Emily Perkins

http://www.emilyperkinsauthor.com/

 

altDe familie Forrest
Emily Perkins

De vier kinderen Forrest moeten even wennen aan hun nieuwe leven in Nieuw-Zeeland maar flexibel als kinderen zijn schikken ze zich al snel in hun nieuwe bestaan. Daniel, een jongen die niet over een veilige thuishaven beschikt, wordt al snel onderdeel van het gezin. Hij zal een onuitwisbare indruk achterlaten.

Vader en moeder Forrest vonden in New York niet het geluk waar ze naar zochten maar ook in Nieuw-Zeeland blijft een rijk en succesvol leven uit. Ze kunnen hun draai niet vinden en leven van een uitkering. Moeder Lee en vader Frank hebben geldproblemen en hun huwelijk wankelt. Ze focussen zich op snel geld of de perfecte baan en zijn niet bereid het leven te nemen zoals het is. Doorzettingsvermogen en flexibiliteit lijken Lee en Frank onbekend. Later zullen ze samen met hun jongste dochter Ruth terugkeren naar de Verenigde Staten. Slechts af en toe kijken ze dan nog om naar hun kinderen in Nieuw-Zeeland.

De drie inmiddels volwassen kinderen die achterblijven zijn Dorothy (Dot), Evelyn (Eve) en Michael. Alle drie krijgen ze hun leven maar niet op de rit. Is het een gevolg van het ontberen van een warm thuis? Missen ze hun ouders? Of is het omdat het leven nu eenmaal niet altijd makkelijk is? Dot is getrouwd met Andrew maar kan haar grote liefde Daniel niet uit haar hoofd zetten. Daniel heeft haar hart gestolen en vervolgens gebroken. Hij kan zich niet vestigen en fladdert van vrouw naar vrouw en van land naar land. Dorothy kan hem niet vergeten en vult de leegte die hij heeft achtergelaten op met het krijgen van baby’s. Ze houdt zichzelf voor dat ze boft met een man als Andrew en schikt zich in een zielloos bestaan.

Wat Dorothy niet weet is dat ook Eve is gevallen voor de charmes van Daniel. Ook haar hart is gebroken en ook zij kan hem niet uit haar hoofd zetten. Eve vult de leegte op met mannen. Heel veel mannen. Beide zussen kunnen Daniel niet vergeten. Hun liefde voor hem is een obsessie en zijn afwezigheid zal altijd nadrukkelijk aanwezig zijn. Daniel is een hartenbreker en op zijn levenspad laat hij een spoor van vriendinnen achter. Zal hij ooit terugkeren naar de twee zussen?

Michael heeft zijn heil gezocht in drugs. Het leven lijkt een worsteling voor hem te zijn. Heeft het te maken met Reba? Toen Michael veertien was verbleef het gezin - met uitzondering van Frank die in New York zat - in een commune. Hier viel hij in de klauwen van Reba, de wellustige vriendin van moeder Lee. Heeft zij hem beschadigd? Of is het een kwestie van (gebrek aan) karakter?

Het verhaal van de familie Forrest wordt verteld in fragmenten. Een beetje als foto’s in een fotoalbum. Elk fragment onthult een deel van hun leven en met name dat van Dot komt uitgebreid aan bod. De tijd voorloopt chronologisch maar kan grote sprongen maken. Het ene fragment beslaat bijvoorbeeld een gebeurtenis uit de tienertijd van de kinderen, in een volgend fragment is er een baby geboren.

Wat zo mooi is aan dit boek, is dat het een boek over het leven is. Het is geen verhaal over helden of over bijzondere gebeurtenissen. Het gezin heeft veel meegemaakt maar geldt dat niet voor vrijwel elk gezin? Het leven bestaat nu eenmaal uit vallen en opstaan waarbij de een wat harder valt dan de ander en niet iedereen even makkelijk weer opkrabbelt. Daarom juist spreekt dit verhaal zo aan. Iedereen herkent wel iets. Vele levens kennen zowel goede als slechte momenten en bijna iedereen kent het gevoel van een gebroken hart en de indruk die een eerste liefde achterlaat. 

De familie Forrest is aangrijpend zonder sentimenteel te worden. Een mooi klein gehouden verhaal. Het is een indrukwekkend geschreven boek waarin de schrijfster de essentie van het leven prachtig heeft vast weten te leggen.

ISBN 9789056724528  | hardcover met leeslint | 296 pagina's | Signatuur| juli 2013
Vertaald door Miebeth van Horn

© Annemarie, 23 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER