jeugd 13-15 jaar

Meg Rosoff

http://www.megrosoff.co.uk

Zie ook de recensies op Leestafel over de boeken van Meg Rosoff voor 15-jarige
en volwassen lezers

 

jeugd 13Het toevallige leven van Justin Case

In dit boek gaat een jongen van 15 de strijd aan met het noodlot.
Op een dag kijkt David Case net op tijd om naar zijn broertje die voor het open raam staat en dreigt er uit te vallen (hij wil vliegen). Dit voorval verandert zijn hele wereld. Plotseling heeft elke gebeurtenis betekenis.
Telkens denkt hij 'stel dat...' Hij denkt dat hij moet onderduiken en een heel ander iemand moet worden om het noodlot te ontlopen... als hij dat tenminste kan.


Het is het verhaal van de tuinman en Isfahan, maar dan in een modern jasje.
Hij verandert zijn naam in Justin, (Just-in-case) sluit vriendschap met de nuchtere Peter, neemt een (onzichtbare) hond en verlaat zijn ouders en broertje. Hij ontmoet de oudere Agnes, een extrentieke jongedame, fotografe, die hem wel wil helpen maar tegelijk gebruik maakt van zijn wanhoop: hij is als het ware haar muze. Maar met een verliefde Justin kan ze niets.
Justin gaat op een vliegveld 'wonen', en ontsnapt daarbij aan een gruwelijk lot. Hij is daar samen met Agnes, die een meer realistischer reactie op de gebeurtenis heeft. Maar Justin is helemaal van slag. Opnieuw vlucht hij, weg van dat noodlot, dat hij natuurlijk helemaal niet kan ontlopen. Maar voor dat het tot hem doordringt, maakt hij nog heel wat mee.


Het is natuurlijk een prima thema. Welke jongere heeft zich nog nooit verdiept in dit soort levensvragen? Maar Rosoff laat Justin wel erg ver gaan. Het gegeven van die onzichtbare hond vind ik te ver gezocht. Jammer, want het maakt het toch al moeilijk te 'geloven' verhaal nog ongeloofwaardiger.


ISBN 978 90 499 2166 8 Hardcover, Pimento 2006, vanaf 13 jaar
Vertaald door Jenny de Jonge

© Marjo, februari 2009

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!

 
jeugd 13Hoe ik nu leef


Daisy is een 15-jarig Amerikaans meisje dat door haar vader en stiefmoeder naar Engeland wordt gestuurd tijdens de vakantie. Waarschijnlijk om van haar af te zijn, want ze is het absoluut niet eens met de nieuwe vriendin van haar vader, en laat dat duidelijk merken. In Engeland wordt ze onthaald door een van haar drie neven, Edmond, veertien is hij. Hij heeft een tweelingbroer, Isaac, die nauwelijks iets zegt, nog een oudere broer, die weinig in het verhaal voorkomt en een jonger zusje, Piper. Hun moeder, de tante van Daisy verdwijnt al snel uit het beeld, op studiereis of zo, en dus zijn de kinderen alleen en aan zichzelf overgelaten als er onverwacht een oorlog uitbreekt. Het is een fictieve oorlog, de vijand wordt niet duidelijk omschreven, maar Engeland wordt bezet, en er is de nodige onderdrukking, gepaard gaande met geweld. Het huis van de kinderen wordt opgeëist door het leger, de kinderen ergens anders ondergebracht. Daarbij raken de jongens en meisjes gescheiden, iets wat vooral Daisy en Edmond vreselijk vinden. Zij zijn intussen verliefd geworden, en zonder ouderlijk toezicht hebben ze al een intieme relatie opgebouwd. Daisy neemt zich voor om zo snel als maar mogelijk is terug te gaan naar waar de jongens zijn, en haar kans komt na een reeks gevaarlijke avonturen.
Samen met Piper maakt ze een voettocht door Engeland, komen aan op de boerderij waar de jongens waren, maar die zijn er niet meer. Er is duidelijk gevochten.
Als de meisjes op hun 'eigen' boerderij zijn, gaat ineens de telefoon, na zoveel maanden afgesloten geweest te zijn.
Dan volgt deel 2. Daisy is weer in Amerika maar beweegt hemel en aarde om naar "huis" te gaan, naar Engeland, naar Edmond.


Het boek doet qua sfeer heel erg denken aan de serie van John Marsden "morgen toen de oorlog begon". Ook daar is er een groep jongeren die geisoleerd van de wereld raken als er een oorlog uitbreekt. Ook daar is sprake van een fictieve, maar niet ongeloofwaardige oorlog. Dat is een serie van zeven delen, waar de romantiek zijn intrede pas later doet.
Er zit een magisch-realistisch element in het boek: alle kinderen hebben een telepatische gave. Niet echt benadrukt, maar wel aanwezig.
Misschien vond Rosoff dat ze er zoiets in moest zetten om het geloofwaardiger te maken dat dit kinderen overkomt?
Ik ben niet kapot van dit boek, maar het was aardig om te lezen.


ISBN 9049920004 Gebonden, 200 pagina's Verschenen: maart 2005 Pimento Kinderboeken
Leeftijd: vanaf 13 jaar Vertaler: Jenny de Jonge

© Marjo, januari 2006

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 
jeugd 13Wat ik was


Intrigerend begin:


"Ik ben een eeuw oud, een onmogelijk leeftijd, en mijn gedachten hebben geen anker in het heden. In plaats daarvan drijven ze altijd weer naar dezelfde kust.
Vandaag, zoals bijna op alle dagen, is het 1962. Het jaar dat ik de liefde ontdekte.
Ik ben zestien jaar."


Aan de kust van East Anglia staat een kostschool. De schrijver van bovenstaand stukje tekst komt op deze afgelegen school terecht na verschillende mislukkingen op andere scholen. Eigenlijk is hij niet van plan om op deze school wel zijn best te doen, maar er gebeurt iets waardoor hij van gedachten verandert. Hij moet hier zien te blijven...
Op een dag ontmoet hij namelijk een jongen van ongeveer zijn leeftijd, die hem fascineert. Finn heet hij, en hij woont helemaal alleen in een hutje op een stuk strand dat regelmatig door de vloed afgescheiden wordt van het vaste land. Hij gaat zijn eigen gang en is zwijgzaam. Hij zeurt onze hoofdpersoon niet aan zijn kop, zoals zijn kamergenoten, vooral ene Reese, en volwassenen die dat wel doen, hetgeen hem zeer aanstaat. En zelfs al zit het hem soms dwars dat Finn niets vertelt over zichzelf, toch ontwikkelt zich een vriendschap, waarvoor hij spijbelt en risico's neemt. Vooral als Finn ziek wordt...
Een waarzegster op de markt vertelt hem: 'Je moet beter kijken. ' Maar die boodschap dringt pas door (ook tot de lezer) als het al te laat is.


Een prachtige jeugdroman, die ook door volwassenen gewaardeerd zal worden. Het gaat over het volwassen worden van een jongeman die enigszins de weg kwijt is geraakt. Zoals uit het eerste citaat blijkt is het verhaal de herinnering aan een gebeurtenis die zijn stempel gedrukt heeft op het leven van de verteller. Hoe groot dat stempel was wordt verteld in de laatste hoofdstukken.


ISBN 978 90 488 0023 0   Moon Amsterdam  2008, 224 pagina's ( 13 en ouder)
vertaald door Jenny de Jonge

© Marjo, juni 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

altNiemandsbruid
Meg Rosoff


De zeventienjarige Pell weet niet beter of haar toekomst is zo: zij en haar buurjongen zullen trouwen.


‘Ik zal hem thee brengen en mezelf voor mijn dertigste doodwerken, kinderen baren en vloeren schrobben en op het land weren om raspen uit te graven tot mijn handen bloeden en ik het aan mijn rug krijg en iedereen me smeekt om het nog een jaartje vol te houden, en dan zal ik sterven van uitputting en van het karige leven. Ik zal van hem houden en nooit tegen hem zeggen dat hij zelf zijn thee moet zetten, of de as uit de haard moet opvegen of zelf zijn twaalfde kind moet baren.’


Maar als de dag nadert, als Birdie haar komt vertellen dat hij een stukje land heeft en een huis, weet ze dat ze dit leven niet wil. Ze zadelt vroeg in de morgen haar paard Jack, en vertrekt. Tot haar schrik zit Bean, haar jongste broertje, op het paard. Ze moet nu weg, ze kan geen stennis schoppen, en ach, Bean is geen last. Ze trekt naar de stad en maakt onderweg van alles mee. Een zigeunervrouw met haar kinderen vangt hen op en toont grote belangstelling voor Bean, en Pells verhaal.
Als een paardenman ziet hoe ze met paarden omgaat, vraagt hij haar om hem te helpen paarden uit te kiezen in de stad. Maar als het op betalen aankomt, loopt er van alles mis. Het eindigt er mee dat Pell alleen is. Jack is weg, Bean is weg, de paardenman is verdwenen, net als zijn compagnon. Haar zoektocht verloopt niet zonder slag of stoot…


De lezer volgt Pell door het leven van de negentiende eeuw op het platteland. Er is veel kommer en kwel; ziektes, armoede – vooral de verhalen over de armenhuizen zijn schokkend – en mensen nemen het niet al te nauw met fatsoensnormen. Pell is een sterk meisje, ze weet zich staande te houden in deze boze wereld. Ze kiest er voor om niet dat sloofje aan de zijde van een man te worden om wie ze niets geeft, maar wil een leven leiden dat misschien wel hard is, maar waar ze zelf voor gekozen heeft.
Qua sfeer is het een mooi boek, het is een mooie historische jeugdroman. Of eigenlijk lijkt het meer een historisch sprookje: er blijft een afstand, Pell is niet een meisje met wie de lezer zich kan vereenzelvigen. Komt misschien doordat we de negentiende eeuw ook al lang achter ons hebben gelaten?
Toch is Pell qua karakter een meisje zoals alle meisjes willen zijn, ook in deze tijd: sterk en onafhankelijk.


ISBN 9789048802135 | hardcover |223 pagina's | Uitgeverij Moon| juni 2009
Vertaald door Jenny de Jonge Vanaf 13 jaar

© Marjo, 3 januari 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER