Gill Paul

http://gillpaul.com

 

altDe geheime vrouw
Gill Paul

Als Kitty Fisher er achter komt dat haar man haar ontrouw is weet ze onmiddellijk wat haar te doen staat. Onlangs heeft ze een vakantiehuisje geërfd dat aan de rand van Lake Akanabee staat. Ze pakt haar koffers en vertrekt. De blokhut was van haar overgrootvader, Dmitri Yakovlevitsj, een man die zij nooit gekend heeft. Voor zover zij weet was hij al overleden voor haar geboorte.
Bij de hut vindt ze een kostbaar juweel, een hondenpenning.  Wie was die man, die onbekende overgrootvader? Waarom was er geen contact met haar oma?


Kitty gaat op onderzoek uit. Op internet is niet veel te vinden, tenslotte was de man al geboren voor 1900. Maar ze houdt vol, en doet allerlei ontdekkingen, niet allemaal even prettig. Wat ze ook ontdekt is dat zij haar schrijverstalent – ze denkt graag dat ze dat heeft – van hem heeft, want hij was een niet onverdienstelijk romanschrijver.


Intussen volgen we ook het verhaal van Dmitri Malama, een officier van de keizerlijke garde, die in 1914 gewond raakt. Hij wordt wakker in het ziekenhuis en ziet een verpleegster die hij goed kent, maar dan in een andere hoedanigheid: het is Tatjana, een van de vier dochters van tsaar Nicolaas II. De twee worden verliefd, en trouwen zelfs in het geheim, maar een toekomst samen is niet voor hen weggelegd. De rijke, wereldvreemde Romanovs worden gehaat door het arme, hongerige volk, en in 1917 wordt het gezin – ouders, vier dochters en troonopvolger Aleksej - op brute wijze vermoord door soldaten van het Rode Leger.


Maar: Tatjana is niet bij het gezin op dat moment. Dmitri heeft haar laten ontsnappen en heeft haar verborgen in een klein huisje. Helaas moet een van de bewakers het gemerkt hebben. Op het moment dat Dmitri de kust veilig acht en zijn geliefde wil halen, is het huisje leeg. Waar is Tatjana gebleven?

Deze twee verhaallijnen wisselen elkaar af. De schrijfster heeft een uitstekende prestatie geleverd. Niet alleen vertelt ze de geschiedenis van de Romanovs op een boeiende wijze, ook de verhaallijn in het heden is meer dan alleen een romantisch verhaaltje. Gill Paul weeft de twee geschiedenissen samen, in een geloofwaardig verhaal.Degene die de geschiedenis van de Romanovs kent weet dat het het verhaal over Tatjana zeer onwaarschijnlijk is, maar het wordt niettemin heel aannemelijk beschreven.  Bovendien lezen we in het nawoord dat de gardeofficier Dmitri Malama wel degelijk geleefd heeft en op zijn minst een zeer goede vriend van Tatjana was.


De expositie ‘Romanovs & Revolutie, het einde van een monarchie’, die het afgelopen jaar in de Hermitage te zien was en een succes werd, is nu in St.-Petersburg, ter gelegenheid van de herdenking van de Oktoberrevolutie 1917. Een half jaar na de aanvang van de revolutie vonden de Romanovs de dood.


De Schotse Gill Paul heeft haar eigen productiebedrijf en is behalve schrijfster ook redacteur. De Geheime Vrouw is haar debuutroman wat Nederland betreft. En die overtuigt onmiddellijk. Gedegen onderzoek gaat vooral aan een meeslepend romantisch avontuur, de ideale combinatie voor menig uurtje leesgenot.


ISBN 9789400508781| Paperback | 384 pagina's | A.W Bruna| mei 2017
Vertaald uit het Engels door Saskia Peterzon - Kotte

© Marjo, 1 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER