Eva Posthuma de Boer

http://evaposthumadeboer.com/

 


De Comedy Club

Eva Posthuma de Boer

Journalist Diederik Ravenstein – Raaf voor vrienden – is dag en nacht bezig met zijn persoonlijke missie tegen een Sri Lankaanse hulporganisatie. Hij heeft een aantal jaren geleden met eigen ogen gezien dat de stichting corrupt is en dat de vele miljoenen die de organisatie binnen hengelde niet aan de hulpbehoevenden zijn besteed. Raaf probeert vriend en vijand te overtuigen van de ernst van de situatie maar zijn medemens toont nauwelijks interesse. Raaf raakt gefrustreerd en dit voedt zijn obsessie.

Aanvankelijk steunde Anna haar man Raaf maar de laatste tijd heeft ze het wel een beetje gehad met zijn geobsedeerde gedrag. Is Raaf nog wel de ware voor haar? Anna is kokkin en werkt voor het tijdschrift Elle Eten. Wanneer ze bij de Sligro inkopen doet loopt ze Ties tegen het lijf. Jaren geleden -voordat ze Raaf leerde kennen - hebben ze geflirt tijdens een avondje uit in de Comedy Club. Toen bleef het bij een kus maar nu wil Anna meer. Daar heeft ze recht op, redeneert ze. Zonder enig schuldgevoel begint ze een affaire met Ties. Het ontgaat Raaf volkomen. Hij is immers alleen maar met Sri Lanka bezig.

Goede vriend Simon werkt als cabaretier in de Comedy Club. De laatste tijd kan hij zich echter niet meer beroepen op zijn humoristische invallen. Het lukt hem niet meer om de zaal aan het lachen te krijgen. Hij begrijpt er niets van want Simon beschouwt zichzelf als het grootste talent van de Club. Simon zoekt hulp bij een therapeut en stort zich op het doorgronden van zichzelf. Ook stort hij zich op Sally, een jonge studente die achter de kassa van de Club werkt. Dat vriendin Carina dit niet zal waarderen lijkt hem niet te boeien. Simon behandelt Sally ruw en houdt geen rekening met de gevoelens van het meisje. Sally daartegenover voelt zich geen moment schuldig tegenover Carina en probeert Simon schaamteloos voor zich te winnen.

De gedragingen van Simon ontgaan Carina volkomen. Ze staat op het punt een felbegeerde promotie te maken. Jarenlang heeft ze zich als verslaggeefster uit de naad gewerkt met maar één doel voor ogen: Het presenteren van het achtuurjournaal. En nu is het dan bijna zover. De huidige nieuwslezer is op leeftijd en gaat binnenkort stoppen. Carina is er klaar voor maar ze is niet de enige die op de baan aast. Zal ze haar droombaan weten te bemachtigen?

De Comedy Club biedt een ontluisterende blik op de huidige generatie. Het boek is doordrenkt met het egoïsme van de vijf hoofdpersonen. Vijf mensen die alleen maar aan zichzelf denken en daarmee hun geliefden kwetsen en de interesse voor elkaar verliezen. Vijf mensen die instorten als het leven hen niet biedt wat ze ervan verlangen. Een boek over verbetenheid, zelfzuchtigheid, obsessie, ambitie en over het altijd maar meer willen. Een verhaal over iets willen bereiken, koste wat het kost en al het andere uit het oog verliezen. Deze tunnelvisie leidt al snel tot grote problemen en zal uiteindelijk noodlottige gevolgen hebben.

De situaties in dit boek lijken misschien dramatisch en uitvergroot maar zijn in feite heel treffend en pijnlijk realistisch. Ik ben benieuwd hoeveel lezers zichzelf in meerdere of mindere mate herkennen in dit boek. Het verhaal is boeiend, uiterst vlot neergezet en leest soepel weg. De Comedy Club is een confronterend, gevat, scherp en goed geschreven boek. Kwaliteit van eigen bodem.

ISBN 9789046813546| Paperback | 256 pagina's | Nieuw Amsterdam | juni 2012

© Annemarie, 30 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER