jeugd 4-5 jaar

Gerda Muller

http://www.florisbooks.co.uk/authors/gerda-muller.php

 

Hoera, wij hebben een tuin!
Gerda Muller

Anna en Benjamin zijn verhuisd naar een huis met een enorme tuin. Op de afbeelding is te zien dat het huis midden in de stad staat. Ook zien we marktkraampjes en winkeltjes in de straat waar de kinderen komen te wonen. De kinderen zijn vreselijk blij dat ze in zo'n leuk huis en gezellige buurt komen te wonen. Maar het is vooral die tuin die ze helemaal te gek vinden.

Benjamins handen kriebelen al om daaraan te beginnen want de tuin is erg verwaarloosd. Samen met papa en mama tekenen ze een tuinplan want Benjamin wil een klein tuintje voor zichzelf en Anna wil groente kweken en mama wil bloemen, een grasveld en een terras. Maar eerst moet alle troep uit de tuin en tuingereedschap gekocht worden en dan... kunnen ze eindelijk aan de slag.


Er wordt gespit en geharkt en gezaaid. Mama is heel blij dat de zieke oude appelboom kan blijven staan, want een tuinman weet gelukkig hoe hij de boom weer beter kan maken. Tante Lisa brengt stekjes mee voor Lisa en Benjamin en ze mogen zelf ook zaadjes kopen voor bloemen en groente. Om uit al die zakjes zaad te kiezen is nog best moeilijk! En dan kan het zaaien en planten beginnen.
Gelukkig krijgen ze ook hulp van Louis, de buurjongen die in de bovenwoning van het huis woont. Hij weet alles van tuinieren. Louis zit in een rolstoel maar op zijn balkon kan hij mooi overal bij.  Het staat dan ook vol met mooie planten en bloemen. Soms stopt hij dingen in een emmer aan een touw en laat die dan naar beneden zakken voor Benjamin en Anna.


De kinderen hebben de tijd van hun leven, helemaal als de bloemen opkomen en later gaan bloeien en de groente uit Anna's tuintje klaar is om geoogst te worden. Ze zijn puur trots op zichzelf. Soms gaan ze lekker picknicken op het gras met kinderen uit hun klas. In de vakantie past Louis vanaf zijn balkon op de tuin en schrijft brieven om te vertellen wat hij daarin allemaal ziet.
En zo tuinieren ze het hele jaar door. Ze plukken de appels, planten bollen voor het volgende jaar. Rooien Anna's aardappels en maken een composthoop. Ze genieten van de paddenstoelen in de herfst en in de winter van de mooie witte tuin vol sneeuw. En dan... wordt het weer voorjaar.


In het boek staan mooie, gedetailleerde afbeeldingen waarop je precies kunt zien wat er in dat jaar allemaal gebeurt in de tuin. Het is duidelijk dat de planten en bloemen niet vanzelf groeien en bloeien, je moet er wel wat voor doen. Maar het resultaat is er dan ook naar. Tegen je eigen gekweekte groente kan niets op. Ook de prachtige bloemen in Benjamins tuin zijn een mooie beloning voor al het werk.


Maar naast al het tuinwerk is er ook aandacht voor de vogels die de tuin bezoeken evenals voor de vlinders, wormen en andere dieren die in een tuin voorkomen. Achterin het boek staan nog tips voor balkonplanten en uitleg over hoe zaadjes van bloemen  zich kunnen verspreiden, hoe je moet zaaien en bollen en klimplanten moet planten. Verder staan er ook nog erg leuke knutseltips in het boek, zoals een mooie bladerkroon maken of kettingen maken van zaden en noten.
Het is een boek om vrolijk van te worden want het is puur genieten als je al dat fraais ziet.

Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


Gerda Muller
werd geboren in Naarden in 1926. Ze kreeg haar opleiding op de Rietveld-academie in Amsterdam en op de École Etienne te Parijs. Ze illustreerde en schreef ruim 120 kinderboeken, die in veel landen zijn uitgegeven. Sinds 1953 woont ze in Parijs.


ISBN 9789060387818 | Hardcover 28,5 x 20,4 cm| 40 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Christofoor | februari 2016
Herziene uitgave van 'Mijn tuin tussen de huizen' (1990) | Vertaald door Maeike de Wolff-Russchen | leeftijd 4 +

© Dettie, 7 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER