Charlie Wallace
Op een ochtend in een koffiebar valt Jonathan Lowell, de verteller van dit boek, een jongen op, die niet alleen 'goeiemorgen' zei tegen de juffrouw achter de toonbank, maar daarbij ook zijn hand uitstak. Hij stelt zich voor, en dat doet zij dan ook maar.
Een opvallend gedrag, dat kenmerkend blijkt te zijn voor deze Charlie Wallace. Hij is de nieuwe klasgenoot van Jonathan, en als hij contact zoekt, kan Jonathan geen weerstand bieden. Eigenlijk wil hij het liefste alleen zijn, met rust gelaten worden, maar eigenlijk vindt hij deze jongen, die zo anders is dan hijzelf, wel aardig. En zo komt het dat ze samen spijbelen, en een museum bezoeken. Als Jonathan moet gaan werken in de dierentuin wil Charlie wel mee, maar dat kan niet in verband met de beveiliging. En dus vraagt Charlie of Jonathan dan 's avonds bij hem op bezoek komt.
Gewend aan ouders die of er daadwerkelijk niet zijn, of er wel zijn maar met hun gedachten bij hun werk, is de familie van Charlie een warme douche voor Jonathan, die ook nog een geheim heeft, dat hij liever niet vertelt. Maar een dag of wat later vertelt hij dat hij regelmatig naar een psycholoog moet. Hij wil nog niet kwijt waarom. Ook de lezer weet dat niet. Er is iets met een vorige school, en littekens, die misschien op een zelfmoordpoging wijzen? Maar het kan ook een vechtpartij geweest zijn. En dan, als Jonathan eindelijk zo ver is dat hij Charlie alles wil vertellen, kan dat niet meer. Het noodlot is hem voor.
Ik heb een beetje moeite met dit boek. Van Elderen heeft blijkbaar veel in het buitenland gewoond, maar waarom heeft hij dit boek zo Amerikaans gemaakt?
Het begint al met dat koffieshop-verhaal, dat kan dan nog, maar er worden namen van vooral Amerikaanse schrijvers in genoemd, de plek waar de Twin Towers verdwenen zijn wordt zonder enige uitleg bekend verondersteld, en zo zijn er nog meer dingen. Ik denk toch dat de jeugd van veertien dit niet allemaal zal oppikken. Waarom het verhaal niet gewoon in Amsterdam gesitueerd?
Ik vind ook het einde niet passen bij de rest. De ik-figuur, Jonathan, reageert op alles, heeft overal zijn ideeën en gedachten over, maar niet over de schokkendste gebeurtenis van het boek. Het is niet gewoon maar een open einde, het boek is niet af...
ISBN 9046800997, paperback, 176 pagina's, uitgeverij Nieuw Amsterdam, vanaf 14 jaar
© Marjo, januari 2007