jeugd 13-15 jaar

Greet Beukenkamp

http://www.greetbeukenkamp.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Greet Beukenkamp voor jongeren vanaf 10 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Greet Beukenkamp voor jongeren vanaf 15 jaar

 

altVoor eeuwig de jouwe
Greet Beukenkamp


Vier maanden geleden is Dylan gestorven.
Hij voelde zich niet lekker, maar wilde toch met zijn vriendin Chantal naar de disco. En daar werd hij gevonden, stuiptrekkend, niet meer te redden.


Chantal probeert haar leven weer op te pakken, maar het kost moeite. Als ze op een dag een mailtje krijgt waarvan de afzender pretendeert Dylan te zijn, begrijpt ze er niets van. Het is onmogelijk dat die mail, en de volgende, afkomstig zijn van haar vriend, dus wie doet alsof? Eerst verdenkt ze Daphne, de zus van Dylan. Was zij immers niet jaloers omdat haar broer nu nauwelijks meer naar haar omkeek? Maar het blijkt Daphne niet te zijn, het resultaat van deze verdachtmaking is alleen maar dat Chantal nog verder in de put komt te zitten, omdat blijkt dat Dylans ouders haar te schuld geven van zijn dood.


Gelukkig heeft ze een goede vriendin, Roos, en al volgt ze niet al de goede raadgevingen op die Roos haar geeft, zoals de onbekende afzender blokkeren, ze is blij dat ze er bij is als Luuk haar opzoekt. Want ze vertrouwt Luuk niet. Net zo min als de barkeeper van de discotheek. Er is nog een vriend, Thomas, die verstand heeft van de moderne techniek. Hij wil wel voor Chantal uitzoeken wie die mailtjes stuurt. Want ze blijven komen, en het lijkt er verbijsterend veel op dat ze echt van Dylan zijn!
Uit wat ze allemaal ontdekt blijkt dat ze Dylan helemaal niet zo goed kende. Ze begint ook te twijfelen aan de doodsoorzaak. Een hartstilstand krijg je toch niet zomaar?
Toch: hij is er niet meer. Wat moet ze dus doen als er een mailtje komt met het voorstel elkaar te ontmoeten? En als dat alleen blijkt te kennen op de plek waar ze elkaar voor het laatst zagen, dus in de disco?
Er staat Chantal een angstig avontuur te wachten, waarbij ze Cerberus ontmoet, en Charon...


Het is een anders-dan-anders liefdesverhaal, waarin de hoofdpersoon de rol van een moderne Euridice opgelegd krijgt.
Afgezien daarvan wordt de wereld van jongeren herkenbaar beschreven. Zou de schrijfster kleinkinderen hebben van deze leeftijd? Leeftijd blijkt geen enkele belemmering om een prima modern boek te schrijven, en Greet Beukenkamp weet meer van e-mail en i-phones dan ik.
De overheersende vraag blijft:  'Spoofen'? Is er iemand in de omgeving van Chantal die niet alleen weet wat dat is, maar het ook kan toepassen? Of is het echt Dylan die de mailtjes verstuurde?


Greet Beukenkamp
(Haarlem, 1939) volgde een opleiding voor onderwijzeres, waarna ze psychologie ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze was begonnen toneelstukken te schrijven en regisseren voor groep 8 van de basisschool en deze waren uitgegeven, wijdde ze zich aan het schrijven van kinderboeken. In 1992 kwam haar eerste boek Een lange reis op korte pootjes uit en sindsdien heeft ze vrijwel elk jaar een boek uitgebracht.


ISBN 9789044821741| Hardcover| 173 pagina's | Uitgeverij Clavis |  maart 2014

© Marjo, 3 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER