jeugd 13-15 jaar

Barbara Jurgens

https://www.facebook.com/barbara.jurgens

 

Opgejaagd
deel 2 De wolventemmer
Barbara Jurgens


Runa, het veertienjarige meisje dat tijdens een vakantie in Italië ontdekt heeft dat ze een halfwolf is, trekt met een grote groep wolven naar het Noorden. De wolven werden bedreigd in Italië, ze moeten gered worden. Maar de zoektocht naar een veilige plek valt niet mee. Waar moeten ze heen? En hoe kan ze haar groep, bestaande uit bijna vijftig wolven, uit de belangstelling houden? Ze vreest het ergste als de pers hier lucht van krijgt.


Dat gebeurt natuurlijk: als ze besluit die journaliste een interview toe te staan, worden ze vanaf dat moment gevolgd op haar tocht door Europa. Niet dat ze zich daar de hele tijd van bewust is, haar telefoon heeft meestal geen bereik, en ze komt maar weinig mensen tegen én het lukt de media niet altijd om haar te lokaliseren.


Op de momenten dat ze hoort dat het journaille haar gevonden heeft, is ze eigenlijk vooral benauwd dat het zo wel erg makkelijk gemaakt wordt voor de man die hen achtervolgt: Giacomo Grifone is er op uit om alle wolven te doden, en met Runa heeft hij ook akelige plannen. Ze dacht veilig te zijn voor hem, hij zat immers opgesloten? Maar haar moeder vertelt haar op een van de zeldzame contactmomenten dat hij weer op vrije voeten is. En de kinderbescherming zit ook achter haar aan, omdat ze immers leerplichtig is.
Runa heeft veel steun van Rocco, ook een halfwolf, maar dan in de gedaante van een wolf. Met alle wolven heeft kan ze communiceren, maar met Rocco heeft ze een speciale band.


Runa trekt naar het Noorden, de Alpen over. Dat wordt een gevaarlijke tocht, het is winter. En ze moet een smokkelroute nemen, want op de doorgaande weg wacht Giacomo…
De wolven kunnen die smalle glibberige paadjes wel aan, ze springen gewoon over hindernissen en zij jagen om in leven te blijven. Maar Runa mag geen vlees eten, ze is bang dat ze dan in een wolf verandert. Als ze Vito ontmoet, een tienjarige jongen die met zijn vader alleen in de bergen woont, is het probleem om over de bergen te komen ook opgelost. Tenminste… Vito kan natuurlijk niet meer dan laten zien waar ze moet gaan.


‘Dan gaan we gletsjers beklimmen en abseilen met de jongens. Met stijgijzers en pikhouwelen.’
‘Met de jongens?’ vroeg Runa. ‘Mogen de meisjes niet mee?’
Vito keek haar verbaasd aan. ‘Meisjes?’ Hij dacht even na en keek haar toen onschuldig aan. ‘Die blijven thuis om te koken en te poetsen.’
‘Koken en poetsen?’
‘In Italië doen meisjes dat,’ verklaarde Vito met een uitgestreken gezicht.’


Of Vito echt zo over meisjes denkt?  Hij en Runa worden in ieder geval dikke vrienden, maar hij kan niet de hele reis mee. En Runa weet nog steeds niet waar ze heen moet…


Door dit spannende verhaal leert de lezer veel over het gedrag van wolven, maar leest vooral een spannend avontuur van een tocht dwars door Europa.
De ontknoping is verrassend! In de zin van een verhaal met een boodschap - als een sprookje, met een bijzondere wens voor de lezer - past het idealistische slot daar helemaal bij.
Maar het is een modern sprookje, compleet met sociale media en drones. De combinatie van een sprookjesachtig avontuur en de moderne wereld werkt prima.
Of de tocht van Runa nu ten einde is blijft enigszins open, er zou zomaar een vervolg kunnen komen.


Barbara Jurgens, acteur en scenarist, schreef tv-series als Fort Alpha en Keyzer & de Boer. Ook maakte zij een jeugdfilm Vechtmeisje.


ISBN 9789048846870  | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Moon| september 2019
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 20 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe wolventemmer
Barbara Jurgens


‘Het dier bleef haar strak aankijken, zijn gele blik boorde zich in de hare. De sneeuwgeur verdween naar de achtergrond. Nu rook ze iets anders. Weeïg, ijzerachtig, was dat… bloed? Ze zag een rode maan, laaghangend boven een helling. Het maanlicht wierp lange schaduwen van tientallen, honderden dieren in de sneeuw.’


Op weg naar school heeft de veertienjarige Runa een vreemde ontmoeting. Is dat een wolf? In Nederland? Wat doet dat dier hier? En wat betekenen die beelden van sneeuw, van nog meer dieren?


Runa zit nog maar net op een nieuwe school, maar weet al dat dit het niet gaat worden. Ze voelt zich een buitenbeentje, zo anders is ze dan de meiden die de toon aangeven in haar klas, en die haar dat met plezier inpeperen. Als Runa zich in het nauw gedreven voelt, verliest ze haar zelfbeheersing: ze valt de pester aan, en bijt haar!
Het voorval leidt tot een schorsing, maar het kan Runa niets schelen. Ze wil nooit meer naar die school! En dus vindt ze het ook helemaal niet erg dat Nonna vanuit Italië om hulp vraagt. Ze is gevallen, heeft haar heup gebroken. Runa en haar zus Isa vertrekken met hun moeder Eva naar de Italiaanse alpen.


In dorpje San Umberto, ver afgelegen van de buitenwereld, blijken de dorpelingen zich erg druk te maken om de hoeveelheid wolven in de omgeving. Hun kinderen zijn niet veilig, zeggen ze. Onder leiding van de hoteleigenaar Giacomo, willen veel boeren niets liever dan op jacht gaan. Als Isa op een dag gaat skiën en niet terug komt, is dat koren op hun molen. Pas echt menens wordt het echter als het vierjarige zoontje van Giacomo dood gevonden wordt. De wolven krijgen de schuld, de klopjacht is niet meer te stoppen.


Maar er zijn ook tegenstanders. Boswachter Taddeo en zijn vrouw bijvoorbeeld. En Barberina, een zonderlinge oude vrouw die niet meer spreekt sinds een dramatische gebeurtenis in een ver verleden. Zij heeft een bijzondere belangstelling voor Runa. Die ene skileraar, Rocco, heeft dat ook: en Runa wordt ook verliefd op hem. Maar wie is Rocco? Hij is niet als andere jongens…


Als de jacht van start gaat, spreekt Barberina Runa aan: er is een speciale taak die zij moet vervullen! Maar eerst moet ze Isa vinden! Bij de zoektocht krijgt ze hulp uit onverwachte hoek…


Het meisje Runa heeft een speciale gave: ze kan agressieve honden met een blik tot bedaren brengen. Daarover lijkt ze niet eens verbaasd. Het verhaal over de halfwolven dat haar later verteld wordt, evenmin. Het is alsof ze het altijd al wist. Naarmate haar bijzondere krachten toenemen, beseft ze ook dat ze een doel heeft in haar leven. Ze hoopt alleen dat Rocco daar bij betrokken zal zijn.


'Jij bent er ook eentje,' zei hij plotseling.
'Watte?' vroeg ze, met volle mond.
Taddeo aarzelde en schudde toen zijn hoofd. 'Dat je een b-b-bijzondere griet bent. Kom, t-t-tijd om naar huis te gaan.'


Het verhaal is een beetje onevenwichtig. Hoewel in het eerste deel de geheimzinnige wolf al wel opduikt, zijn de aanwijzingen dat er iets bijzonders staat te gebeuren nog minimaal. De magie, die in het tweede deel een grote rol speelt, komt toch een beetje als een verrassing. Runa is geen tienermeisje dat te maken krijgt met de gebruikelijke tienerproblemen, maar een bijzondere jonge dame. Het ietwat gezapige begin neemt een andere wending als het gezin eenmaal in Italië is, de spanning neemt rap toe. Een argeloze lezer kan dus wel verrast worden. Maar daar is eigenlijk niets mis mee...


Het is een onderhoudend en boeiend verhaal, dat tenslotte ook gaat over de strijd tussen goed en kwaad. Ik wil het geen fantasy noemen, dit verhaal lijkt meer op een sprookje. Een sprookje dat je zou kunnen vertalen naar de moderne maatschappij, zoals het sprookjes betaamt.
Er is ook een open einde en niet alle vragen worden beantwoord.


Barbara Jurgens, acteur en scenarist, schreef tv-series als Fort Alpha en Keyzer & de Boer. Haar jeugdfilm Vechtmeisje komt in 2018 in de bioscoop. De wolventemmer is haar debuut als kinderboekenauteur. Barbara woont en werkt in Amsterdam.


ISBN 9789048839506 | hardcover | 304 pagina's | Moon| november 2017
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 13 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER