Elly Persons

www.meerdanschrijven.nl

 

Ik herinner me jou
Elly Persons


Op het laatste moment besluit Yvonne, een vriendin, mee te reizen met Ellen (53 jaar) waardoor ze apart van elkaar komen te zitten in het vliegtuig. Dat maakt dat Ellen naast een man komt te zitten die een vriendelijk en aantrekkelijk gezicht heeft. Ze praten wat, hij woont met zijn vrouw en twee zoons, in een bergdorpje, Mijas Pueblo, bij Malaga. Deze laatste plaats is de vakantiebestemming van Ellen. Mark Rolner (46 jaar) vertelt dat hij appartementen verhuurt. Ze hebben een erg gezellig gesprek en de vrijgezelle Ellen vindt het jammer dat hij al bezet is.


Eenmaal op haar vakantiebestemming kan ze Mark maar niet uit haar hoofd zetten. Het verrast haar dan ook dat hij een vriendschapsverzoek stuurt via facebook. Natuurlijk accepteert ze zijn verzoek. Yvonne waarschuwt Ellen, ze heeft toch al eens een relatie met een getrouwde man gehad, ze weet toch waar dat op uitdraaide? Toch blijft Mark evengoed steeds maar door haar hoofd spoken.


Ellen weet overigens precies wat ze wil, zij bepaalt ook zelf wat ze wel of niet gaat doen in de vakantie. Een bezoek aan Granada en Sevilla, zoals haar vriendin graag wil, weigert ze tot teleurstelling van Yvonne. Ook later blijkt dat ze een sterk eigen willetje heeft...


Eenmaal thuis reageert Mark, tot Ellens verbazing, met een privéberichtje op een facebookverhaaltje van Ellen en dat zal achteraf het begin blijken van een zeer onstuimige tijd. Ellen geeft dan namelijk te kennen dat ze hem erg leuk vindt en dat blijkt wederzijds, ook Mark is diep onder de indruk van Ellen. Het draait er op uit dat hij naar Nederland komt en het knettert nog steeds flink tussen de twee.
Binnen een paar maanden staat hun wereld op zijn kop. Mark verlaat zijn vrouw, die met de kinderen terugkeert naar Nederland. Ellen zegt haar goedbetaalde baan op, verkoopt haar huis en emigreert naar Spanje. Ze trekt bij Mark in, in Villa la Vida.
Ellen weet het zeker, dit is dé man!


Natuurlijk is de begintijd er een die ze op roze wolkjes doorbrengen, de verliefdheid spat er vanaf. De Villa is overigens wel ongezellig volgens Ellen. En dat hij zijn kinderen nog niet wil blootstellen aan een ontmoeting met haar, vindt ze eigenlijk wel heel raar... De scheiding van Mark verloopt ook niet vlekkeloos. Zijn ex wil het onderste uit de kan en dat stoort Ellen behoorlijk evenals enkele andere zaken.
Ondanks dit alles barst Ellen overigens wel van de leuke ideeën voor werk dat ze graag wil realiseren.


Langzamerhand komt dus het verschil van opvattingen tussen het stel naar voren. Het komt erop neer dat Mark Ellens houding niet begrijpt en zij snapt niet dat hij niet inziet hoe lastig het allemaal voor haar is. Bovendien heeft zij àlles opgegeven voor hem... De paniek slaat af en toe dan ook flink toe. Heeft ze wel het juiste gedaan? Hoe zal dit allemaal aflopen?
Het verhaal kruipt naar een climax toe en de vraag is, wordt het overhaaste besluit om samen verder te leven een deceptie of vinden ze uiteindelijk de weg naar elkaar?


Het moeilijke is dat dit boek gebaseerd is op ware gebeurtenissen 'over de zoektocht naar liefde', volgens de flaptekst, en 'Over het onder ogen zien van je angsten en eerlijk naar jezelf durven zijn.' Een feelgood roman wordt het elders ook genoemd. Maar die beloftes worden niet waargemaakt. In mijn ogen is het vooral een worsteling om een relatie die zo veelbelovend begon in stand te houden. Het onder ogen zien van de angsten en eerlijk naar jezelf zijn zie ik niet gebeuren.
Ellen is zelfs vrij egocentrisch neergezet. Er is weinig zelfreflectie en weinig empathie. Maar dat maakt het verhaal ook wel levendig. Maar echt heel diep gaat het niet. En wat is waar en wat is niet waar?

Het verhaal is in een heel vlotte stijl geschreven, hoewel er af en toe wel een beetje te uitvoerige beschrijvingen zijn. Het is soms alsof je een vakantieverslag leest in plaats van een roman. Maar toch wil je verder lezen omdat je benieuwd bent of ze het samen redden.
Is het boek een aanrader? Ja en nee, het is maar waar je van houdt. Wil je een verhaal dat plezierig wegleest dan is het een aanrader. Wil je een verhaal zoals de flaptekst belooft, met wat meer diepgang, dan volgt waarschijnlijk een teleurstelling. Aan jou de keus.


ISBN 9789492719379 | Paperback | 323 pagina's | Uitgeverij Keytree | mei 2021

© Dettie, 6 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER