jeugd 13-15 jaar

Kenneth Oppel

https://www.kennethoppel.ca

 

Woeker
De Invasie deel 1
Kenneth Oppel


De drie buitenbeentjes die in dezelfde klas zitten, hadden nooit gedacht dat ze samen een avontuur als dit zouden beleven.
Als je buitenbeentje bent val je er immers buiten. Maar nu gebeurt er iets waardoor zij in het voordeel blijken te zijn. Maar hoe dat kan? Dat wordt nog een heel verhaal.


We maken kennis met Anaya. Zij is allergisch voor zowat alles waar je maar allergisch voor kunt zijn, heeft voedselintolerantie. Astma en acne horen er ook bij. Ze vindt zichzelf lelijk. En ze wil zo graag knap zijn net als Petra, die ooit haar beste vriendin was. Waarom is die vriendschap voorbij? Wat is er fout gegaan? Eigenlijk is dat niet de vraag. Dat is meer hoe ze het uit de wereld kunnen helpen. Want Petra is een van de andere buitenbeentjes: zij is dan misschien een knappe meid, ze is allergisch voor water! Gewoon water! Ze kan het drinken, maar douchen, zichzelf wassen, in de regen lopen, dat gaat allemaal niet. Ze vindt zichzelf best zielig, want voordat dit probleem op kwam zetten was ze dol op: zwemmen!
En dan is er Seth. Hij is wees en woont bij het zoveelste pleeggezin, en durft nauwelijks te hopen dat hij bij deze mensen mag blijven. Zijn probleem zijn de littekens op zijn armen. Iedereen denkt dat hij zichzelf snijdt of zo, maar wat het echt is, durft hij niet te vertellen.
Hij houdt afstand tot de anderen. Tot Anaya ontdekt hoe goed hij kan tekenen. Misschien wil hij helpen bij de schoolkrant?


En dan op een dag begint het te regenen. Niet zomaar wat te regenen, over de hele wereld bleef het gestaag regenen.
Als Anaya de dag er op naar buiten kijkt ziet ze vreemde planten. Ze lijken wel zwart. En ze zijn overal!
Haar vader is botanicus en gespecialiseerd in grassen. Hij kent deze nieuwe plantensoort niet, en als die dan ook nog blijkt te groeien terwijl je er naar kijkt, gaat hij naar het proefstation om onderzoek te doen.
Dat is hard nodig, de planten zijn gewelddadig!


Wat daarmee bedoeld wordt en waarom onze drie hoofdpersonen er geen last van blijken te hebben, dat is een bijzonder en intrigerend verhaal. Zij vertellen om en om, waarbij er steeds een symbool boven het hoofdstuk staat. Het wordt in de loop van het verhaal duidelijk waar dat tekentje voor staat.


Dit is een boek dat je echt niet meer weglegt als je eenmaal begonnen bent!


Kinderen kennen de serie over de vleermuizen waarschijnlijk niet, maar die serie (Zonnevlerk, Zilvervlerk en Vuurvlerk) was in het begin van deze eeuw best populair.
Al moet gezegd worden dat waar je in die boeken een paar pagina’s moet doorbijten, dat in deze nieuwe dus absoluut niet het geval is. Er is een spannende proloog – eigenlijk een hoofdstuk dat je ergens verderop tussen de andere hoofdstukken kunt plaatsen – maar ook zonder die tekst zit je meteen in het verhaal. Het gegeven van de drie jongelui is intrigerend, en Kenneth Oppel wacht niet lang voor hij de spanningsboog laat beginnen. En die wordt erg hoog!
Nu is het met een boog zo dat die weer naar beneden gaat, en dat is dan ook zo: op het moment dat duidelijk wordt hoe ze het gevaar moeten afwenden, zakt de spanning wat in. Maar er komen nog twee delen, dus het is absoluut niet gedaan! Maar dat weet je al bij de laatste zin…


Kenneth Oppel (1967) is een Canadese schrijver van kinderboeken. Na de vleermuisserie is er niets meer van hem vertaald. Tot nu.

ISBN 978949318928| paperback | 312 pagina's | Uitgeverij Condor | april 2021
Vertaald uit het Engels door Maria Postema | Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 29 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER