jeugd 4-5 jaar

De gele olifant
Loes Riphagen


De gele olifant kwamen we al eerder tegen in het tekstloze boek Huisbeestenboel  van Loes Riphagen. Ook in dit boek staat geen tekst maar toch is er verhaal genoeg.
Op de afbeeldingen zie je de gele olifant aldoor lekker spelen met muis, ze hebben steeds dikke pret. Maar dan ziet de gele olifant een gele banaan, en vanaf dat moment verzamelt hij gele spullen. En niet een béétje gele spullen, nee hij komt met armen vol gele spullen thuis. Hij móet alle gele spullen hebben, je ziet hem zelfs lopen met een Chinees onder zijn arm! Arme muis, olifant is zo geobsedeerd dat hij muis helemaal niet meer ziet staan... Muis probeert van alles om de aandacht te trekken, hij schildert zichzelf zelfs geel! Maar olifant ziet in hem alleen maar een geel 'ding' en gaat maar door en door en door met verzamelen, op het laatst wil hij zelfs de zon!
Natuurlijk gaat dat mis en dan... beseft hij pas hoe bijzonder en belangrijk muis eigenlijk is!


Loes Riphagen heeft een voor haar kenmerkende manier van tekenen en schilderen. Haar figuurtjes hebben bijna altijd een hele lange neus, dus niet alleen olifant maar muis heeft ook een lange neus. Ook de vogels hebben lange snavels en bijna alle andere dierfiguren hebben scherpe tandjes.
De verzameling van de gele olifant is grappig om te zien, je kunt het zo geel niet bedenken of het is er... van de zonnebloemen van Van Gogh tot Tweety, van een kaas tot een tennisbal. Zelfs een gele klomp en een gele bij ontbreken niet.
Naast de gele verzameling zijn nog veel meer grapjes verborgen in de afbeeldingen die over twee pagina's verspreid staan. De nieuwsgierige eekhoorns in de struiken. De slak die een huisje in een boom heeft, de kabouter met een vinger als neus, het piepkleine huisje bovenop een groot flatgebouw. De fantasie van Loes Riphagen is ongeëvenaard en dat maakt het boek ook zo bijzonder.
Een fantastisch kijkboek waar kinderen weer enorm veel plezier aan zullen beleven.


Zie ook het inkijkexemplaar 


ISBN 9789026133244 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij Fontein 3 juli 2012
Afmeting: 31 x 25 cm Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 6 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER