jeugd 4-5 jaar

Trenke Riksten-Unsworth

http://www.trenke.nl

http://www.biancajonker.nl

http://francienvanlang.blogspot.nl


Zie ook de recensies op Leestafel over Trenken Riksten-Unsworth's boeken voor volwassenen:
- De bijzondere wereld van Eilan en andere kinderen met autisme
- En wat is daarop uw antwoord
- Meer dan een etiket

en de recensies over het boeken Bruinoog (AVI E3), Kermisdief (AVI E5), Mispoes (AVI M5) en De schatkaart (AVI E3)

 

Tante Truus trouwt
illustraties: Francien van Lang
tekst: Trenke Riksten-Unsworth & Maria Riksten-Brouwer


"Stel: vrouwen houden echt van vrouwen.
Of mannen zijn dol op elkaar.
En die zouden samen trouwen,
dan is dat helemaal niet raar."

Inderdaad. Daar heb ik niets aan toe te voegen!

                                                                Jacques d'Ancona


In dit fraaie boekje vertelt Pien over de bruiloft van haar tante Truus die trouwt met Marjon. In het begin vindt Pien dat een beetje raar want twee vrouwen die gaan trouwen? Ze wist niet dat dat kon! En wat voor kleren trekken ze dan aan? Want een bruidje draagt altijd een mooie jurk en een man een pak, maar nu zijn er twee bruidjes... Mama probeert zoveel mogelijk antwoord op de vragen van Pien te geven.

En dan breekt eindelijk de trouwdag aan... Pien vindt het heel spannend.


Wat had ze ernaar uitgezien
om dit trouwfeest te beleven
waar zij het bruidspaar bovendien
de ringen aan mocht geven


Pien krijgt een mooie jurk aan en een kapster maakt prachtige vlechten in Piens haar. En mama maakt Piens ogen een beetje op, vandaag mag dat voor een keertje. En dan gaan ze naar het Stadhuis waar een 'trouwmevrouw' tante Truus en Marjon zal trouwen. De bruidjes zien er prachtig uit maar de trouwmevrouw is wel een beetje vreemd in die rare jurk met een slabbetje ervoor!  Die mevrouw vertelt een heel verhaal over Truus en Marjon. Pien let goed op, want straks moet zij de ringen naar de bruidjes brengen, maar het duurt wel lang. Eindelijk zo ver...


"Pien, wil jij de ringen geven?"
De trouwmevrouw keek haar lief aan
Pien begon nu wat te beven
Zenuwachtig ging ze staan


Gelukkig gaat alles helemaal goed en daarna zijn tante Truus en Marjon echt getrouwd, en dan... is het feest!

Het is knap om dit hele verhaal - waarbij ook nog eens uitgelegd wordt dat een vrouw ook met een vrouw kan trouwen of een man met een man - helemaal in rijmvorm te vertellen.  Daarnaast lezen we van alles over de voorbereidingen rond het huwelijk en hoe op de dag zelf alles verloopt.
Al met al is het een prettig leesbaar, duidelijk en informatief verhalend gedicht geworden met daarbij vrolijke, feestelijke tekeningen van Francien van Lang.


Trenke Riksten-Unsworth
is zelf vijf jaar trouwambtenaar geweest dus zij weet heel goed waar ze het over heeft. In het nawoord (niet op rijm) geeft ze nog wat extra informatie, met internetadres, over huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht en meldt ze, net als in het verhaal,  dat in Nederland deze mensen dan ook kinderen mogen adopteren.
Maria Riksten-Brouwer is de schoonmoeder van Trenke, zij lette heel goed op het ritme van het gedicht, vertelt Trenke in een interview waarin ze ook zegt: "Ik wil graag een steentje bijdragen aan de acceptatie van homoseksualiteit. Er zou geen discriminatie van homoseksuelen moeten zijn. Als we beginnen met kinderen met de paplepel in te gieten dat liefde mooi is, of een vrouw nu van een man houdt, of van een vrouw, of een man van een man, dan is dat een goede start."

Kortom, het boek is een aanrader!


ISBN 9789491886775 | Hardcover | 34 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | maart 2017
Leeftijd ca. 4-5  jaar

© Dettie, 5 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een rijdend vakantiehuis
illustraties: Bianca Jonker
tekst: Trenke Riksten-Unsworth


Thijs is helemaal niet blij als zijn vader en moeder hun nieuwe caravan laten zien. Papa vertelt dat het een rijdend vakantiehuis is maar Thijs vindt het maar stom. Wie neemt nou zijn huis mee op vakantie? Hij wil ook helemaal niet weg! Hij wil gewoon lekker thuisblijven in hun eigen huis en spelen met zijn dierenvriendjes. Thijs ziet die hele vakantie in dat rare rijdende huis helemaal niet zitten, ook al vertelt papa dat waar ze heen gaan ook dieren zijn.


Thijs is heel boos, hij zal het wel eens aan zijn vrienden vragen of zij hun huis meenemen op vakantie! Hij praat met Konijn die in zijn warme holletje woont maar ook graag buiten rondhuppelt. Vogel heeft een mooi verhaal te vertellen over ergens wonen en zich thuis voelen, net als Vlinder. En dan praat Thijs met Slak en die geeft hem het wijste antwoord... nu wil Thijs wel mee!


Het boek is voorzien van prachtige, bijzondere, kleurrijke afbeeldingen gemaakt door kunstenares Bianca Jonker. Op haar website Kinderkunstkamer is te lezen dat de illustraties een mix zijn van fotografie, digitaal tekenwerk, krijt en kleurpotlood. Vooral de afbeeldingen van Thijs met de dieren vind ik schitterend.- klik op de afbeelding voor een vergroting -


Na dit leuke verhaal volgt er nog een doe-deel. Daar staan allemaal dingen die je rond de vakantie kunt doen. Bijvoorbeeld bedenken wat je van thuis mee wilt nemen op vakantie. Of een spelletje doen als ik zie ik zie... In het boek staan namelijk allemaal mooie afbeeldingen van bijvoorbeeld een vlinder, een mus, iemand met rood haar enz. daaronder staat een wit balkje en daar kun je elke keer een streepje zetten als je iets ziet wat op de plaatjes staat. Maar ook leuk is dat er in staat hoe je slakken(s)lijm kunt maken of een mooie zandvlinder of hoe je kunt horen met konijnenoren!


Een geweldig, mooi verzorgd, boekje vooral voor kinderen die moeite hebben met reizen zoals kinderen met heimwee, autisme of ADHD.


Zie ook de facebookpagina


ISBN 9789491886119 Hardcover 52 pagina's Uitgeverij Droomvallei juni 2014
Afmeting: 10x213x212 mm Voor kinderen van ongeveer vier tot en met zes jaar.

© Dettie, 5 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER