Boekenarchief C-D

Diverse auteurs

Een familie en een Griekse god
Ronald Giphart, Elle van Rijn, Roos Schlikker en Femmetje de Wind


Marie-Claire van Alphen nodigt haar dochter Lauren met haar man Gijs en dochter Nikki uit om op vakantie te gaan. Ook schoondochter Annet gaat mee. Naar Kreta, waar ze horen wat het plan is.
De bedoeling van hun (schoon)moeder en oma is om er een achtdaagse wandelvakantie van te maken door het binnenland van het eiland. Het is nogal gedurfd om deze mensen mee te nemen, ze zijn geen van allen geoefende wandelaars.
Daarom is er een gids, Giorgos, die hen veilig door de binnenlanden zal leiden. Nog even proberen enkele deelnemers er onder uit te komen, maar Marie-Claire weet van geen wijken: iedereen moet mee.


Marie-Claire, de mater familias sinds het overlijden van haar man, heeft een paar mededelingen die ze pas na een paar dagen zal doen, want ze neemt terecht aan dat haar plannen als een bom zullen aankomen. Na het overlijden van haar man en daarna van haar zoon Casper, is de familie niet meer zo hecht. Er is wrijving ontstaan. Marie-Claire geeft zichzelf ook wel de schuld, ze was te veel afwezig, maar ze zag ook hoe Annet worstelde met haar weduwschap, terwijl het met Gijs en Lauren niet altijd meer koek en ei was.


Deze wandeltocht zal daar verandering in moeten brengen. Samen lopen in plaats van lui op het strand te liggen niksen, dat zal misschien de familieband herstellen. Inderdaad komen er allerlei opgekropte frustraties en verdriet naar boven.


Lauren en Annet staan samen aan het hoofd van het familiebedrijf. Als het niet klikt tussen deze twee vrouwen, heeft dat natuurlijk zijn weerslag op de sfeer. Gijs daarentegen is een levensgenieter: bij problemen zoekt hij zijn heil elders. Als dan de geheimen boven tafel komen, loopt de situatie behoorlijk uit de hand.
Ook zijn er nog problemen op de achtergrond, een Me-too probleem; een bijzondere zwangerschap en een niet verwerkt verleden.
Allemaal ingrediënten voor een mooi psychologisch verhaal.
Dat is het dan ook geworden, maar het wordt nergens echt zwaar op de hand. Meer een boek voor lekker lui op het strand dan voor een pittige wandelvakantie.


Vier wandelaars en een Siciliaan was een succes. Niet gek dus dat Elle van Rijn haar collega’s bij elkaar riep om een nieuw boek te schrijven. Deze keer mocht Ronald Giphart meedoen. Er ontstaat zomaar een serie, al zijn het nu pas twee delen.
Als het lastig was om gevieren een boek te schrijven, dan is dat niet te merken. Het zit prima in elkaar. Om en om wordt er verteld vanuit een van de familieleden, de volwassenen dan. Daardoor krijg je een goed beeld van wat er zich afgespeeld heeft en wat daar nu de gevolgen van zijn.

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005).
Femmetje de Wind (1973) is een Nederlandse schrijver, columnist, redacteur en uitgever.
Elle van Rijn (1967) is een Nederlands actrice en scriptschrijfster, die een acteursopleiding aan de Toneelschool in Maastricht volgde.
Roos Schlikker (1975) is een Nederlands auteur en journalist.


ISBN 9789044366464| Paperback | 216 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juni 2023

© Marjo, 22 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dood door onschuld
Diverse schrijvers


Uitgeverij LetterRijn organiseerde een wedstrijd met als gevolg een lastige keuze: welke van de 150 spannende verhalen verdienden een plek in deze bundel? Tweeëntwintig onbekende Vlaamse en Nederlandse schrijvers kregen een plek naast drie gerenommeerde schrijvers - Karin Hazendonk, Melissa Skaye en Tamara Onos.


Het thema was ‘met de beste bedoelingen’ In de verhalen moest onbedoeld een dodelijk slachtoffer vallen, als gevolg van een ongelukje of een simpele persoonsverwisseling. Iedere schrijver verdient het even genoemd te worden, er is niet één verhaal bij dat niet boeit, of spannend is! Er zijn er een aantal die heel verrassend zijn. Maar smaken verschillen natuurlijk wel, ze kunnen niet allemaal individueel genoemd worden, maar op deze manier wèl:


Marieke Jongejan, Hedwig Oppenheim-Kuis, Jered Vroon, Tessa van der Kind, Karel Bedert, Ronald van Assen, Elisabeth Weers, Lianne Molenbroek, Franziska Weissenbacher, Yvonne Feenstra, Alain De Lannoy, Miriam Lucia, Karin Bisschops, Bruno Lowagie, Filip Van Den Steen, Marceline de Waard, Henk Grotendorst, Fleur Benz, Mike Jansen, Iane Myre, Sylvia de Wit en Margareth Hillebrandt.


We lezen over de beste bedoelingen van een vrouw die haar vriendin wil helpen (Timing van Marieke Jongejan); of van een meisje dat een inbreker hoort en haar broertje wil beschermen (Dood door schuld van Margareth Hildebrandt).
Kinderen kunnen onbedoeld in de fout gaan: naast het kind dat haar moeder lekkere limonade wil brengen (Drink maar lekker op van Ronald van Assen) is er het jongetje dat denkt het meest bijzondere cadeau voor Moederdag gevonden te hebben (Een memorabele Moederdag van Elisabeth Weers).
Er zijn welmenende buren: een bemoeizieke buurvrouw die er van uit gaat dat iedere buur op iemand als zij zit te wachten en haar nieuwe buren een lekkere appeltaart te brengt (Nancy van Franziska Weissenbacher), of de vrouw die zonder nadenken het nieuwe adres van de vorige bewoonster doorgeeft. (Geen bestaansrecht van Sylvia de Witt).
De beste bedoelingen, zeker… maar het loopt verkeerd af!


Bijzonder is het verhaal dat speelt in het Londen van 1880. Een liefhebber van griezelverhalen weet dan al: Jack the Ripper! Wat volgt is een heel andere invalshoek op de zaak van de Ripper, die immers nooit echt opgelost is. (De bloedige duivel van Alain de Lannoy)
Er is een maatschappijkritisch verhaal over de dokter die zijn best doet om mensen te redden in een oorlogsgebied. Hij kan niet iedereen helpen. Maakt hij de juiste keuze? (De jongen uit Darfoer van Karel Bedert)
Apart en eerder horror dan thriller is het verhaal van de jongeman die denkt er goed aan te doen laboratoriumdieren te redden. (Een enkeltje naar zee van Iane Myre)
Een paar hebben ook een surrealistisch trekje (De lifter van Yvonne Feenstra) en (Deugmuts van Henk Grotendorst).


Een aantal verhalen zou best uitgewerkt kunnen worden tot een volwaardige  thriller - het verhaal van Karin Bisschops (even weg) bijvoorbeeld, en heel typisch: dat geldt dus ook voor de verhalen van Melissa Skaye, Tamara Onos en Karin Hazendonk, mensen die al ‘heuse’ thrillers op hun naam hebben staan!
Andere verhalen - zoals die van de jonge kinderen of de laboratoriumdieren - komen juist prima tot hun recht door hun beknoptheid.
Nogmaals: Iedere schrijver verdient de hoogste lof!


ISBN 9789491875922 | paperback | 260 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2019

© Marjo, 4 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kom vanavond met verhalen…
Eigentijdse kerstvertellingen
Samenstelling: Robert Alberdingk Thijm en Joost Röselaers


Naast de redacteuren werkten nog 17 mensen mee aan deze bundel. Daaronder zijn bekende namen als Adriaan van Dis, Maarten ’t Hart, Coot van Doesburgh, Margreet Dolman, Boris van der Ham, Rosita Steenbeek, Tommy Wieringa en Jan Terlouw. Dit boek is een uitgebreidere editie van de gelijknamige uitgave in 2018 die goed werd onthaald en nu opnieuw wordt uitgebracht.
Dit boek wil geen klassieke kerstverhalen vertellen waarin romantiek en good-feeling vaak hoogtij vieren: het bekende happy end van een verdrietige situatie die steevast eindigt in – hernieuwde - liefde en warme harmonie op de kerstavond terwijl het buiten sneeuwt…


Het verhaal ‘Hotel hospitaal’ schuurt daar af en toe wel tegenaan maar is toch wel ánders. Het gaat over een verpleger die zich helemaal inzet voor daklozen die gedurende de kerstdagen in het ziekenhuis, dat voor een groot deel leegstaat, worden opgenomen. Hij wil hen onvergetelijke dagen bezorgen maar het verhaal neemt aan het slot een onverwachte wending die de lezer met een zekere schok achterlaat.


Adriaan van Dis vertelt over een indringende ontmoeting met een advocate in Zuid-Afrika die zich inzet voor slachtoffers van de apartheid. Het is haar levenswerk en zij confronteert kerkgangers op weg naar de kerkdienst met kerst met foto’s van deze mensen. Het einde van dit verhaal geeft de lezer te denken en bepaalt ons bij de vrijblijvendheid waarmee wij gewend zijn kerst te vieren.


Boris van der Ham vertelt over zijn bezoek aan New York waar hij kort na zijn scheiding heengaat. Hij ontmoet hier twee jongens uit Mexico en trekt een poosje met hen op.


Bijzonder is het verhaal ‘Kaasenbrood’ dat hilarisch begint maar een trieste omslag krijgt waardoor alles totaal anders wordt. In deze verdrietige situatie ontbreekt de humor overigens niet.


'Waar zijn we eigenlijk mee bezig?’ vraagt Nicole Wisse Smit zich af in haar verhaal: ‘Als het omstoten van een glas of een kerstboom die in de weg staat ons grootste zorgenkind is, dan ontstaat de ruimte om bij de kern te komen’, pag. 153. Het verhaal komt aan het slot tot de kern: zij mist haar geliefde.


Deze bundel is uitdagend voor wie zich door de gebruikelijke kerstverhalen niet zo aangesproken voelt. De verteltrant is uiteenlopend en dat maakt dat een brede groep mensen door dit boek kan worden aangesproken. Het ene verhaal is troostend en geeft hoop, het andere verhaal laat de lezer achter met de vraag: wie ben ik eigenlijk? 
Een goed initiatief en een heilzaam tegenwicht voor vele andere kerstbundels.


ISBN 978 94 638204 55 | Hardback | 205 pagina’s | Balans | 11 november 2019

© Evert van der Veen, 25 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER