jeugd 4-5 jaar

Kaila de leeuwentemmer
illustraties: Connie Snoek
tekst: Marloes Kemming


Wat doe je als je bij een circus woont en heel graag leeuwentemmer wil worden? Dan begin je met het temmen van een poes!

Kaila is het meisje dat het optreden van Jaco en zijn leeuwen het allermooiste vindt van alle optredens. Zelfs nog mooier dan de kunsten van haar vader en moeder aan de trapeze. Ze droomt ervan om leeuwentemmer te worden. Maar op de circusschool wordt ze uitgelachen door Jelle. Kaila is dom, want meisjes kunnen helemaal geen leeuwentemmer worden. 'Ga jij maar lekker met de kat spelen' roept hij pesterig.


We zien Kaila verdrietig zitten met haar armen om Stientje de circuskat heen geslagen. Ze wilde zo graag leeuwentemmer worden en nu kan dat niet! Die akelige Jelle, met zijn rotopmerkingen, haar hele droom ligt aan diggelen.
Maar dan weet ze het ineens! Ze zal Jelle eens wat laten zien! Ze gaat Stientje temmen! Kaila pakt een hoepel en een bal en nog meer spullen. Ze ziet het al helemaal voor zich, zij en Stientje die optreden in het volle licht van de circuspiste. Kom dat zien, kom dat zien!


Maar Stientje heeft daar helemaal geen zin in. Stientje is een echte kat en die doen precies waar ze zin in hebben en in Stientjes geval is dat slapen, heel veel slapen... Ze rolt zich nog eens lekker op. Er is geen beweging in Stientje te krijgen, totdat... haar baasje haar roept, etenstijd! Ineens is Stientje wakker en snel! Ze racet naar haar bakje met eten.


Dat brengt Kaila op idee en vanaf die tijd oefent ze elke dag met Stientje. Het gaat supergoed. Maar het is weer Jelle die de boel komt verpesten. Hij moet vreselijk lachen om Kaila en de kunsten van Stientje. Wacht maar hij zal haar eens wat laten zien.
Maar hij laat niets zien, want Maan de leeuw is ontsnapt, en Jelle staat te bibberen van angst. Nu is het Kaila beurt. Ze heeft niet voor niets al die tijd Stientje getraind...


Het speciale van kinderen is dat ze dingen gewoon doen. Kun je geen leeuwentemmer worden dan word je gewoon een kattentemmer, zo simpel is het! Als je het echt wil, dan lukt het wel, lijken ze te denken. Het lukt Kaila tenminste wonderwel.


Het verhaal zelf is met vlotte pen geschreven en spreekt tot de verbeelding, net als de illustraties in dit boek.
De bijzonder mooie en vermakelijke afbeeldingen tonen ons het rijke circusleven van Kaila. Ganzen, aapjes, een olifant, de trapeze, een clown en natuurlijk de leeuwentemmer met zijn leeuwen, alles is aanwezig. Mens én dier hebben prachtige kostuums aan.
Het verhaal rond Stientje en Kaila is ook fraai verbeeld. We zien Kaila aanvankelijk een beetje moedeloos bezig met Stientje die zich op haar beurt nog eens lekker uitrekt. Later zien we de luie kat in volle vaart bezig met haar kunstjes!


Illustratrice Connie Snoek is autodidact en heeft een heel eigen, erg mooie stijl van illustreren. Ze gebruikt voor haar werk acryl gecombineerd met alkyd, inkt en potlood wat een prachtig effect geeft. De kleuren in dit boek zijn warmzacht en de afbeeldingen doen een beetje nostalgisch aan. Erg aantrekkelijk om te zien.
Dit boek mag dan ook nog even in huis blijven, daar wil ik nog wat langer van genieten.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051164350 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2016
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

Dettie, 27 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER