Michael Palin

http://www.palinstravels.co.uk

http://www.pbs.org/hemingwayadventure/

 

De stoel van Hemingway


Martin Sproale, een roodharige, beetje slome man van 36 leidt een onopvallend leventje. Hij is al zestien jaar lang een trouwe werknemer op het postkantoor in Theston, een ingeslapen kustplaatsje. Hij wacht op de pensionering van zijn chef en weet dat hij zijn opvolger zal worden.
Martin heeft een verhouding met Elaine, een collega, die bijzonder gebrand is op een toekomst met Martin. Martin is echter niet zo happig en zij probeert van alles om hem zo ver te krijgen dat ze gaan trouwen.
Helaas voor Martin wordt zijn toekomst heel anders dan hij gedacht had. Niet hij wordt de nieuwe chef maar Nick Marshall, een ambitieuze buitenstaander, die privatiseringsplannen heeft. Hij wil het postkantoor volledig reorganiseren inclusief een complete verbouwing van het oude postkantoor, gebouwd in 1930, naar een hypermoderne instelling.


In zijn teleurstelling vlucht Martin in zijn grootste liefhebberij, Ernest Hemingway! Hij heeft een enorme obsessie voor deze schrijver: hij heeft al zijn boeken en kent al de dialogen van Hemmingway's romans uit z'n hoofd, zijn kamer hangt vol met posters en spullen van 'papa' zoals hij Hemingway noemt en verzamelt van alles wat ook maar iets met Hemingway van doen heeft. En soms IS hij zelfs Hemingway!


Op een dag omtmoet hij Ruth Kohler, ze is een Amerikaanse en is naar Theston gekomen om in alle rust over Hemingway en zijn vrouwen te schrijven. In het begin kunnen ze elkaar niet uitstaan maar door hun gezamenlijke interesse in Hemingway worden ze uiteindelijk vrienden.


In de tussentijd is Nick Marshall begonnen met de reorganisatie, de regels worden strenger voor zowel het personeel als de klanten. Er worden beveiligingsschermen geplaatst en 2 mensen worden ontslagen. Alles wordt koeler, zakelijker, afstandelijker. Elaine is zwaar teleurgesteld in Nick Marshall én Martin. Zij geeft Martin de schuld van de gevallen ontslagen. Vanaf die tijd is hun verhouding bekoeld.


Ruth laat Martin een advertentie zien waarin een stoel aangeboden wordt die gebruikt is door Hemingway tijdens de opnamen van de film “The old man and the sea” Martin is er helemaal gek van maar heeft het geld niet. Vanaf die tijd is hij bezig geld te verzamelen voor die stoel en wordt de vriendschap met Ruth intiemer.


Nick Marshal nieuwste plan is om van het postkantoor een zendstation te maken, het zijn behoorlijk louche praktijken die hij daarvoor uitvoert. Hij vraagt Martins hulp en biedt hem duizend pond aan. Na enige aarzeling hapt Martin toe, nu kan hij de stoel kopen! Vanaf die tijd is zijn droom, in deze stoel te zitten aan boord van een groot schip.
Maar Marshall heeft nog meer 'renovatie' plannen en Martin is het er niet meer mee eens, hij krijgt steeds meer een hekel aan Nick. Uiteindelijk start hij een actie tegen de plannen van Nick en wordt ontslagen! Martin zweert wraak te nemen en doet dat ook en wel op een hele bijzondere Hemingway-manier.


Het is een heerlijk boek, vermakelijk en erg beeldend geschreven.
De dialogen tussen Ruth en Martin zijn een plezier om te lezen en je leert en passant veel over het leven van Hemingway.
Langzaam wordt de spanning in het verhaal opgebouwd. Martin krijgt het steeds moeilijker. Hij verliest steeds meer dankzij Nick. Nick is alleen maar uit op macht en geld en manipuleert iedereen die in zijn buurt komt. In het begin kan Martin niet tegen deze gladde man op maar op gegeven moment is het genoeg geweest en wordt hij steeds meer een vent die staat voor wat hij wilt in plaats van het sullige mannetje dat hij was. Een aanrader dit boek.

ISBN 9041408150 Ingenaaid, 293 pagina's Verschenen: oktober 2003 Anthos
Vertaler: W. Buddingh

© Dettie, juli 2005

Reageren? Klik hier!