De weg naar de vrijheid
Drie vriendinnen ontvluchten het Berlijn van nazi-Duitsland
Anna Claire
‘Bekijk de dingen eens van een andere kant dan je tot nu toe hebt gedaan, want dat betekent dat je aan een nieuw leven begint. Denk minder vaak aan wat je mist en vaker aan wat je hebt,’ zo begint De weg naar de vrijheid. En dat is wat schrijfster Anna Claire door het hele verhaal van de Berlijnse hartsvriendinnen Luise, Anni en Maria weet heen te weven.
De meiden krijgen het ieder steeds moeilijker in het vooroorlogse Duitsland. Luise die het erg moeilijk heeft met alle onmenselijke dingen die in Duitsland gebeuren en uiteindelijk haar vriend Richard achterna reist naar New York. De joodse Maria die getrouwd is met boekhandelaar Jakob en allerlei antisemitische acties moet ondergaan en Anni die verloofd is met Siegfried, een lid van de Gestapo. Hoe verloopt hun leven tijdens de oorlog en daarna?
In de weg naar de vrijheid krijg je via de kleindochter van Luise, June, een steeds duidelijker beeld van het leven van Luise. Haar worstelingen met het verlaten van haar vaderland en haar vriendinnen, de strijd om een goed leven op te bouwen in Amerika en hoe zij omgaat met de belofte aan haar vriendinnen om een goed restaurant neer te zetten die zij met z’n drieën zullen gaan runnen. Hoe het Maria en Anni vergaat? Dat lezen we niet in dit boek, maar in de vervolgboeken die nog uitgegeven zullen gaan worden.
June, de kleindochter van Luise, krijgt na het overlijden van Bill Bixton, de man van haar vijf jaar geleden overleden oma de opdracht om contact op te nemen met Walter Brown, een advocaat uit Manhattan. Een heel nieuwe wereld gaat voor haar open en het luidt het begin van een lange zoektocht in. Een zoektocht naar het leven van haar oma, maar ook naar wat June nu eigenlijk zelf wil met haar leven.
‘Hoe dichter June bij het restaurant van haar oma kwam, hoe opgewondener ze werd. Nog maar een paar meter, dan zou ze het restaurant eindelijk met eigen ogen zien. Het was Luise gelukt, had hier een nieuw leven opgebouwd en haar droom gerealiseerd. Wat een vrouw! Het drong opeens tot June door hoe klein haar eigen problemen eigenlijk waren. Ja, ze had een relatieprobleem, zoals veel andere mensen, en een baan die haar geen voldoening schonk. Maar haar leven liep geen gevaar en ze had geen geldzorgen. Binnenkort al helemaal niet meer, nadat ze beide andere eigenaren of hun erfgenamen had gevonden en het restaurant en het huis waren verkocht.’
June krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar Maria en Anni, de vriendinnen van haar oma. Hoe is het hun vergaan tijdens en na de oorlog en waarom heeft haar oma zelf geen contact meer met hen gehad? Op heel veel vragen krijg je als lezer geen antwoord, omdat deze in de vervolgdelen zullen behandeld worden.
Zelf vond ik het verhaal in De weg naar de vrijheid een realistisch beschreven vertelling die me boeit en ik wil heel graag de vervolgdelen gaan lezen, want nu lijkt het of we midden in het verhaal gestopt zijn.
ISBN 978 90 261 7419 3 | NUR 302 | paperback | 340 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | december 2024
Vertaald door Jolanda te Lindert
© Els ten Voorde, 1 januari 2025
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER