jeugd 4-5 jaar

Te klein
Illustraties: Evy Van Guyse
Tekst: Mireille Geus


Er staat een doos met boeken voor Olifantjes neus. Hij wil daar wel eens in neuzen en trekt er een boek uit. Maar mama pakt het boek meteen weer af!

‘Hier ben je veel te klein voor.’


Herken je dat? Dat grote mensen je te klein vinden voor van alles en nog wat, terwijl je daar zelf helemaal niets van snapt? Het maakt Olifantje alleen maar nieuwsgieriger. Wat zou er dan wel in dat boek staan? Zijn fantasie slaat op hol:


Gaat het over mierenvolken die oorlog voeren met andere mierenvolken?
Gaat het boek over een boze wesp?
Of misschien iets over een groot en gevaarlijk onderwaterdier dat alle mooie vissen op eet?
Hij moet dat boek hebben! Hij moet en zal weten wat er in staat!


En ja, dat komen we wel te weten, op het einde, maar eerst zijn er de fantasieën van het kleine olifantje, die zo prachtig geïllustreerd worden door Evy Van Guyse!
Met de verhaaltjes die het olifantje (= Mireille Geus) verzint, kun je twee kanten op: inderdaad is het niet zo leuk om te lezen over mieren die in oorlog met elkaar zijn, of over zo’n boze wesp, maar als je de tekeningen bekijkt valt vooral de humor op. Waarschijnlijk trekken jonge lezertjes net als Olifantje zelf de conclusie dat zijn mama wel erg streng is, want eigenlijk zijn zelfs zijn wildste fantasietjes niet zo eng.
Waarom zou hij niet mogen weten dat mierenvolken oorlog voeren of dat een wesp steken kan?
En als je er dan achter komt wat er echt in dat boek staat, voel je helemaal met Olifantje mee… Hij is echt niet te klein! Ook al wordt dat op iedere pagina herhaald...


Mireille Geus (1964, Amsterdam) schreef onder andere Een makkelijk kind en het autobiografische Madame Jeanette. Haar dertig jeugdboeken verschenen in tien landen en werden bekroond met o.a. De Gouden Griffel.


Evy Van Guyse volgde beeldende vorming in het secundair onderwijs en behaalde een bachelordiploma interieurvormgeving. Ook volgde ze grafische en illustratieve vormgeving.
Ze is freelance illustrator.  https://www.evyvanguyse.com


ISBN 9789047714699 | Hardcover | 26 pagina’s | Uitgever Lemniscaat | juni 2023 |
Afmetingen: 22.4 x 28.7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 7 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER