Marko Poucki

http://markopoucki.nl

 

altTerug naar vandaag
Marko Poucki


Zeventien verhaaltjes, de kortste anderhalve pagina lang, de overige het dubbele.
Zeker weten doen we het niet, want het staat nergens vermeld, maar het lijkt er op dat het allemaal persoonlijke stukjes zijn: overdenkingen over nu, herinneringen aan het verleden, steeds geschreven in de ik-persoon, daarbij soms een jij aansprekend, waarschijnlijk een partner, soms een kind.


Er is het mooie verhaal over een droom over huisje, boompje, beestje. Maar natuurlijk moet daar overleg over gepleegd worden, je moet er samen uitkomen. Het slot is dan ook heel mooi.
Er is de verbazing over de wereld, over de omgeving die veelal Gronings is: een haven, een dorp.
Er is een verstilde beschrijving van die haven, een oude scheepswerf, waar de verteller ook in zijn jeugd al tijd doorbracht en waar hij nu zit te mijmeren over vroeger, over dromen. Totdat de realiteit hem tot de orde roept.
Er zijn meer verhalen over dromen: de man die ooit faalde voor de conditietest die hem zou toelaten tot de politieopleiding. Hij droomt er nog steeds over. Dan is er dus maar één oplossing.
Mooi zijn de verhaaltjes waarin kleine kinderen een rol hebben: een kind dat papegaait hetgeen tot verrassingen leidt. Natuurlijk is het een prietpraatverhaal, maar het blijft leuk. En het is goed verteld.


Marko Poucki heeft een duidelijke verteltrant. Geen poespas, weinig samengestelde zinnen. Dat past goed bij dit soort kleine verhaaltjes. Klein niet alleen qua lengte, maar ook qua onderwerp. Een enkel facet van het ouder zijn of van het vader zijn wordt uitvergroot tot een verhaal waarin humor zeker niet ontbreekt.
Vermelding verdient nog het verhaal over de verjaardag. Een verjaardag vieren, waarom zou je het doen? Opzitten en pootjes geven, niks voor de ik-figuur. Dus wordt er al jaren niets gevierd. Maar dan komen er kinderen...

Marko Poucki (Delfzijl, 1977) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Naast zijn loopbaan als jurist, is hij actief bij de vrijwillige politie, maar bovenal is hij romanticus, een troubadour. Niet voor niets is schrijven zijn grote passie. Terug naar vandaag is Poucki’s debuutbundel.


ISBN  9789491773433 | paperback | 61 pagina's | Uitgeverij Palmslag| mei 2016

© Marjo, 24 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER