jeugd 4-5 jaar

Amy Hest

https://www.amyhest.com

https://www.jennidesmond.com

 

De nacht van de vallende ster
illustraties: Jenni Desmond
tekst: Amy Hest


Nijn en Hond hebben alle twee een prachtig huis aan een groot meer.
Het huis van Nijn is blauw en ook al staat het in het groene gras, toch heeft Nijn ook nog een tuintje op zijn dak gemaakt en boven zijn voordeur zijn twee grote konijnenoren geschilderd. Op de deur staat met grote letters Privé.
Het huis van Hond is prachtig rood en in de tuin bloeien rode bloemen, staat een rode stoel, de gieter is natuurlijk ook rood en zelfs de trui van Hond is... wit... met rode strepen! Op de voordeur van Hond staat met grote letters Niet Storen.


Iedere ochtend kijkt Nijn eerst even door
het hoge gras en het hek naar Hond.


En iedere ochtend kijkt Hond eerste even
door het hek en het hoge gras naar Nijn.


Ze zeggen geen van beiden: 'Hallo'. Of:
'Hoi'. Of: 'Leuk om je te zien.'


En zo wonen Nijn en Hond heel lang naast elkaar, gescheiden door het hek van de tuin. 's Avonds kijken ze wel eens naar elkaars verlichte raam, maar verder leven ze hun eigen leventje. Nijn drinkt zijn chocomel en Hond knabbelt lekker aan zijn koekjes.
Maar dan... op een nacht gebeurt het... Toevallig kunnen ze alle twee niet slapen, toevallig zitten ze alle twee buiten, toevallig valt er een ster... en dan mag je een wens doen. Ze kijken elkaar aan. Maar Nijn en Hond zeggen nog steeds niets...
Eenmaal weer binnen kunnen ze nog steeds niet slapen. Ze weten best wel wat ze eigenlijk wensen...


Een hartverwarmend boek zowel in beeld als taal over de toevoegende waarde van vriendschap. Ook al heb je het alleen prima naar je zin dan kan het evengoed heel fijn zijn om een goede vriend te hebben waar je mee kunt eten, praten, lachen en nog veel meer.
Fijne sfeer, fijn verhaal, fijn boek.


ISBN 9789047709626 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2017
Vertaald door Jesse Goossens | Afmeting 27,8 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 24 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sammies eerste nacht
tekst: Amy Hest
illustraties: Helen Oxenbury


Thomas heeft die dag een lieve kleine hondenpuppy gekregen.
Nadat hij het beestje opgehaald heeft, ziet hij dat zijn hondje koude pootjes krijgt door de sneeuw dus draagt hij diertje helemaal naar huis in zijn eigen oude babydekentje, dat is lekker zacht en warm. Onderweg besluit hij zijn nieuwe hondje Sammie te noemen. Sammie Smit, dat klinkt wel mooi. Thomas moet van papa en mama voor Sammie zorgen, hij moet hem uitlaten en eten geven. Maar dat vindt Thomas helemaal niet erg, juist leuk!
Eenmaal thuis laat Thomas het hele huis zien aan Sammie. Bij de huiskamer, de slaapkamer, de kelderkast zegt Thomas steeds 'Dit is je huis' zodat Sammie begrijpt dat het zijn nieuwe thuis is.


Maar dan is het bedtijd en Sammie mag niet bij Thomas slapen. Hij krijgt een groot dik kussen onder de keukentafel met een lekkere warme deken erbij.  Thomas legt een van zijn eigen knuffels bij Sammie, zijn oude beer Bobo. Ook legt hij een wekker op het kussen, dat getiktak lijkt wel een beetje op het kloppen van een hart... dan voelt Sammie zich niet zo alleen. Thomas kruipt naast Sammie en wacht totdat hij slaapt.
Maar midden in de nacht hoort Thomas een vreemd geluid, hij weet gelijk wat het is. 'Niet huilen Sammie, niet huilen!' roept hij en hij rent zo snel hij kan naar beneden, naar de keuken. Arme Sammie hij bibbert helemaal.
Thomas is vreselijk lief voor zijn kleine hondje. Hij vertroetelt en troost hem, draagt hem weer door het hele huis maar arme Sammie is na een tijdje weer aan het piepen. Het is allemaal zo vreemd en hij is zo alleen in de keuken en Thomas is ondertussen ook wel heel moe...


Bij dit lieve, zorgzame verhaal staan erg sfeervolle afbeeldingen (aquarellen) van de bekende en geliefde illustratrice Helen Oxenbury. Dat maakt het boek helemaal af. Elke illustratie is in mooie zachte tinten gemaakt en ze stralen de liefde uit dat Thomas voor zijn hondje voelt.
Een mooi verzorgd, hartverwarmend (voorlees)boek.


Helen Oxenbury is een Engelse schrijfster en illustratrice van prentenboeken. Ze woont in Noord-Londen met haar man John Burningham, ook een bekende illustrator. Tijdens haar loopbaan heeft ze vele prijzen gewonnen, waaronder de jaarlijkse Kate Greenaway Medal voor beste illustratrice.


ISBN 9789060387078 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Christofoor september 2013
Afmeting 258 x 218 x 10 mm Vertaling Maeike de Wolff-Russchen leeftijd 4+

© Dettie, 10 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER