Boekenarchief C-D

Kevin Canty

hspace="15"De onderwereld
Kevin Canty


Het lijkt bijna onmogelijk om uit het mijnwerkersdorp Silverton te ontsnappen. Wie eenmaal in de zilvermijn aan de slag gaat, neemt het vuil dat zich voorgoed op de huid lijkt te nestelen voor lief. Het loon is royaal en geldzorgen zijn er niet. Toch is het leven niet eenvoudig. Diep onder de grond zijn de dagen lang, gevaarlijk en donker. Het is alsof het vuil uit de mijn zich als een grijze mist over het dorpje heeft verspreid. Een grijze waas troosteloosheid.


Het is 1972. David is tijdelijk uit het dorp ontsnapt. Hij studeert. Misschien vertrekt hij ooit wel voorgoed. Toch trekt het dorp aan hem. Er is een vrouw die hij in het geniep bezoekt. David ziet geen toekomst in hun geheime relatie maar toch is het einde nog niet in zicht. Voorlopig is het goed zo. Ook zijn familie bindt hem aan de plek waar hij is geboren. Zowel zijn vader als zijn broer Ray werken in de mijn. Ray is getrouwd. Jong getrouwd, zoals iedereen in het dorp. Zijn vrouw Jordan heeft haar handen vol aan hun babytweeling.


Ook voor Ann heeft het leven in Silverton iets verstikkends. Zal iedereen doorhebben dat haar kinderwens maar niet vervuld wordt? Zal er over haar en haar man Malloy, die in de mijn werkt, geroddeld worden? Begrijp Malloy eigenlijk wel hoe innig haar wens is? Ann is pas tweeëntwintig maar ze heeft het gevoel dat haar leven al op een eindpunt is beland. Is dit het dan? Zal ze jaar in jaar uit trouw wachten tot Malloy thuiskomt, waarna hij haar mee naar de slaapkamer troont voor seks waar nooit een baby uit zal voortkomen? Is haar leven voorbij, voor het goed en wel begonnen is?


Lyle Triplett is met het dorp vergroeid. Zijn huis is afbetaald, zijn bankrekening bevat meer geld dan hij op kan maken en hij heeft recht op een oudedagsuitkering. Toch werkt hij nog altijd in de mijn. Lyle is korte tijd gepensioneerd geweest maar hij vond het vreselijk. De zeeën van vrije tijd waren een nachtmerrie voor hem. Nu is hij weer aan het werk en als het aan hem ligt, blijft hij tot zijn dood in de mijn werken. De mijn hoort bij hem. Het vuil en de typische mijnwerkersgeur zijn onderdeel van zijn lichaam geworden. Soms vindt Lyle het wel jammer dat zijn tweede vrouw Trudy er niet is maar hij neemt het leven zoals het is. Lyle en de mijn zijn met elkaar vergroeid.


Dan gebeurt er iets dat het leven in het dorp voorgoed verandert. Er breekt brand in de hoofdschacht van de mijn uit. Tientallen mijnwerkers zitten als ratten in de val. Velen vallen ter plekke om, om nooit meer op te staan. Boven de grond is de wanhoop groot. Vertwijfelde familieleden wachten vol angst op wat komen gaat. Wie van hun dierbaren zal het zonlicht opnieuw mogen aanschouwen en voor wie blijft het altijd donker? In één klap is het met de vredige eentonigheid in het dorpje gedaan. Het grote verdriet om hen die omgekomen zijn is allesoverheersend.


Ook David, Ann en Lyle worden door de mijnramp getroffen. David en Ann omdat dierbaren zich in de mijn bevinden, Lyle omdat hij zelf onder de grond is op het moment dat de brand uitbreekt. Zal hij sterven op de plek waaraan hij zijn hart heeft verpand? Lyle beseft dat hij nog niet klaar is om te sterven maar het is maar de vraag of de mijn bereid is hem te laten gaan.


De onderwereld begint als een wat somber verhaal. Net als het dorpje Silverton doet het wat kleurloos aan. Toch boeien de personages meteen. Ze zijn heel herkenbaar. Iedereen heeft wel een speciale wens. Iedereen mijmert wel eens over een nieuwe start. Ook de berusting van Lyle is heel herkenbaar. Soms is het leven gewoon zoals het is. Het is goed in al zijn eenvoud.


Wie verder leest merkt dat de kleurloosheid in een aangename diepgang overgaat. Vrolijk wordt het verhaal niet maar indruk maakt het wel. Het leven in Silverton staat symbool voor roots die altijd blijven trekken. Het is moeilijk en soms zelfs onmogelijk je van je afkomst los te maken. Ligt het ware geluk werkelijk een dorpje, een stadje of een werelddeel verderop? De onderwereld is een verhaal zonder opsmuk met heldere, korte zinnen zonder overbodige toevoegingen. De prettige bescheidenheid die van het verhaal uitgaat, maakt het tot een verhaal dat raakt. Het is een puur verhaal dat bij zal blijven.


ISBN 9789076174976 | paperback | 260 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | januari 2017
Vertaald door Frans van der Wiel

© Annemarie, 11 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER