Tim Powers

http://www.theworksoftimpowers.com/ (Engels)

 

De poorten van Anubis


Hoe het boek op mijn lijst geraakt is weet ik niet, fantasy is niet 100% mijn ding. Maar kom, toch maar beginnen lezen...


Doyle, expert in de grote romantische dichters van rond 1800, wordt door Darrow, zakenman maar de laatste jaren bezig met occulte dingen, uitgenodigd om een lezing bij te wonen van dichter Coleridge (1772 – 1834).
Doyle dacht dat hij die lezing moest geven maar blijkbaar wordt er letterlijk bedoeld “de lezing van de dichter in het Londen van 1810 bij te wonen”. Darrow heeft blijkbaar een “tijdspoort” ontdekt waardoor men terug kan naar vroeger (de toekomst durft hij niet te proberen omdat hij niet weet hoe het er daar aan toe zal gaan, wat er gebeurd is, hoe men zal reageren, of de wereld dan wel nog bestaat) En ja, je raad het al: Al bij de eerste keer blijft er iemand achter in 1810 en dat is natuurlijk … Doyle (hoe voorspelbaar).
Hij wordt ontvoerd door zigeuners waarvan hun leider Romany (een Egyptisch tovenaar) op de hoogte is van de tijdspoort (hoe kan het ook anders?) en die wil weten waarom ze de poort gebruiken en waar ze vandaan komen. Zo mist Doyle de “sprong” terug naar het heden. Hij weet te ontsnappen en dan beginnen zijn avonturen...
Zal hij ooit nog naar het heden terugkeren? Wat wil Romany, Romanelli en de meester van hem? Waarom wilde Darrow naar het verleden, welke plannen had hij in het verleden?


Het boek leest zeer vlot, er komen zeer spannende momenten in voor. Liefhebbers van fantasy zullen het ongetwijfeld een zeer goed boek vinden. Ik vond het zo nu en dan wel zéér rare wendingen nemen. De karakters zijn goed uitgewerkt, de beschrijvingen van het leven in de “oude” steden zijn sprekend. Ook geschiedkundig is het voor zover ik kan nagaan goed gedocumenteerd alhoewel sommige personages totaal verzonnen zijn.
Al met al een aanrader.


ISBN 9029042613 | Paperback | 479 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | 1983

© Inge, augustus 2007

Reageren? Klik hier!