Boekenarchief C-D

Sally Christie

https://www.sallychristieauthor.com

 

De kleine koningin
2. Vrouwen van Versailles
Sally Christie

Het is 1730. Jeanne is met haar moeder op de kermis als een zigeunerin het jonge meisje haar toekomst voorspelt:


‘Uw dochter is een parel. Zeer zeldzaam – je kunt honderden oesters openbreken voor je één parel vindt. (-) Je toekomst reikt nog veel verder dan de ambities van je moeder. Je zult bemind worden door de koning en de machtigste vrouw van het land worden. Je toekomst schittert als een ster. Een kleine koningin: ik zie het duidelijk voor me.’


Haar moeder gelooft de voorspelling en doet er alles aan om Jeanne een goede opvoeding te geven. Als ze oud genoeg is gaat ze naar een klooster, waar de nonnen er voor zullen zorgen dat ze zich aan het hof kan gedragen.
Bij de voorbereidingen hoort ook een huwelijk. Ongetrouwd mag ze niet aan het hof gepresenteerd worden. Ze vinden een graaf, Charles d’Etiolles en inderdaad is dat het begin van een spannend leven, al duurt het nog even voor ze aan het hof gepresenteerd wordt.
In de tijd is Lodewijk de XV nog in de ban van de zussen Nesle, en heeft geen oog voor haar.
Jeanne krijgt intussen een zoon, die na een jaar overlijdt. En Lodewijk is druk met oorlog voeren.

Als in 1744 de toenmalige minnares van de koning, Marie-Anne de Mailly-Nesle, overlijdt, zal kardinaal Richelieu, die bekend is als 'eerste minister' van de koning, en dus behoorlijk veel invloed heeft aan het hof, er voor zorgen dat Jeanne de koning ontmoet.
Wie in de gunst van des konings geliefde stond, kon daar veel baat bij hebben: de intriges en het gekonkel dat al begonnen was, nam toe. Maar dat was nu eenmaal zo in die tijd.


Jeanne-Antoinette Poisson werd Markiezin de Pompadour. Zij had inderdaad behoorlijk veel invloed, en wist de koning om haar vinger te winden. Lodewijk betrok haar vaak bij politieke beslissingen.
Ondanks dat de koning naast Jeanne er ook nog andere minnaressen op na hield - hij was een behoorlijke rokkenjager blijkbaar - bleef de verhouding tussen de markiezin en de koning bestaan tot zij kwam te overlijden. Ze was toen 42 jaar.

In dit boek lezen we over het persoonlijke leven van madame de Pompadour, waarover natuurlijk de finesses niet bekend zijn. De schrijfster heeft evenwel geprobeerd om hetgeen we wel weten te verwerken, en ze heeft veel onderzoek gedaan naar wat de achttiende eeuw Frankrijk bracht. Zo schetst ze een aannemelijk verhaal, dat leest als een trein.
Als je van geschiedenis houdt maar je hebt geen zin om een non-fictieboek te lezen met allemaal feitjes en jaartallen, dan is dit de perfecte serie. Sally Christie heeft namelijk jaren onderzoek gedaan naar het verhaal van de minatressen van Koning Lodewijk XV. Om de feiten heen heeft ze een lekker lopend verhaal geschreven, met achterin een verantwoording. ‘Zussen van Versailles’ is het eerste deel, en het debuut van deze schrijfster.
Sally Christie is een Engelse schrijfster die in  Canada gestudeerd heeft en nu woont.
www.sallychristieauthor.com

ISBN 9789044367812| Paperback | 480 pagina's | Uitgeverij the House of Books | juli 2024 | vertaald uit het Engels door Yvonne de Swart | Eerder uitgegeven in 2016

© Marjo, 3 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER