Marieke van der Pol


WINNAAR ACADEMICA DEBUTANTENPRIJS 2007/2008


28 september 2008 is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Schouwburg Kunstmin te Dordrecht voor de 13e maal de Academica DebutantenPrijs (vh.: DebutantenPrijs) uitgereikt. Deze prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige prozadebuut is uniek qua opzet. Na een eerste selectie uit de ingezonden debuten worden door een vakjury vijf nominaties geselecteerd voor lezers in Nederland en Vlaanderen. Zij bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt. Ook dit jaar weer hebben liefhebbers van literatuur uit heel Nederland meegelezen en hun oordeel gegegeven. Ook in Vlaanderen, Suriname en in andere landen werd door lezers gelezen en beoordeeld. Meer lezers dan ooit deden mee aan de verkiezing. Ruim 500 lezers stuurden hun oordeel in, meestal vergezeld van schriftelijk commentaar. Veel lezers waren vanmiddag aanwezig om de bekendmaking bij te wonen.

De winnaar van de Academica DebutantenPrijs 2007-2008 is geworden

Marieke van der Pol voor haar roman Bruidsvlucht, verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Zie ook: www.academicadebutantenprijs.nl
Bron: persbericht

 
Bruidsvlucht


Soms begin je aan een boek en ben je eenmaal aan het lezen dan hoop je dat er geen telefoon gaat of onverwacht bezoek komt want je wilt ongestoord verder lezen, weten hoe het verder gaat... Dit is zo'n boek.


Het verhaal begint met de dood van Frank. Hij zat vijftig jaar eerder samen met Ada, Marjorie en Esther in het KLM vliegtuig dat meedeed aan "The Last Great Air Race London-Christcurch". Het vliegtuig zat vol met bruidjes die in Nieuw Zeeland opgewacht werden door hun bruidegom. Door de pers werd deze vlucht dan ook al snel de "de bruidsvlucht" genoemd.
Vol verwachting stapte iedereen in het vliegtuig. Nederland is bezig aan de wederopbouw, woningen zijn er amper te vinden en volgens velen is het land te klein om hun dromen waar te maken.
En dan begint de race...
Dagenlang is men op elkaar aangewezen, ze hebben alleen korte tussenstops om snel te tanken en eten en drinken in te laden en verder gaat het weer. De passagiers mogen éénmaal bij zo'n tussenstop voor korte tijd uitstappen. Deze vlucht smeedt een band voor het leven tussen Ada, Marjorie, Esther en Frank hoewel ze dat tijdens hun reis niet konden vermoeden.


De vrouwen zijn heel verschillend van karakter. Marjorie is de enige die echt naar haar verloofde verlangt, de andere twee vrouwen hebben zo hun eigen redenen om naar Nieuw Zeeland te vertrekken evenals Frank. In het vliegtuig is het dan ook Marjorie die vrolijk en blij is. Esther is de mondaine, nuchtere, koele dame in het gezelschap, dromend van haar eigen modehuis en Ada... Ada is heel onzeker. Godsvrezend als ze is opgevoed ziet ze overal het gevaar. Maar is dat gevaar er wel? De angst voor de wraak van God laat Ada beslissingen nemen die haar, haar leven lang zullen opbreken.
Eenmaal in Nieuw-Zeeland scheiden zich de wegen van de vrouwen en Frank. Maar later zullen ze elkaar meerdere malen opnieuw treffen en dan blijkt dat de reis verstrekkende gevolgen voor alle vier heeft gehad. We volgen hun levens en langzamerhand komen we te weten wát hen precies deed besluiten naar Nieuw Zeeland te vertrekken. Was het wel die man? Wilde Frank werkelijk boer worden? En waarom in Nieuw Zeeland?
En nu is Frank dood en ontmoeten de vrouwen elkaar opnieuw...


Marieke van der Pol heeft een boek geschreven dat je bijblijft. De race heeft werkelijk plaatsgevonden (1953) en uitgaande van die vlucht heeft de schrijfster een prachtig verhaal weten neer te zetten. Je kruipt als het ware in de huid van de personages. Je leert hun denken, doen, beweegredenen, angsten en vreugde kennen. En vijftig jaar later blijkt alles anders te zijn gelopen dan ze toen in het vliegtuig verwacht hadden... Een prachtige psychologische roman. Lezen!


Uitgever: de Arbeiderspers |415 pagina's | ISBN: 9789029562997 | Publicatiedatum 05-2007

© Dettie, juni 2007

Reageren? Klik hier!


 

Bruidsvlucht


Dit boek is gebaseerd op historische werkelijkheid: in 1953 werd The Last Great Air Race London-Christchurch gehouden. Het KLM-vliegtuig won.
Omdat er zo veel bruiden onder de passagiers waren, werd er in de internationale pers van ‘de bruidsvlucht’ gesproken. Tot zover de geschiedenis In het vliegtuig zitten drie jonge vrouwen, Ada, Marjorie en Esther. Zij willen om verschillende redenen weg uit Nederland en een bestaan opbouwen in Nieuw-Zeeland. Tijdens de vlucht ontmoeten zij Frank, die alleen reist en op wie niemand wacht. Tussen hem en Ada bloeit iets moois op, maar zij is al getrouwd, en bovendien zwanger. Toch vraagt hij haar om met hèm mee te gaan, niet beseffend hoe verstikkend een gereformeerde opvoeding is: ze wil wel mee, maar ze kan en durft niet.
Als ze geland zijn in Nieuw-Zeeland, verdwijnt Ada vrijwel meteen met haar echtgenoot, en Frank heeft het nakijken. Esther troost hem, maar zij moet en zal een carrière opbouwen, en daar past een relatie niet bij, vindt ze.
Esther en Marjorie raken nauw met elkaar verbonden en ook Ada blijft betrokken bij de drie andere mensen.
Drie mannen en een vrouw, allemaal hebben ze een roerig verleden, en nu zijn ze met elkaar verbonden door geheimen.
Vijftig jaar later brengt de begrafenis van Frank de vrouwen weer samen. Ook deze 'ontmoeting' met Frank heeft weer gevolgen.


Marieke van der Pol heeft ervoor gekozen om met het slot van het verhaal te beginnen: Frank is dood, en de vrouwen reizen ieder vanuit hun eigen woonplaats om zijn begrafenis bij te wonen. Door middel van flashbacks wordt het verhaal van de bruidsvlucht verteld, en wordt ook de doopceel van de betrokkenen gelicht.
Van der Pol is een goed verteller, en toch..ergens na pagina 300 vond ik het wel goed. Ik vind dat de karakters van Ada en Marjorie goed uitgediept zijn, en prima in het verhaal ingepast zijn. Dat Frank minder ruimte krijgt, maakt dat hij minder 'gekend' wordt, maar dat is niet erg. Zijn verleden wordt kort en bondig verteld en past op die plek. Maar als de lezer zo'n beetje alles weet, komt het verleden van Esther nog aan bod, en daar stokt voor mij het verhaal. Ik heb me af zitten vragen of het op dat punt in het verhaal nog belangrijk is om te weten wat zij meegemaakt heeft, en mijn antwoord is 'nee'..
Jammer, maar niettemin is dit een boeiend verhaal.


Uitgever: de Arbeiderspers |415 pagina's | ISBN: 9789029562997 | Publicatiedatum 05-2007

© Marjo, juli 2007

Reageren? Klik hier!