DBC Pierre

Ludmila's gebroken Engels
DBC Pierre


Flaptekst:
Op een dinsdag, in een door terreur geplaagd Londen, wordt de volwassen Siamese tweeling Blair en Bunny Heath succesvol van elkaar gescheiden.
Ondertussen, in een door oorlog geteisterd deel van de Kaukasus vermoordt Ludmila Ivanova haar grootvader.
Een paar maanden later maken Ludmila, Blair en Bunny kennis met elkaar - een ongelooflijke ontmoeting tussen Oost en West.


Eigenlijk klopt de flaptekst niet helemaal. De Siamese tweeling Blair Albert en Gordon-Marie (Bunny) Heath worden in mei, als ze 33 zijn, van elkaar gescheiden. Dit gebeurt, omdat men Bunny ziet als de zwakste helft, die parasiteert op z'n broer en er dus beter een leven gered kan worden, dan dat ze beide ten onder gaan. Gordon wordt Bunny genoemd, omdat hij bovenmaatse oren en vooruitstekende tanden heeft. Ze verblijven in het Albion House-instituut op het noordelijke platteland en in december worden ze voor 4 weken op verlof naar Londen gestuurd.

Na deze proloog verplaatst het verhaal zich naar de Kaukasus, waar Ludmila van plan is om samen met haar geliefde, die soldaat is, naar het Westen te vluchten. Dat loopt iets anders dan verwacht, want als grootvader haar probeert te verkrachten, ziet zij kans om hem te doden. Daarmee beginnen de moeilijkheden, omdat de familie vooral afhankelijk is van grootvaders pensioen.

Vervolgens gaat het verhaal naar Londen, waar Blair en Bunny proberen te overleven. Blair probeert een nieuw bestaan op te bouwen, terwijl Bunny eigenlijk vooral wacht tot hij weer terug kan naar het Albion House-instituut. Het verhaal slingert heen en weer tussen de Kaukasus en Londen en uiteindelijk komen Blair en Bunny in de Kaukasus terecht, waar ze Ludmila ontmoeten.

Het verhaal schetst een tamelijk dystopisch toekomstbeeld. Verwacht geen vliegende auto's of andere wonderen van techniek. De toekomst die geschetst wordt is er vooral onaangenaam. Eerder las ik van deze schrijver Vernon God Little, waarmee hij de Man Booker Prize heeft gewonnen. Dat boek vond ik wel goed, maar dit verhaal kan me toch wat minder boeien.


ISBN: 9789057590573 Paperback 333 pagina's Uitgeverij Podium 2011

Renate, 9 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER