jeugd 13-15 jaar


Zomer voor altijd
Jenny Han


‘Niet te geloven dat je er echt bent.’ Hij klinkt bijna verlegen wanneer hij antwoordt: ‘Vind ik ook.’
Dan aarzelt hij: ‘Wil je nog met me mee?’
Ik kan niet geloven dat hij dat nog moet vragen. Met hem zou ik overal naar toe gaan.’


Dit stukje tekst staat in deel een. Het duurde even voor je er achter kwam wie deze ‘hij’ was.
In dat eerste en het tweede deel las je ook over het dilemma van Belly: twee leuke jongens waar ze iedere zomer mee optrekt in Cousins, in het strandhuis van de familie Fisher. De twee broers Conrad en Jeremiah, haar beste vrienden, haar maatjes voor het leven, ze houdt van hen allebei.  Ze weet dan ook zeker dat ze met een van deze twee haar leven verder zal doorbrengen. Mevrouw Fisher zal ze zijn, absoluut! Maar welke van de twee zal het worden?


In het derde deel is Belly, nu Isabel, nauwelijks achttien, maar al bijna volwassen. Dat denkt ze tenminste. Ze studeert inmiddels op de universiteit.
In het begin van het verhaal deelt ze het leven met een van de twee broers, platonisch nog allemaal. Hij studeert op dezelfde universiteit. Het is een enorme schok als ze ontdekt dat hij in de korte periode dat het niet goed ging tussen hen omgegaan is met een ander meisje. Vooral dat hij het haar niet verteld heeft stoort haar enorm.


‘Het betekende niets. Ik zweer het je.’
Hij probeerde mijn arm aan te raken en ik kromp ineen. Ik veegde mijn wangen droog en zei: ‘Voor jou betekent seks misschien niets, maar voor mij wel en dat wist je. Je hebt alles kapotgemaakt. Ik zal je nooit meer vertrouwen.’


‘Nooit’. ‘Altijd’. Het zijn nog kinderen, niet de volwassenen die ze denken te zijn. De enige manier die hij bedenkt om het goed te maken is haar ten huwelijk te vragen. En Belly zegt ja. Meteen beginnen ze te plannen, ze willen het komende studiejaar al samen wonen dus de bruiloft zal al binnen een paar maanden zijn.
Belly merkt wel dat vrijwel iedereen het afkeurt. Vooral haar moeder protesteert.


‘Mijn moeder leegde haar champagneglas in een grote slok. ‘Jullie tweeën gaan niet trouwen, punt uit. Jullie zitten verdorie nog allebei op school. Het is belachelijk.’
Meneer Fisher schraapte zijn keel en zei: Misschien kunnen we het er beter nog een keer over hebben wanneer jullie allebei afgestudeerd zijn.’
‘Een paar jaar daarna.’ vulde mijn moeder aan.’


Maar ze houden koppig vol, en plannen verder. Ook als Belly’s moeder zegt dat ze er niet bij zal zijn. En dan, langzaam maar zeker, komen er ook twijfels bij Belly.
Kan ze inderdaad met deze jongen haar verdere leven delen? Misschien is ze zelf nog te jong, maar hij gedraagt zich zeker onvolwassen…


Zoals in de eerdere twee boeken beleef je de diepe zielenroerselen van een jong meisje, al is een huwelijk natuurlijk wel een uiterste. In het derde deel heeft Jeremiah geen stem. Conrad wel, af en toe.
Loopt het af zoals je vanaf het begin in deel een al denkt dat het af zal lopen?


Jenny Han (Richmond, Virginia) studeerde aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze haalde haar diploma in creatief schrijven aan the New School.


ISBN 9789048858910 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Moon| juni 2021
Eerder uitgegeven in juni 2010 | Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 7 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER