jeugd 13-15 jaar

Meisjes en messen
Coen de Kort


Het verhaal begint met het overlijden van de hond. Tijn, zestien jaar oud, treurt nog over zijn maatje, als de school weer begint. De nieuwe buren laten hem niet veel tijd om te rouwen, vooral de dochter des huizes eist hem meteen op. Sky heet ze, en ze is anders dan andere meisjes die Tijn kent. En ze zit bij hem in de klas, dus als vanzelf gaan ze samen naar school. Het klikt bijzonder goed tussen die twee, het lijkt er zelfs op dat Tijn zijn vrienden verwaarloost!


Maar ze zijn alleen goede vrienden, dat maakt hij zichzelf tenminste wijs. Hij vindt zichzelf een beetje een minkukel - geen zelfvertrouwen en geen discipline; en niet knap ook - geen schijn van kans dat dat hippe meisje iets voor hem gaat voelen!
Dus als die klasgenoten ook interesse hebben in Sky, dan kan dat.


‘Sky wil geen verkering en als ze het wel zou willen, dan toch zeker niet met mij. I’m not in her league, dat weet ik ook wel. Ik ben gewoon die aardige buurjongen die toevallig bij haar in de klas zit, en dat komt in haar situatie nu wel even goed uit.’

Daarmee bedoelt Tijn dat ze nieuw is op school en haar weg nog moet vinden. Maar hij voelt zich wel erg thuis bij haar ouders, zijnde mama Lotte en mama Christel. Als Sky hem vertelt dat Lotte terminaal is, vindt hij dat ze daar wel erg makkelijk over doet. ‘Mensen gaan dood’ zegt ze.
Maar natuurlijk hakt het er in, ook bij Sky. En dan blijkt Tijn een grote steun.


Dan is er de kwestie van die bende jongeren. Bij toeval komt Tijn op hun pad, niet een keer, maar vaker. De leider van dat stel, een man met een vettig knotje, is niet voor de poes, zullen ze ontdekken. Maar Sky is ook niet bang aangelegd, en… daar komen de messen: Tijn oefent voor messenwerper! Dat zou wel eens handig kunnen zijn, al mag hij geen messen op zak hebben natuurlijk.


Genoeg thema’s om een boeiend verhaal van te maken. Er is ook nog Bas, de klasgenoot die uit de kast komt, en mama Christel die haar gezin verwent met brandnetelthee, maar waar iemand die vloekt, geld in de pot moet doen. Met deze onderwerpen komt die pot aardig snel vol…
En of het echt iets kan worden tussen Sky en Tijn?


Een ontluikende verliefdheid, een jongen op een leeftijd waarop menige jongere worstelt met zijn of haar gevoelens, en het noodlot dat zomaar ingrijpt.
Dit is een ‘gevoelige’ Coen de Kort. Jawel, er komt geweld in voor, maar die scenes zijn in de minderheid.


Mooi, eigentijds en soms aangrijpend verhaal!
Coen de Kort is grafisch ontwerper, illustrator én schrijver van jeugdboeken.


ISBN 9789044840452 | hardcover | 155 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2020
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 11 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER