jeugd 4-5 jaar

Kim Crabeels & Marije Tolman

https://www.kimcrabeels.be

http://marijetolman.nl

 

Flamingo!
illustraties: Marije Tolman
tekst: Kim Crabeels


De titelpagina spat ons tegemoet. We zien namelijk een knalroze ei. Dat moet het ei van Flamingo zijn.
Op de volgende twee bladzijden zien we op de linkerpagina de Flamingo overal lopen, hij ontmoet zo te zien een reiger, een dodo en een pinguïn Maar loopt hij wel? Waarom zien we steeds één pootje apart afgebeeld? Ook op de rechterpagina zien we Flamingo, hij ziet er verdrietig uit en staat ook daar op één poot. Hij heeft er namelijk maar één.


Voorzichtig gluurt Flamingo door zijn veren.
De poot is weg, nooit meer gezien.


Dat was niet altijd zo. Flamingo was ooit sneller dan snel. Zijn nestkast zit vol met prijzen. Hij kon fantastisch snelvliegen en won de 100 meter steltlopen en werd zelfs trekvogelkampioen. Maar toen werd alles anders...


We zien de fleurige roze vogel veranderen in een verscheurde vogel. Hij voelt zich zo grijs als krantenpapier. Onze supersnelle vogel was namelijk uit de lucht gevallen 'en zijn poot viel niet te fiksen'. Maar ondanks zijn verdriet om zijn verloren poot kan hij soms toch nog wel lachen, tot opluchting van Duizendpoot. 'Dan is er nog hoop', zegt hij. En uitgerekend dit diertje met al die pootjes helpt Flamingo. Stapje voor stapje, voetje voor voetje, zullen we verder gaan... zegt hij ontactisch tegen Flamingo. 'Ik doe het zelf wel!' roept Flamingo en zo gebeurt het.


'Wie is dat?' willen Reiger en Pinguïn weten.
'Dat is Flamingo',  lacht Duizendpoot.
'Dat kan niet', zegt Pinguïn. Reiger knikt:
'Die mist een poot.'


Maar wat ze zien is wél Flamingo. Hij is niet meer verdrietig, dankzij hulp van zijn vriend Duizendpoot heeft hij de moed weer bij elkaar geraapt en gaat ervoor. Alle vogels zwaaien en juichen: Flamingo! Go! Go!


Het verhaal is gebaseerd op het leven van Marc Herremans, de succesvolle Belgische trialeet die na een ongeluk niet meer kon lopen, hij kreeg de diagnose, complete dwarsleasie van borst tot tenen. Maar voor zijn ongeluk wilde hij de triatlon, Ironman van Hawaii winnen en de  Crocodile Trophy rijden, een 1400 km lange loodzware mountainbike wedstrijd. En na het ongeluk wilde hij dat nog steeds en dankzij hulp van vrienden en familie, veel doorzettingsvermogen en de moed niet op te geven lukte hem dat!


Ook in dit boek draait het om positief blijven ondanks flinke tegenslag en hoe belangrijk liefde en steun van vrienden is. En dat is uitstekend verwoord en in beeld gebracht door Kim Crabeels en Marije Tolman.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401437851 | Hardcover | 32 pagina's | Lannoo | 11 oktober 2016
Afmeting 30,5 x 19,5 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 26 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER