jeugd 4-5 jaar

Joke Eikenaar

http://www.justjoke.nl

https://www.facebook.com/joke.eikenaar

 

Op zoek naar het begin
Joke Eikenaar


Als je lekker in het meer staat de badderen en je ontdekt ineens dat je je handdoek vergeten bent is dat behoorlijk vervelend. Dat overkomt Ridder Pepijn. Maar gelukkig ziet hij een handdoek liggen, denkt hij... Maar het is dan wel een enorme handdoek! Er komt geen eind aan!
Natuurlijk is het geen handdoek maar de enorme lap stof is wel handig voor Pepijn. Hij kan zich daarmee wel afdrogen.
Nieuwsgierig als hij is, gaat hij samen met zijn paard op pad om het begin van die lap te vinden, dan kan hij de lap terugbrengen. Want hij is wel een échte ridder en ridders zijn dapper en vriendelijk en hoffelijk. En het lijkt hem ook wel een heel leuk avontuur en toevallig is hij gek op avonturen.


© Joke EikenaarHij komt eekhoorntjes tegen die hij gezellig glijbaantje ziet spelen met de lap, maar het eind van die enorme lap is nog lang niet in zicht. De lap kronkelt over het gras, hangt in de boom, zwiert over de brug en nog steeds ziet Pepijn niet waar de lap eindigt. Ondertussen komt hij van alles en iedereen tegen. En je bent ridder of niet dus als iemand de lap gebruikt dan snijdt hij dat stuk gewoon af, een stukje meer of minder maakt niet uit bij zo'n enorm stuk stof. En zo houden twee kinderen bijvoorbeeld hun tentje. De charmante ridder maakt er zelfs nog even gauw een raam in met zijn stoere zwaard.
En dan, eindelijk... ziet hij waar de lap begint en bij hoort. Dát is nog eens leuk!


Zoals altijd weet Joke Eikenaar uitstekend en met veel humor gelijk de toon te zetten. Ridder Pepijn is een vrolijke ridder met flair en dat blijft het hele boek zo.  De afbeeldingen, eveneens door Joke Eigenaar gemaakt, zijn fris met grappige details, zoals de twee elegante bloempjes in de staart van het verder bonkige stoere paard of de egel die prachtig zijn stekels door de lap heen steekt, of de twee eekhoorns die het schimmenspel van de ridder en de draak spelen...
Dat soort dingen maken de boeken van Eikenaar zo aantrekkelijk. Gewoon kopen en genieten!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165876 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2017
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 15 maart 2018

Lees de rreacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mam, doe normaal!
Joke Eikenaar


Het is natuurlijk voor een kind al akelig, vreselijk, afschuwelijk als grote mensen zogenaamd grappige dingen doen. Maar nóg erger is het als je eigen moeder steeds heel rare dingen doet, dan schaam je je toch dood!
Zola schrikt zich dan ook naar als de juf aankondigt dat ze volgende week maandag op huisbezoek zal komen. Nee! Dat kan helemaal niet! Wat zal juf wel denken als ze haar moeder leert kennen! Want haar moeder kan echt nóóit eens normaal doen. Hoe hard Zola ook roept 'Mam, doe normaal!' haar moeder vindt gewoon alles leuk en om te lachen.

Als het warm is stapt ze blij de stadsfontein in, als ze naar de supermarkt gaan, gooit ze altijd wel spullen uit het rek en krijgt dan de slappe lach, haar moeder ligt ook dubbel van het lachen als ze op het schoolplein een groot gat in haar broek ontdekt. 'Nog iets groter en mijn bil komt erdoor!' roept ze in zo'n geval schaterend. Zola sluipt dan maar stiekem de school in, ze hoort niet bij dat malle mens.


Haar moeder brult mee met de brulkikkers, zingt mee met de straatzangers, past hoeden in de hoedenwinkel en springt zomaar op de trampoline. Vreselijk toch? En nu komt juf maandag een kop thee drinken bij die rare moeder van haar!

'De juf vindt mama vast heel raar.
Zola vraagt zich af of ze mama misschien in de kelderkast
moet opsluiten als juf komt. Dan zal ze alleen met Zola
thee drinken en dan komt ze er nooit achter dat Zola
een heel rare moeder heeft.'


En dan is het zover... De juf is er... Zola staat met haar oor tegen de deur, als mama maar normáál doet, en dan hoort ze lachen, heel hard lachen. Juf en mama lachen! Ze gieren het uit! En de reden waarom ze lachen is zo heerlijk dat Zola gelijk de fratsen van haar moeder veel minder erg vindt.

Heerlijk boek, dat je met een brede grijns dichtslaat. De moeder van Zola heeft zo'n enorm plezier in het leven dat je er vanzelf vrolijk van wordt. De lach giechelt en schatert bijna van de afbeeldingen af.
Maar je kunt je je ook zo goed voorstellen dat een kind daar heel anders tegenaan kijkt. Mama doet gewoon gek! Mama moet daar gewoon mee stoppen! Nu! De gêne is duidelijk van het gezicht van Zola af te lezen.
Het is in dit boek eens de omgekeerde wereld. Deze keer is het de mama die alles doet in plaats van het kind. Mama is ondernemend, mama stapt overal ongegeneerd en vrijmoedig op af en dát maakt het verhaal nu juist zo vreselijk origineel en leuk.


ISBN 9789044826074 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2016
Leeftijd 5+

© Dettie, 8 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Op zoek naar de zeekip
Joke Eikenaar


Wat doe je als gewone kip zijnde en je hoort Hond vertellen dat hij aan het strand een zeehond heeft gezien en daarna ook nog eens vertelt dat er zeekoeien en zeepaardjes bestaan. Dan ga je nadenken. Zouden er dan ook zeekippen zijn? Maar Hond heeft er nog nooit van gehoord. Een zeekip bestaat niet, zegt hij pertinent.


'Nee?' Kip zet beledigd haar vleugels in haar zij. 'Wedden van wel?
Als er een zeehond en een zeekoe en een zeepaard is, dan is er ook een
zeekip. Hij is alleen nog niet ontdekt. Dus dat ga ik doen.' [...]


'Maar... hoe wil je dat dan doen?' sputtert Hond. 'Jij kan helemaal niet zwemmen!'


'Grote ontdekkingsreizigers laten zich niet tegenhouden door een beetje water.' zegt Kip.
Trots steekt ze haar snavel in de lucht en loopt op hoge poten weg.

Kip zal het wel eventjes uitzoeken. Ze duikt de schuur in en ontwerpt een heus kippenduikpak. Als ze klaar is, wandelt ze vastberaden met haar duikspullen naar de zee en plonst het water in. Het pak werkt perfect. De zeehond leidt haar rond. Kip kijkt haar ogen uit. Ze ziet alle boerderijdieren in zeevorm voorbij komen zoals de zeekoe, de zeekat, een zeemuis, een zeevarken en het zeepaardje, maar helaas er is  geen zeekip te bekennen!
Het gekke is dat al die zeedieren helemaal niet op haar boerderijvrienden lijken, alleen het zeevarken een klein beetje. Het zeepaardje is zelfs heel klein! Ze zijn gelukkig allemaal wel heel aardig tegen Kip. Ze krijgen er zelf helemaal lol in en zoeken met met veel plezier allemaal mee naar 'de verre, verre nicht' van Kip. Zullen ze haar vinden?


Soms voel je je gewoon verwend door een boek zoals dit exemplaar. Al moet ik bekennen dat ik de eerste pagina na de mooie coverafbeelding wel érg druk vond. Maar gelukkig blijft het bij die ene drukke tekening. Daarna wordt het boek steeds mooier en humoristischer.


Wat het verhaal vooral zo aantrekkelijk maakt is die rare kip met haar glazen duikersbol op haar kop tussen al die zeedieren. - Je leert gelijk nog een stel dieren kennen ook! - De verbazing is van haar koppetje af te lezen als ze de vreemde vormen ziet van de zeehonden, -koeien, -paarden en andere zeedieren. Het is een compleet andere wereld voor haar (en ons). Het is puur genieten. Maar die zeekip... waar is dat beest? Of krijgt Hond toch gelijk?

Het boek leest ook erg prettig voor dankzij de eenvoudige maar niet kinderachtige taal die gebruikt is. De zinnen zijn kort en de tekst is goed leesbaar afgedrukt. Joke Eikenaar heeft van de tekeningen en tekst een erg origineel geheel gemaakt waar kinderen veel plezier aan zullen beleven.
Chapeau!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164596 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2016
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 28 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>