jeugd 4-5 jaar

Filemon Wesselink & Clarinde Wesselink

http://www.clarindewesselink.com

 

altDe spin die veel scheetjes laat
illustraties: Clarinde Wesselink
tekst: Filemon Wesselink 


Grappig, zo’n samenwerking van broer en zus. Filemon is bij veel mensen bekend vanwege zijn presentatorwerk. Minder bekend is waarschijnlijk dat hij twee jonge kinderen heeft en voor hen iedere avond een verhaaltje verzint. Een daarvan is vast het verhaal van dit spinnetje, dat last heeft van iets waar ook mensen - en dus kinderen - last van kunnen hebben: Hij laat heel veel scheetjes. En ja, dat kan behoorlijk stinken, dus ons spinnetje is erg eenzaam. De andere spinnetjes willen niet met hem spelen.


Er is er eentje die medelijden heeft, en een wasknijper op zijn neus zet. Die vraagt – vast met een erg nasale stem – aan het scheetspinnetje hoe het toch komt dat hij zoveel scheetjes laat! Het moet wel komen door iets wat hij eet.
Dat is snel duidelijk: het spinnetje is dol op chili con carne! Hij eet het eigenlijk iedere dag.


‘Wat moet ik dan eten?’ vroeg de scheetjesspin beduusd.
De spin met de wasknijper dacht even na. ‘Ik heb een stinkend goed idee. Luister.’


Zijn idee is inderdaad super!


De vormgeving is ook super. Blauwe wolkjes verbeelden de scheetjes, dus als je een blauw wolkje ziet, weet je wat er gebeurd is! De spin is een leuk kluwentje zwarte krabbels met poten. Grappig hoor, spinnen die tennissen met al hun pootjes vergelijkbaar met de mens die één arm gebruikt voor het racket, en één voor het opgooien.


De tekeningen zijn als zoekplaatjes, er is heel veel te zien. Je kan ook teloefeningetjes doen met kinderen.
De kleuren zijn zacht, aansprekend. Soms lopen de tekeningen gewoon door. En soms wordt een bepaalde eenheid tussen twee pagina’s naast elkaar overgebracht, zoals wanneer er een bord met chili op een mooi geblokte placemat staat en de pagina er naast eenzelfde kleur heeft als achtergrond. Er zijn meer geblokte placemats in het boek, dus meer van dit soort overeenkomsten.
Het is een heel mooi kijkboek geworden, met ook nog een grappig lesje.


Filemon Wesselink (1979) is presentator bij BNN-VARA en auteur - in februari 2016 verschijnt zijn wielerboek De Ronde van Boogerd. Filemon is vader van twee kinderen en verzint iedere avond een nieuw verhaal voor zijn kinderen. Clarinde Wesselink (1991), de zus van Filemon, is kunstenares. Ze studeerde in 2014 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.


ISBN 9789048831357 | Hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2016
Formaat 28,9 x 21,9 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 23 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER