jeugd 4-5 jaar

Babette van Veen

Prinses Leentje & de weg naar het hart
Illustraties: Annelinde Tempelman
tekst: Babette van Veen


Als je een prinses bent mag je alles, en heb je een lekker lui leventje. Alles loopt op rolletjes want daar heb je je personeel voor, dus hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat prinses Leentje niet tevreden is? Dat zal ze ons haarfijn gaan uitleggen als ze het verhaal vertelt over wat ze allemaal nièt mag: je mag nooit iets laten vallen, geen gaten in je jurken vallen of lopen sloffen. Vloeken is natuurlijk helemaal verboden en dat zou Leentje af en toe eens graag doen.


Verlangend kijkt ze naar die mooie poort die ze soms – vooral als het had geregend – in de verte ziet. Het leek wel een hart als je je ogen samenkneep. En in de boeken stond dat je een wens mocht doen als je onder de boog van kleurtjes ging staan. Dus, als ze opnieuw, voor de zoveelste keer, een vergeefse poging heeft gedaan om door te dringen tot haar koninklijke ouders, die maar niet willen snappen dat ze haar gekookte ei niet met mes en vork kan eten, en als haar ouders ruzie blijven maken – achter gesloten deuren, dat wel! – dan neemt Leentje een besluit.


‘Tja, hoe moeilijk kan het zijn?’ Leentje stampvoette terwijl ze uit het torenraam naar de plek keek waar ze zo vaak die mooie kleuren had gezien.
‘Ik heb het helemaal gehad met dat geknetter hier, de een is nog gekker dan de ander. Ik wil het grote hart vinden, dan ga ik wensen dat koning Papa en koningin Mama weer verliefd worden.’


Daar gaat ze, het moedige meisje, dat volgens de afbeelding net vijf jaar oud is: op zoek naar de regenboog, een reis vol avonturen, en nieuwe vrienden. Toedeloetje!

Babette van Veen schreef dit mooie sprookje voor kinderen die hun hart willen volgen.
Dit zegt Babette op haar site:


‘Ik zeg altijd tegen mijn kinderen, als je iets doet wat je graag doet, doe je het beter dan iemand anders. En dus regel je je eigen plekje in de maatschappij. Wil je liever werken met een streber, of iemand die neuriënd zijn of haar werk doet. Met hier of daar een flinke schram van het vallen en opstaan natuurlijk, we zijn geen van allen perfect. En gelukkig maar, dat maakt ons interessant en leuk!’


Een mooi voorleesverhaal, met heel veel kijkplezier. Annelinde Tempelman heeft er werk van gemaakt: met een beperkt aantal kleuren - hetgeen rust geeft -  heeft ze met behulp van foto’s, tekeningen en collagewerk een levensecht Leentje getoverd. De koninklijke kat is erg leuk!
Het verhaal is vaker verteld, maar kan eigenlijk niet genoeg verteld worden, zeker in deze tijd waarin kinderen nogal gepamperd worden. Laat kinderen vrij, laat ze zelf hun leven ontdekken, dat is een wijze raad!


Lees hier het interview met Babette van Veen over Prinses Leentje en de weg naar het hart.


Babette van Veen
studeerde aan de Kleinkunstacademie in Antwerpen. Daar speelde ze in twee speelfilms Blueberry Hill en Brylcream Boulevard onder regie van Robbe de Hert. In Het Nederlandse publiek kent haar vooral om haar rol als Linda Dekker in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook in enkele films en televisieseries is zij te zien, waaronder Raveleijn, en Baantjer. Prinses Leentje & de weg naar het hart is haar kinderboekendebuut


Annelinde Tempelman studeerde modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Zij is mede-oprichter van Studio 100%.
De studio werkt inmiddels met een team van 10 art-directors/designers aan tijdschriften, boeken, stationery en verpakkingen.


Zie ook: https://www.prinsesleentje.nl


ISBN 9789048836772 | Hardcover | 56 pagina's | Moon| juni 2018|
Afmeting 25,2 x 25,2 cm | Vanaf 4 jaar maar ook voor volwassenen!

© Marjo, 20 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER