Alvaro Pombo

http://www.xs4all.nl/~menken/poaut.html

 

De held van de mansardes van Mansard


Julián is bediende bij een heel rijk gezin in een stad in Spanje, waarbij de man en vrouw heel vaak weg zijn. De enige zoon, Nicolas met bijnaam Kus-Kus, komt hij daar tegen. Deze Kus-Kus zit het grootste deel van de dag “opgesloten” op zijn kinderkamer met zijn Engelse gouvernante Miss Hart. Miss Hart is heel streng, ascetisch en broodmager.
Julian verblijft in hotel Príncipe Alsonso daar in de buurt. Julian en Kus-Kus komen elkaar nader. De jongen vraagt hem op bepaalde tijden op te zoeken, vaker laat in de avond, waarbij blijkt dat de jongen eenzaam is. Dat is niet het enige, er is iets met deze Nicolas waardoor hij zich anders gedraagt. Zijn ouders kijken niet naar hem om, zelfs niet als ze thuis zijn, die laten alles over aan de strenge Miss Hart die Kus-Kus nauwlettend in de gaten houdt.
Als Julian ontslagen wordt, verdwijnt hij spoorloos, tot hij na drie jaar opduikt en Kus-Kus hem verbergt bij een tante Eugenia die één van de bovenste mansardes bewoont. Eugenia is het buitenbeentje in de familie, vroeger knap en gewild, nu steeds excentrieker in haar weelde (zowel qua lichaam als uiterlijke rijkdom en vertoon) zij wordt kritisch en op de voet gevolgd door roddeltante Maria del Carmen Villacantero en aartspessimist Mercedes, de grootmoeder van Nicolas.
Tijdens de verdwijning van Julián wordt Nicolas steeds wreder ten op zichte van Eugenia; zijn gevoelens schommelen tussen bescherming en bestraffing in. Om Julián bij Eugenia onder te brengen chanteert hij tante Eugenia met haar geheime affaire met de boodschappenjongen Manolo. Eugenia was vroeger getrouwd, maar haar man verongelukte en nu is ze al weer jaren weduwe. De politie is naarstig opzoek naar Julián omdat hij tijdens zijn baantje geld uit het sjieke huis zou hebben gestolen. Ze komen ook bij Eugenia vragen, maar die wimpelt ze af, waarna een climax volgt.


Een knap geschreven boek vol mooie beelden van deze familie en de mensen die er om heen draaien, de bedienden die alles weten. Het laat zich niet makkelijk veroveren, omdat Pombo zeer goed doseert en pas bijna op het einde de lezer een verklaring geeft van het vreemde gedrag van Nicolas. Dan valt alles op zijn plaats, waardoor de aanvankelijke aarzeling om hoger te gaan dan de kwalificatie goed, in een volle overtuiging omgezet wordt in zeer goed en een klein meesterwerk.


Oorspronkelijke titel: El héroe de las mansardas de Mansard Uit het Spaans vertaald door Elly Bovée 264 pagina's ISBN 90 74622 08 9 Menken Kasander & Wigman Uitgevers

© Roel, januari 2008

Reageren? Klik hier!