jeugd 4-5 jaar

Emily MacKenzie

http://www.emilymackenzie.co.uk

 

Sammie en de wollen wonderenwedstrijd
Emily MacKenzie


‘Tik, tik-tik! Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden!’


Sammie is niet een kat als de anderen. Op muizen jaagt hij niet en hij ligt nooit lui in het zonnetje. Integendeel: hij is heel ijverig: de hele dag zit hij te breien! Waar hij ook is: thuis aan tafel, of in bad. In de supermarkt of in de bus. Hij breit en breit maar door. Mutsen, dassen, sokken, noem maar op, Sammie breit het voor zijn vrienden. En die heeft hij veel, want hij lijkt in de dierentuin te wonen. De giraffen krijgen nekwarmers, de konijnen bivakmutsen, en de olifanten worden voorzien van warme slurfkokers, enzovoort.


Op een dag ziet hij de aankondiging van een breiwedstrijd: de wollen wonderenwedstrijd. Natuurlijk moet Sammie meedoen, en hij begint te breien. En hij breit maar door. Zijn vrienden kijken het aan en proberen te raden wat hij eigenlijk aan het maken is. Ze hebben geen idee, maar het is iets enorms. Want op een dag is de wol op...  en Sammie is nog niet klaar! Het is heel jammer voor de dieren, maar Sammie weet wel een oplossing voor zijn probleem. Het gevolg is dat we de dieren heel sip zien kijken. Ze hebben het koud...
En of Sammie nu de wedstrijd zal winnen?

Waarom ‘Stanley de amazing knitting cat’ verandert in Sammie en de wollen wonderenwedstrijd ontgaat mij volledig. Dat de persoonsnaam verandert begrijp ik nog, al vind ik dat ook niet nodig, gezien de buitenissige namen die kinderen tegenwoordig hebben, maar die breiende kat lijkt mij juist een titel die trekt!

Zoals het in een prentenboek betaamt loopt alles goed af, en is iedereen weer blij. Zoals jonge lezertjes ook blij zullen zijn met dit boek: het verhaal is leuk, en goed te volgen. Als ze de boodschap die er in zit - vriendschap is het belangrijkste in het leven - niet begrijpen is er niets aan de hand: ze kunnen genieten van de leuke frisse tekeningen die kinderlijk eenvoudig zijn, maar duidelijk de gevoelens van de dieren weergeven. De kleurige breisels zijn (bijna) op iedere pagina te zien. Er wordt gespeeld met lettertypes, om woorden te benadrukken, en er zijn veel details, waardoor een kind urenlang kijkplezier zal hebben. 
Een mooi en vooral ook leuk kijkboek!

Emily MacKenzie woont in Schotland. Haar eerste boek is 'Gezocht: Koen Konijn, boekenboef'. Op haar site vertelt ze dat in haar hoofd beren ijsjes eten, meeuwen praten en teckels t-shirts aan hebben. En ze heeft ook iets met konijnen.


ISBN 9789000348343 | Hardcover | 125 pagina's | Uitgeverij van Goor | februari 2016
Vertaald uit het Engels door Annelies Jorna. Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 23 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER