Levi Andreas
David Pefko


Een debuut dat staat als een huis.
Twee mensen, Rosa en Levi Andreas, zijn hun leven aan het ontvluchten.
Rosa studeerde psychologie maar nadat moeder een fles gootsteenontstopper had leeggedronken heeft ze de studie beëindigd en is ze gaan werken in een stomerij in Amsterdam Oud-Zuid.  Haar geliefde broer is toentertijd onmiddellijk vertrokken naar Amerika, ze heeft nauwelijks contact meer met hem, vader is apatisch achtergebleven na de dood van zijn vrouw.
Rosa leeft in een vacuüm. Overdag strijkt ze overhemden, 's avonds zit ze op de bank en eet diepvriesmaaltijden. Dag in dag uit. In de weekenden blijft ze in bed. Ze wil niets, het belangrijkste is dat haar hoofd leeg is en blijft.
Levi Andreas is precies het tegenovergestelde, maar ook hij vlucht... in leugens. Zijn hele leven is opgebouwd rond  leugens. Aan zijn vriendin vertelt hij dat hij makelaar is. Hij leeft op grote voet, alleen het beste is goed genoeg. Naderhand als hij bij zijn vriendin weg is, gaat hij reizen en laat een spoor van onbetaalde rekeningen en opgelichte hotelgasten achter.


Rosa vindt een klein briefje tussen de overhemden. Dat briefje komt uit een overhemd van nr 217, het klantnummer van Levi Anreas. Het  briefje intrigeert Rosa zo dat ze het niet uit haar hoofd kan zetten. Ze schrijft Levi terug via het overhemd en zo komen de twee in contact. Er ontstaat een  correspondentie tussen die twee, in zijn brieven is Levi misschien nog wel het meest eerlijk.
Door het leugenachtige leven van Levi wordt Rosa langzamerhand wakkergeschud. Ze ontwaakt uit haar lethargie. Ze beseft dat ze dingen naar haar hand kan zetten. Niet apathisch hoeft toe te zien maar iets kan gaan ondernemen.


Ondertussen gebeurt ook het een en ander op de stomerij, daar spelen zich thrillerachtige taferelen af. Daardoor wordt de zaak zoals hij is, gesloten en blijft Rosa met een leuk bedrag achter. Ze besluit Levi achterna te reizen...


Dit is in het kort de strekking van het verhaal. Maar in een boek van 376 pagina's gebeurt natuurlijk veel meer.
Het verhaal wordt afwisselend vertelt door Rosa en Levi. Elk hoofdstuk dat Rosa vertelt wordt aanvankelijk aangegeven met een afbeelding van een strijkboutje. Dit strijkboutje verdwijnt naarmate Rosa meer loskomt van de stomerij. De hoofdstukken verteld  door Levi hebben allemaal een titel, zoals: Het ergste wat er bestaat is willen deugen of Ik wil niet dat iemand mijn wc onderpiest en Things Have Changed. Ook deze titels verdwijnen na verloop van tijd. Uiteindelijk blijven er twee mensen over die op zoek zijn naar zichzelf, de waarheid, rust in hun hoofd en lijf.
Het deel dat Rosa haar broer Nathan eindelijk terugziet is ontroerend en bevrijdend, eindelijk wordt de dood van moeder besproken, bovendien is Nathan in feite een spiegel voor Rosa. Hij lijkt in alles  op haar en door hem beseft ze eveneens dat zij kan kiezen hoe ze leeft. Ze moet niets maar ze kan alles. Dat doet haar ook besluiten Levi achterna te reizen, de man die ze nooit gezien heeft, ze volgt hem naar het einde van de wereld.


Het boeiende is natuurlijk om te achterhalen wat Rosa en Levi  beweegt te leven en te handelen zoals zij doen. Beiden zijn enorm eenzaam, Rosa gewoonweg omdat ze niemand kent en ook geen contact wil. Levi omdat hij steeds moet vluchten vanwege schuldeisers. Toch beleven ze beiden er ook een soort genoegen aan. Op dat moment is het goed, later verandert dat in iets wat misschien voor dát moment weer goed is. Rosa bevrijdt zichzelf langzamerhand en Levi...? Levi blijft ondanks zijn groei Levi, ongrijpbaar, vluchtig, misschien wel heel vluchtig.


Persoonlijk vind ik het een ijzersterk debuut. Misschien had het thrillerachtige verhaal rond de stomerij minder uitgebreid gekund, het leidde af van Rosa en Levi, maar in zijn totaal is het een boeiend, mooi opgebouwd verhaal dat je na lezing niet onmiddellijk loslaat. Ook dit debuut mag van mij onmiddellijk op de shortlist van de Academis debutantenprijs.

ISBN 9789028241336 Paperback, 376 pagina's Van Oorschot november 2009

© Dettie, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER