jeugd 13-15 jaar

Jenny Han


Zomer voor altijd
Jenny Han


‘Niet te geloven dat je er echt bent.’ Hij klinkt bijna verlegen wanneer hij antwoordt: ‘Vind ik ook.’
Dan aarzelt hij: ‘Wil je nog met me mee?’
Ik kan niet geloven dat hij dat nog moet vragen. Met hem zou ik overal naar toe gaan.’


Dit stukje tekst staat in deel een. Het duurde even voor je er achter kwam wie deze ‘hij’ was.
In dat eerste en het tweede deel las je ook over het dilemma van Belly: twee leuke jongens waar ze iedere zomer mee optrekt in Cousins, in het strandhuis van de familie Fisher. De twee broers Conrad en Jeremiah, haar beste vrienden, haar maatjes voor het leven, ze houdt van hen allebei.  Ze weet dan ook zeker dat ze met een van deze twee haar leven verder zal doorbrengen. Mevrouw Fisher zal ze zijn, absoluut! Maar welke van de twee zal het worden?


In het derde deel is Belly, nu Isabel, nauwelijks achttien, maar al bijna volwassen. Dat denkt ze tenminste. Ze studeert inmiddels op de universiteit.
In het begin van het verhaal deelt ze het leven met een van de twee broers, platonisch nog allemaal. Hij studeert op dezelfde universiteit. Het is een enorme schok als ze ontdekt dat hij in de korte periode dat het niet goed ging tussen hen omgegaan is met een ander meisje. Vooral dat hij het haar niet verteld heeft stoort haar enorm.


‘Het betekende niets. Ik zweer het je.’
Hij probeerde mijn arm aan te raken en ik kromp ineen. Ik veegde mijn wangen droog en zei: ‘Voor jou betekent seks misschien niets, maar voor mij wel en dat wist je. Je hebt alles kapotgemaakt. Ik zal je nooit meer vertrouwen.’


‘Nooit’. ‘Altijd’. Het zijn nog kinderen, niet de volwassenen die ze denken te zijn. De enige manier die hij bedenkt om het goed te maken is haar ten huwelijk te vragen. En Belly zegt ja. Meteen beginnen ze te plannen, ze willen het komende studiejaar al samen wonen dus de bruiloft zal al binnen een paar maanden zijn.
Belly merkt wel dat vrijwel iedereen het afkeurt. Vooral haar moeder protesteert.


‘Mijn moeder leegde haar champagneglas in een grote slok. ‘Jullie tweeën gaan niet trouwen, punt uit. Jullie zitten verdorie nog allebei op school. Het is belachelijk.’
Meneer Fisher schraapte zijn keel en zei: Misschien kunnen we het er beter nog een keer over hebben wanneer jullie allebei afgestudeerd zijn.’
‘Een paar jaar daarna.’ vulde mijn moeder aan.’


Maar ze houden koppig vol, en plannen verder. Ook als Belly’s moeder zegt dat ze er niet bij zal zijn. En dan, langzaam maar zeker, komen er ook twijfels bij Belly.
Kan ze inderdaad met deze jongen haar verdere leven delen? Misschien is ze zelf nog te jong, maar hij gedraagt zich zeker onvolwassen…


Zoals in de eerdere twee boeken beleef je de diepe zielenroerselen van een jong meisje, al is een huwelijk natuurlijk wel een uiterste. In het derde deel heeft Jeremiah geen stem. Conrad wel, af en toe.
Loopt het af zoals je vanaf het begin in deel een al denkt dat het af zal lopen?


Jenny Han (Richmond, Virginia) studeerde aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze haalde haar diploma in creatief schrijven aan the New School.


ISBN 9789048858910 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Moon| juni 2021
Eerder uitgegeven in juni 2010 | Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 7 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een zomer zonder jou
Jenny Han


Belly, kort voor Isabel brengt al jaren de zomer door in het strandhuis in Cousins, het huis van Susannah en haar gezin. Laurel, Belly’s moeder is Susannahs beste vriendin. Diens twee zoons, Conrad en Jeremiah zijn ook altijd van de partij evenals Belly’s broer Steven. De echtgenoten laten zich hoogstens een weekje zien.


In deel een hebben we gelezen hoe de jongens ineens de jongedame ontdekten in het kind dat ze altijd als een jonger zusje beschouwden. Het heeft de verhoudingen totaal veranderd. Belly vond dat prima, was zij immers al niet jaren verliefd op Conrad?
Maar Jeremiah is ook erg leuk. Dat is een probleem…
Helaas is deze zomer behalve de zomer van ontluikende liefde ook de zomer van een schokkende ontdekking: Susannah is ziek.


Alles is anders als de volgende zomer aanbreekt, de zomer waar het in dit boek over gaat.
Belly vindt het vreselijk maar de zomers in Cousins lijken voorgoed voorbij. Het weinige contact dat Belly met de jongens heeft buiten de zomer om loopt ook al niet naar wens. Wat er gebeurt, wordt in flashbacks verteld, in het heden brengt Belly de zomer door in Boston.


Haar vriendin Taylor die haar al die zomers moest missen vindt het heerlijk, en probeert Belly mee te slepen naar allerlei feesten en wil haar aan allerlei jongens koppelen. Maar als er één ding is waar Belly nu achter komt: Taylor is een ander soort meisje dan zijzelf, vindt ze het nog wel leuk om vriendin met haar te zijn?
Haar moeder is niet in haar normale doen, Steven gaat zijn eigen weg, deze zomer is absoluut waardeloos. Hoe komt ze de tijd door? En dan neemt Jeremiah contact op: Conrad is verdwenen. Misschien kan Belly helpen zoeken?


Het is geen rozengeur en maneschijn in dit tweede deel. Wat er allemaal gebeurt, verklap ik niet maar het neigt sterk naar het melodramatische. Het is waarschijnlijk aan de prettige schrijfstijl van Jenny Han te danken dat het geheel toch lekker leest. Ze wisselt goed af: heden en verleden lopen door elkaar, zoals ook de goede dingen wisselen met de akelige. En Jeremiah mag af en toe zijn zegje doen, dat brengt er ook jeu in.
Wat dit deel interessant maakt is dat de band tussen de broers een grote rol speelt. Conrad is de oudste, en Jeremiah keek altijd op tegen zijn grote broer. Toch was er een competitiestrijd gaande.


‘Hij was altijd slimmer, sneller – gewoon beter. Het punt is dat ik hem dat altijd heb gegund. Hij was gewoon Conrad. Hij kon er niks aan doen dat hij goed was in die dingen. Hij kon er niks aan doen dat hij nooit verloor met UNO of wedstrijdjes of cijfers. Misschien had ik het ergens nodig, iemand om tegen op te kijken. Mijn grote broer, de jongen die niet kon verliezen.
Maar er was die ene keer, toen ik dertien was. We waren in de zitkamer aan het worstelen.’


Die gebeurtenis, waarbij de jongste de oudste kon verslaan, was een openbaring voor Jeremiah, door de manier waarop hun vader er op reageerde. Vanaf dat moment was alles anders.
Niettemin gaat het ook in dit tweede deel vooral om de liefde: de beide jongens, Jeremiah en Conrad blijven het probleem voor Belly. Zou ze nu een definitieve keuze maken?

Nou…er komt nog een derde deel, waar aan het einde van dit tweede boek tergend nieuwsgierigmakend naar verwezen wordt. Doorlezen moet.


Jenny Han (Richmond, Virginia) studeerde aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze haalde haar diploma in creatief schrijven aan the New School.


ISBN 9789048858859 | paperback | 255 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2021
Eerder uitgegeven in juni 2010 | Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 19 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zomer waarin alles veranderde
Jenny Han


‘Niet te geloven dat je er echt bent.’
Hij klinkt bijna verlegen wanneer hij antwoordt: ‘Vind ik ook.’
Dan aarzelt hij: ‘Wil je nog met me mee?’
Ik kan niet geloven dat hij dat nog moet vragen. Met hem zou ik overal naar toe gaan.’


Wie is de jongen/man in dit stukje tekst waarmee het boek begint?
Om daar achter te komen is er de trilogie van Jenny Han. Dit is het eerste deel, waarin we de ik-figuur leren kennen: Belly, kort voor Isabel. Ze gaat met haar moeder Laurel, en haar oudere broer Steven naar het strandhuis waar ze voor zover Belly zich kan herinneren alle zomers van hun leven hebben doorgebracht. Het huis is van de vriendin van Laurel. Susannah woont er in de zomer met haar twee zoons, Conrad en Jeremiah. En die twee zijn de broers die Belly altijd wenste.


Maar nu is ze bijna zestien, en ook de jongens zijn op een leeftijd – 18 en 16 jaar - dat ze een andersoortige belangstelling hebben voor een meisje dat er uit ziet als Belly. Weg is het kleine zusje, daar staat ineens een mooie jonge vrouw!


‘Conrad nam me even van top tot teen op, zoals de jongens in het winkelcentrum weleens deden. Nog nooit had hij zo naar me gekeken. Niet één keer. Ik voelde de blos die in de auto op was komen zetten terugkomen. Jeremiah daarentegen was stomverbaasd. Hij keek naar me alsof hij me niet eens herkende.’


Haar moeder beseft ook dat kleine meisjes groot worden en ze laat Belly meer vrij: ze mag naar feestjes. En wat ze nog niet mag doet ze stiekem natuurlijk, als een rechtgeaarde tiener! Maar het is best lastig nu dit anders is. Wie van de twee vindt ze nu het leukst? Of kiest ze niet voor een van deze twee, maar een andere jongeman? Want natuurlijk zijn die er ook!
En was het wel zo’n goede beslissing om haar vriendin Taylor te vragen om een weekje te komen logeren?
Er is wel een probleem: als ze nu verliefd wordt, wat moet ze daar dan mee als de zomer voorbij is en er weer lange maanden zijn waarin ze deze jongens niet zal zien?


‘Ik vroeg me altijd af hoe de jongens er in december uitzagen. Dan probeerde ik me ze voor te stellen met een rode sjaal en een coltrui, met rode wangen, staand naast een kerstboom, maar het beeld leek altijd nep. Ik kende de winterse Jeremiah en de winterse Conrad niet, en ik was jaloers op iedereen die ze wel kende.’


Er is nog meer anders deze zomer. Er hangt een vreemde sfeer. Er is iets met Susannah. Is zij soms net als Laurel bezig met een scheiding? (de echtgenoten zijn er overigens nauwelijks in de zomer, zij werken.)
Wat is er toch aan de hand?


Een lekkere meidenroman over een meisje met wie tieners zich zeker zullen kunnen vereenzelvigen.
Het leest als een trein, kaart precies die problemen aan waar meiden zich mee bezig houden, en het is natuurlijk heerlijk romantisch. Al wordt de donkere kant van het leven niet veronachtzaamd.


Heb je genoten van deel 1, dan heb je nog twee delen te gaan. Het is immers een trilogie.


Jenny Han (Richmond, Virginia) studeerde aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze haalde haar diploma in creatief schrijven aan the New School.


ISBN 9789048805693 | paperback | 255 pagina's | Uitgeverij Moon| juni 2021
Eerder uitgegeven in juni 2010 | Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 23 juli  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER