jeugd 13-15 jaar

Cornel Bierens

Schildpad met Roos en Mes


Wie herinnert zich niet het filosofieboek voor de jeugd "de wereld van Sophie"? Dit boek van Cornel Bierens (kunstcriticus en schrijver) is net zo iets, maar dan over kunst.


Het is een eigentijds verhaal over een jongen, Luktor Nevel. Hij heeft een hazenlip, en praat gebrekkig, hij spreekt de d en de t niet uit. Zijn vaders hobby is kunst. Aanvankelijk zijn het alleen posters die hij in huis ophangt, later maakt hij de kunstwerken van anderen na en maakt zo het woonhuis tot een replicamuseum. Veel oog voor vrouw en zoon heeft hij niet, en Luktors moeder zoekt steeds meer haar eigen weg, en verhuist later naar een eigen appartement.
Luktor krijgt pas in de gaten wat kunst is en wat het voor zijn vader betekent als hij door er met autootjes op te rijden een poster helemaal beschadigd heeft. Zijn vader wil hem doen beseffen wat hij gedaan heeft en hij neemt hem meteen mee naar een museum.
"het was het eerste museumbezoek van mijn leven en liet bij mij de smaak achter van zoiets als bier of olijven, dingen die mensen lekker schenen te vinden maar die eigenlijk nogal vies waren."
Luktor gaat terug naar het museum, bepaalde schilderijen fascineren hem. Hij betrekt ze op zichzelf.
Intussen heeft hij een vriendschap opgebouwd met Ruiz en Irina. Met z'n drie-en vormen ze een kunstgroepje: er is een leraar die hen stimuleert, en een kunstenaar die hen stimuleert om zelf iets te maken. Als teken van vriendschap hebben ze alle drie een tatoeage laten zetten. Bij Luktor is dat een schildpad. Op zijn bovenlip. Op de dag dat hij zijn felbegeerde groene sportschoenen kreeg, zag hij in een restaurant twee schildpadden, die gekoesterd werden door de eigenaar. En zoals zij even oud waren als het restaurant nam Luktor zich voor om te zorgen dat zijn schoenen goed bleven, dan zou het met hem zelf ook goed gaan, net als het met het restaurant goed ging.. Zo werd de schildpad zijn symbool. Als hij hoort dat schildpad in het Frans Tortue is, verandert hij zijn naam. En hoe het komt weet hij niet, maar zijn spraakgebrek verdwijnt ineens.
Terwijl hij opgroeit en naar de middelbare school gaat, blijven de kunstwerken op zijn pad komen. Zijn ouders gaan apart wonen, er komt een nieuw meisje op school waarmee het buitengewoon klikt...


Het is een verhaal over vriendschap en over liefde, over het volwassen worden van een jongen, die de wereld ontdekt aan de hand van kunst. Af en toe is het boek ook filosofisch, dat kan niet anders natuurlijk, maar schilderijen en beeldende kunst vormen de hoofdtoon. En het mooie is dat al die besproken kunstwerken achterin het boek staan! Prachtige kleurenfoto's.
Of het je smaak is of niet, de manier waarop er over geschreven wordt maakt het in ieder geval erg boeiend.
Een aanrader dit boek. Het is geschreven voor de jeugd, maar ik heb er ook van genoten!


Hardcover | 240 Pagina's | Nai Uitgevers/Publishers | 2002 ISBN: 9070149869 vanaf ca. 13 jaar

© Marjo, december 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!