Han Peeters

altDe eieren van de keizer
Han Peeters


En zo is het weer eens duidelijk dat een onderhoudend boek niet altijd literatuur hoeft te zijn.
Han Peeters heeft zich voor dit boek verdiept in de geschiedenis van Fabergé-eieren, daarbij zijn hand niet omdraaiend voor eveneens interessante zijpaden,  zoals de Oostenrijkse actrice Katharina Schratt, die met toestemming van echtgenote Sissy de minnares was keizer Franz Joseph I; er wordt verteld over de door Simon Wiesenthal gezochte  nazi-arts Alibert Heim, die pas in september van dit jaar officieel dood verklaard is; er is informate over de tarot en daarnaast zijn er nog meer 'kleinere' thema's.
Dit alles speelt een rol in het verhaal van Emile van Straten. Hij was een rijk en gerenommeerd kunstkenner, tot hij een faux pas beging. Een paar jaar eerder kreeg hij van de Russische president Poetin de opdracht om de negen verloren Fabergé-eieren op te sporen. Emile dook in de archieven, vond van alles en daarbij ook een van de eieren. Dacht hij.
Helaas was het een vals ei, en dat betekende zijn totale afgang: failliet, berooid en vooral beroofd van zijn goede naam moet hij verder door het leven. Alleen, want ook zijn vrouw is weg.
Hij weet de kost te verdienen met gedoseerd gokken in het casino en probeert zijn leven weer op de rails te krijgen. Tot zijn verbazing wordt er in zijn vrijwel lege appartement ingebroken. Hoewel: er is geen spoor van braak. Iemand heeft de sleutel? En wat betekenen die tarotkaarten die achtergelaten zijn? Om er achter te komen wat die betekenen neemt hij contact op met kaartlezeres Jenny.
Terwijl deze dingen hem bezig houden, krijgt hij een e-mail van een Oostenrijkse vriend. Of hij naar Oostenrijk wil komen: Antonio heeft een ontdekking gedaan.


Zoals ik al aangaf is dit een zeer onderhoudende roman, met een spanningsboog die er toe leidt dat je het boek niet makkelijk weglegt. Dat het op het laatst wel erg  makkelijk wordt neem ik voor lief, omdat de onderwerpen die worden aangesneden een aanleiding vormden tot een zoektocht op internet naar nog meer kennis.
Het boek blijkt een herziene druk te zijn van het debuut van Han Peeters, dat in 2010 verscheen.
Een tweede poging dus, het zal opgegaan zijn in de grote hoop, en dat is jammer, want het is echt wel de moeite waard.


ISBN 9789081588744  |  paperback | 184 pagina's | Clustereffect | januari 2012

© Marjo, 20 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER