Boekenarchief C-D

James Cañón

http://www.jamescanon.com

 
literatuurHet dorp van de weduwen


Wie van het magisch realisme van Márquez en Allende houdt kan deze roman vast ook waarderen. En wie het boek gelezen heeft, is het vast met me eens dat het heel bijzonder is dat dit thema op deze manier door een man is beschreven.


Het verhaal gaat over het Colombiaanse dorpje Mariquita waar op een dag alle mannen door de guerrilla’s worden geronseld om deel te nemen aan de revolutie. Alle mannen behalve de pastoor, een jongen die als meisje wordt verkleed en een paar hele jonge jongetjes.
Nu de bestuurders van het dorp weg zijn, dreigt het dorpje Mariquita ten onder te gaan in een complete chaos. Maar dan wordt er een beroep gedaan op Rosalba, de weduwe van de brigadier van politie. Zij wordt de magistraat. Ze probeert leiding te geven aan de vrouwen zodat er weer een leefbaar dorpje ontstaat, geen hopen vuilnis op straat, de school openen, zorgen dat de elektriciteit het doet; overal maakt ze lijstjes voor. De wil is er wel, maar het lukt haar toch niet om het dorpje uit de impasse te halen.
Rosalba weet niets van besturen en geeft daardoor op verschillende manieren leiding aan het dorpje. Ze realiseert zich dat het voortbestaan van het dorpje in gevaar komt als er geen kinderen geboren worden. Hiervoor verzint ze verschillende listen; de pastoor zet zich hiervoor persoonlijk in, de overgebleven jongens moeten er op hun 15e aan geloven, maar dat werpt allemaal geen vruchten af.
Als er een coupe gepleegd wordt, ziet Rosalba maar één weg. De vrouwen paaien door ze een nieuwe structuur voor te stellen. Eén waarbij meer vrouwen zeggenschap krijgen. Langzaam ontstaat er een vrouwenmaatschappij.
Als alle klokken stil staan en niemand meer weet hoe laat het is wordt de tijd geënt op het ritme van de vrouwelijke ongesteldheid. Er ontstaat een bijzondere en hechte vrouwengemeenschap.
De gemeenschap wordt af en toe verstoord door bezoekers, een man uit Mariquita die door een taxichauffeur stervend voor z’n ouderlijk huis wordt gesmeten, een Amerikaanse journalist en aan het einde keren er zelf een paar mannen terug die onder bepaalde voorwaarden mogen blijven.


Tussen de hoofdstukken zijn korte teksten gevoegd die de wrede verhalen tonen van de wereld waar de mannen naartoe zijn gebracht, de oorlog, de guerrilla, het overleven.

Alle personen worden gekleurd door de verhalen die eromheen geweven worden en toch vormt het boek één geheel, een prachtig boek!


Paperback - 320 pagina’s - Literatura Latina Meulenhoff 2006 - ISBN 90 290 78456
Vert. Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

Rode Ruiter, juni 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Het dorp van de weduwen


Een kleine afgelegen dorp in Colombia, Mariquita, wordt tijdens de burgeroorlog overvallen door guerrillastrijders. Als de dorpelingen hen niet ontvangen zoals zij dat wensen, sommeren ze iedere man boven de twaalf uit hun huizen te komen, en met hen mee te gaan. Natuurlijk zijn er mannen die dat niet willen, maar daar wordt korte metten mee gemaakt. Het dorp blijft achter na een bloedbad, diep geschokt, verdwaasd... het zal voortaan een dorp van weduwen zijn. Er zijn wel een paar mannen achtergebleven, maar of je dat mannen kunt noemen. Eén ervan is de priester, el padre Rafael en de andere twee zijn homoseksueel. Santiago Marin was niet thuis toen de guerrillas kwamen, en Julio een jongen van dertien ontsnapte doordat zijn moeder hem razendsnel omtoverde in een meisje. Julio werd de stomme Julia, een beeldschoon meisje.
Er zijn vrouwen die hun bezittingen en kinderen oppakken en wegtrekken, maar een groot deel blijft achter. Pas als het dorp verloedert, pakken de vrouwen de draad op, en vormen ze een heel nieuwe gemeenschap, met eigen regels. De een wordt de magistraat, een ander neemt de rol van zuster op zich, eenieder gaat doen waar ze goed in is. Hun grote probleem, dat er geen kinderen meer geboren kunnen worden, proberen ze op te lossen met de aanwezige 'mannen', hetgeen hopeloos mislukt. En dan gebeurt er iets wat ze niet meer verwacht hadden.


Zoals de Engelse titel aangeeft is het boek fragmentarisch, steeds zijn het verhalen met tussenpozen van een of meer jaren, waarin we het leven van de vrouwen volgen. Daar tussen door zijn er getuigenissen van militairen, guerrilla's en paramilitairen, die ieder vertellen over de verschrikking van de oorlog die buiten het dorp voort blijft duren. Cañón schrijft de wederwaardigheden van de vrouwen met de nodige humor op. Ook de Zuid-Amerikaanse magie ontbreekt niet, maar daar wordt het boek zeker niet zweverig van. Het is het verhaal van een gruwelijke oorlog, die dan wel op een speelse humoristische manier geschreven is, maar niettemin het verhaal blijft over wreedheden die het leven van de gewone mens compleet ontwrichten.


ISBN 9789029078450 'Tales from the town of the widows' 2006 Morrow, New York vertaald door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk 2006 Meulenhof 367 pag

© Marjo, oktober 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!