Lotte Petersen

Een verrukkelijk fiasco
Nanny zijn in Rome klinkt als een droom, toch?
Lotte Petersen


Je zou als je de titel leest denken dat je een verhaal gaat lezen dat een leuke feelgoodroman is. Maar dat blijkt niet zo te zijn.
Mia heeft namelijk niet zomaar de wijk genomen naar Rome waar ze een baan als nanny heeft aangenomen. In Leiden waar ze voordien een paar tegenvallende baantjes had, is er iets helemaal fout gelopen. Dat lezen we met stukjes en beetjes als het verhaal dat zich in Rome afspeelt vordert. In Leiden was Max, op wie ze heftig verliefd was. Misschien nog wel is, dat weet ze niet zo goed. Maar wat hij geflikt heeft, met zo iemand kan ze niet verder.
En dan gebeurt er in Rome alweer zo iets.
Trekt ze het aan of zo?


Eerst lezen we over haar worsteling met de kinderen, de vijfjarige Leo en de tienjarige Tommaso. Het is de bedoeling dat Mia, al snel omgedoopt tot Mimi, Engels spreekt met de kinderen. Met Tommaso gaat dat beter dan met Leo. Die weigert. ‘No inglese!’ roept hij dan.


De kinderen zijn de zonen van de Italiaanse filmster Vanessa en regisseur Luca, die eigenlijk hun kinderen nauwelijks zien. Niet alleen overdag, maar ook vaak ’s avonds worden de kinderen aan Mia overgelaten. Ook die avond dat er een overval is op de woning boven die van hen! Enorm kabaal, de politie, en daar zit Mia dan met twee angstige kinderen aan wie ze haar eigen angst niet mag laten zien!
Ze doet haar best, dat is absoluut zo, maar de kleine Leo heeft woedeaanvallen, waarbij hij schopt en krijst, zich absoluut misdraagt. In het Italiaans natuurlijk. De jongens lopen weg als ze hen naar school brengt.


Maar Mia houdt vol. En heel af toe krijgt ze wat contact met de kinderen. Ze houdt het mede vol door de contacten met andere nanny’s, al vertellen die haar vreselijke verhalen. En er is Andrea, een vader die ziet dat ze het moeilijk heeft en haar af en toe helpt. Maar juist haar contact met deze man doet haar de das om. Opnieuw een verraad, al is het niet door Andrea.
Het leven zit haar niet mee, dus je bent blij met het derde deel, al begint dat enigszins abrupt.


Het Feelgoodsausje valt dus wel mee. Je zou dan meer romantische scenes verwachten. Als die er al in voorkomen, dan proef je in de manier waarop het verteld wordt, dat hier iets niet klopt. En om twee keer in je leven op zo’n manier verraden te worden! De vraag is of Mia veerkrachtig genoeg is…
Gelukkig is de toon van het verhaal niet zwaar, er is sprake van een beetje cynische humor. Dat maakt het lezen toch redelijk aangenaam.
En er is de couleur locale: Mia zwerft door Rome als ze niet de zorg over de jongens heeft.
Dat de schrijfster zelf als nanny werkzaam is geweest, blijkt wel uit haar boek. Vooral de verhalen die de andere nanny’s vertellen, ze zullen levensecht zijn!


Lotte Petersen (1993) studeerde literatuurwetenschap en werkte enkele jaren als journalist. Dit is haar debuut, dat aantoont dat er best meer in zit. We wachten het volgende boek af.


ISBN 9789402708868 |  paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2021

© Marjo, 4 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER