Eric Pijnaken

http://romans-eric-pijnaken.startspot.nl

 

De vier hoekpunten van de aarde


Het verhaal:
De zon heeft een lichtzijde en een schaduwzijde, de vertegenwoordiger van de eerste is Michaël, de engel; de vertegenwoordiger van de schaduwzijde is Sorat, de zwarte heerser. Dat wil hij tenminste zijn: hij probeert de aarde te veroveren, en stuurt al een tijdje zijn zwarte engelen om dat voor te bereiden. Zodoende is er in de steden van de archonten al een "zuivering" aan de gang, en ze gaan een strijd aan met de ecochonten. De archonten en ecochonten hebben hun vestigingen op de aarde, overkoepelde steden.
Onder de aarde wonen de dwergen, die altijd gezorgd hebben voor de voedselvoorziening van de planten en bomen. De ecochonten zijn daar blij mee, maar de archonten vinden het onzin, en willen dat de dwergen die energie in de stad aanwenden.
Buiten de koepel wonen de verschoppelingen, de abrisans, onder wie zich de vrouw en zoon van een hooggeplaatste archont bevinden. Zij waren het niet eens met de harde maatregelen die hun man en vader nam. De maanengel Lunas daalt af naar de aarde om deze mens, wiens beschermengel hij is, tot inkeer te brengen. Hij belandt bij de dwergen, met name bij Dwarf, die hem wel wil helpen de koepel binnen te komen. Ze ontmoeten de vrouw en haar zoon, en nemen hen mee naar binnen. In de koepel is intussen ook de zonne-engel Arrestas aangekomen. Hij werd door Michaël gestuurd om Lunas terug te halen, maar belandde in verkeerde handen. Binnen de koepel worden zijn vleugels verwijderd, hij wordt aan strenge ondervragingen onderworpen, maar gelukkig is daar een vrouw, Lauïa genaamd, die hem steeds uit benarde situaties redt. Is zij Maria? Ze lijkt immuun voor alle wapens.
terwijl Sonar meer terrein verovert, er steeds meer vernielingen aangericht worden, vluchten de hoofdpersonen naar de dwergen. Maar die werden ook al betrokken in de oorlog die nu heerst, en ze willen de vluchtelingen niet. Dan gaan ze nog verder de grond in, naar het middelpunt van de aarde. Het loopt niet voor iedereen even goed af!


Al lees ik weleens fantasy, nooit kies ik voor dit soort technologische boeken, met lasers en robotten. Ik begrijp er niet al te veel van. De schrijver heeft een apocalyptisch verhaal geschreven, maar ik hoop dat hij niet helderziend is!
Een boek voor een liefhebber.
Nog een opmerking: er staan erg veel fouten in het boek, als linkherhand, of appparaat, en dat stoort.


EPU, Juvinas (Fr.) 2005; 179 blz.; ISBN 90 809476-1-X

© Marjo

Reageren? Klik hier!