B.A. Paris

Het dilemma
B. A. Paris


Al vanaf dat haar gedroomde huwelijksfeest niet door ging, had Livia nog maar één wens: haar veertigste verjaardag moest groots gevierd worden.


Ze is gelukkig met haar man Adam, en hun twee kinderen, Marnie van negentien en Josh van 22 zijn volwassen. Haar veertigste jaar moet het begin zijn van een nieuwe periode in haar leven. Ook is ze van plan om daarna de schaduw die toch een beetje over dat leven hing, namelijk dat haar ouders geen contact met haar en haar gezin wensten omdat Livia zwanger was toen ze trouwde, van zich af te zetten. Als ze nu niet op haar verjaardag komen krijgen ze geen kans meer om haar fantastische kinderen te leren kennen.


Ze heeft al hun vrienden en goede kennissen uitgenodigd. Het is alleen erg jammer dat Marnie voor haar studie in Hongkong zit en niet voor de verjaardag overkomt, omdat ze aan het eind van de maand terugkeert uit China.
Wat Adam niet weet is dat Livia dat eigenlijk niet zo erg vindt. Zij heeft een ontdekking gedaan waardoor ze haar dochter even niet wil zien, en ze is van plan het na het feest pas tegen haar man te vertellen. Eerst genieten. Want wat heeft ze uitgekeken naar deze dag die helemaal fantastisch wordt!


Maar niet alleen Livia heeft een geheim. Josh moet ook nog iets vertellen aan zijn vader, en ziet daar erg tegenop. Het grootste geheim evenwel heeft Adam. Want hij heeft samen met Marnie geregeld dat ze toch terugkomt. Zij zal de avond van het feest arriveren. Wat een verrassing zal dat zijn!
Ook zij heeft dan nieuws.


Het loopt allemaal anders. Er gebeurt iets vreselijks, en Adam is de enige die het weet. En eigenlijk weet hij het niet zeker. Wat moet hij doen? Als hij het vertelt wordt het feest zeker afgeblazen, en hij ziet hoe gelukkig en blij Livia is dat haar feest eindelijk plaats zal vinden.
Het is een vreselijk dilemma. Livia merkt wel dat er iets is, maar als Adam het op migraine gooit, wil ze hem maar al te graag geloven.


Het verhaal wordt afwisselend door Livia en door Adam verteld, zodat de lezer bij beide echtelieden meeleest over de worsteling die van het hebben van een vreselijk geheim met zich meebrengt. Hun twijfel over wat ze moeten doen verscheurt hen. Terwijl ze voor het oog van de wereld vrolijk en blij moeten zijn, zijn er alleen maar vragen in hun hoofd. Vragen zonder antwoorden.
Van uur tot uur werken we toe naar het feest, de festiviteiten zelf en de apotheose als de geheimen verteld moeten worden.


Terwijl je de neiging om achterin het boek te kijken moet bedwingen, gebeuren er op het feest nog meer dingen. Binnen de vriendengroep waartoe behalve Adam en Livia ook Rob en Jess behoren, en het jonge echtpaar Kirin en Nelson zijn nog meer verwikkelingen die de gemoederen bezig houden, en voordat duidelijk wordt wat voor geheim Adam heeft is er nog een andere verrassing op voor Livia.
Het is een avond om nooit te vergeten. Maar had het feest wel moeten doorgaan?


Dat is het thema van deze spannende psychologische roman: Hoe ver wil je gaan om de ander nog even gelukkig te laten zijn, voor je het vervelende nieuws vertelt? Ben je egoïstisch als je je mond houdt? Of juist niet?


B.A. Paris (1958) is van Frans-Ierse komaf en groeide op in Engeland. Ze heeft ook een tijd in Nederland en in Frankrijk gewoond. Eerder schreef ze thrillers als Gebroken en Achter gesloten deuren. Dilemma is haar eerste roman.


ISBN 9789026351204 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij Ambo|Anthos | mei 2020
Vertaald uit het Engels door Ireen Niessen

© Marjo, 14 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER