daar heeft ze er inmiddels een flink aantal van, maar Mia wil gewoon een ster! Soms past ze zelfs een trucje toe en maakt ze tijdens het voorlezen bijvoorbeeld namen korter, maar dat mag niet van de juf.
Mia vindt het hardop lezen vreselijk... Ze probeert het écht, maar het lukt gewoon niet. Dáárom heeft ze zo'n hekel aan lezen.


Zelfs de vrouw van de bibliotheek weet dat Mia niet van lezen houdt maar ze heeft die zaterdag wel een heel aparte vraag, ze brengt Mia naar eén ruimte waar allemaal kinderen op een grote ronde warme mat liggen, ze hebben allemaal een boek en een hond bij zich zitten! De bibliothecaresse brengt Mia naar Bonnie, een lieve, grote, witte hond, en ze vraagt: "Mia, wil jij een hond voorlezen? Nou, dat wil Mia wel proberen.


En zo begint Mia heel hakkelend en zenuwachtig aan haar zaterdagavontuur. Elke zaterdag leest Mia aan Bonnie een verhaal voor. Het fijne is dat Bonnie haar niet uitlacht maar gezellig bij haar kruipt. Langzamerhand krijgt Mia zelfs plezier in lezen!


"Het is leuk om te lezen als je niet bang bent om
fouten te maken. Bonnie leert me dat het niet erg
is om langzaam te lezen."


Maar een ster heeft Mia nog steeds niet...  Doe maar net of je Bonnie voorleest, zegt mama. En dat doet Mia... met succes!
Het eind van het verhaal heeft overigens nog een leuke verrassing in petto!


Geen enkele bibliotheek zal een aparte kamer met honden hebben maar de vondst is bijzonder. Het verhaal brengt je op idee. Moeilijk lezende kinderen kunnen ook aan een kat, kanarie, schildpad, cavia, goudvis  etc. het verhaal voorlezen. Dat is veel minder eng dan in de klas...
Buiten dat is het ook een mooi voorleesverhaal voor in de klas zodat kinderen weten dat lezen niet voor iedereen makkelijk te leren is.


De potloodtekeningen, ingekleurd met aquarelverf, hebben iets weg van de vroegere gezellige Rie Cramer afbeeldingen. Ze zijn erg sfeervol en in mooie zachte tinten gemaakt. Ook is op de prenten mooi weergegeven hoe akelig het voor Mia is dat ze geen ster krijgt. Je ziet allerlei kinderen met sterren rondlopen, ze vallen zelfs uit hun boek! Maar Mia heeft alleen een heleboel hartjes in haar tas. De eindelijk verdiende ster wordt dan ook supertrots bekeken. Mia heeft het toch maar gedaan!


'Een prentenboek om je zelfvertrouwen te vergroten' staat er op het achterplat. Maar het is dat niet alleen, het is ook een boek over vriendschap tussen mens en dier. En dat past heel mooi bij het thema vriendschap van de kinderboekenweek 2018.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165791 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | februari 2017
Afmeting 28,7 x 24,6 cm | Vertaald door Merel de Vink | Leeftijd 4+

© Dettie, 1 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER