jeugd 4-5 jaar

Drakensnot
Esther Miskotte


Op een dag klinkt er een enorme dreun door het bos. Wat was dat nou? vragen de dieren zich af.
Beer en Koosje Konijn gaan op onderzoek uit. Andere dieren die de klap ook gehoord hebben lopen achter het stel aan. Er zit iets op de top van de heuvel, daar horen ze gerommel, het lijkt wel donder.
De parmantige Koosje stapt er gelijk op af, hij loopt zelfs voor de andere dieren uit, maar ineens... Waaaaaatsjoeoeoeoeoe worden de dieren van de heuvel af geniest, behalve Koosje, die is nog boven! O, jee...


Wat is er eigenlijk aan de hand? Bovenop de heuvel zit een enorme, heel verkouden draak. Hij heet Djordo zegt hij. Hij kan niet meer vliegen omdat hij zo verkouden is. Het duurt zeker een week voordat hij verder kan, denkt Djordo.
Als Konijn dat later aan Beer vertelt, schrikt die enorm, een week! Door zijn vieze stinkadem gaan alle bomen dood en wat als hij de draak honger krijgt? Dan eet hij alle dieren op! zegt hij somber. Het is een ramp!


Maar Koosje Konijn is slim. 'Dan zorgen we dat hij geen honger krijgt!' roept hij. En zo gebeurt het. Ze stoppen de draak vol met fruit en groente en koken allemaal gezond eten voor Djordo... de derde dag is hij alweer helemaal beter, morgen kan hij weer verder vliegen!
Djordo en Koosje zijn inmiddels dikke vrienden. De laatste nacht blijft Koosje bij de draak slapen boven op de heuvel en ze vertellen elkaar verhalen en zingen liedjes. Als Djordo uiteindelijk vertrokken is, vindt Koosje dat zelfs heel jammer 'Eigenlijk was hij best aardig', zucht hij.


Grappig verhaal waaruit blijkt dat wie goed doet, goed ontmoet. De draak wordt heel goed verzorgd en op zijn beurt doet Djordo de dieren niets, terwijl hij toch gek op een lekker stukje vlees is. De draak is wel verbaasd dat de dieren niet bang voor hem zijn maar eigenlijk vindt hij dat wel leuk. Hij raakt zelfs bevriend met de dieren. Ook ontdekt de draak dat appels, komkommers, pompoenen, paddestoelen, kersen etc. heerlijk én gezond zijn! Door al dat gezonde eten is hij zo weer beter!


Bij het verhaal staan aparte afbeeldingen in heldere kleuren gemaakt van een mix van potlood (contouren) en waterverf (achtergrond en inkleuring) wat een speels effect geeft. De draak kijkt wel behoorlijk knorrig maar is niet echt heel eng, hoe meer hij opknapt hoe aardiger zijn snuit wordt.Na Superoma en de redding van blauwbil, wat het eerste boek van Esther Miskotte was, is dit opnieuw een erg leuk boek van deze schrijfster en illustrator.

ISBN 9789044821673 Hardcover 28 pagina's  Uitgeverij Clavis mei 2014
Afmeting 29,9 x 21,5 cm, Leeftijd 4+

© Dettie, 4 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER