jeugd 13-15 jaar

Bjorn Van den Eynde

https://www.facebook.com/bjornvandeneynde

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Bjorn Van den Eynde voor jongeren van 6-9 jaar

 

altDe Spiegelmoorden
deel zeven uit de serie 'Team Mortis'

Bjorn Van den Eynde


Zoals in deel 6 al duidelijk werd, zijn de twee tortelduifjes, Erika en Andreas gebrouilleerd. Andreas is zelfs uit het team gestapt en Erika heeft geen idee waar hij is. Maar eigenlijk kan ze de jongen nog niet loslaten, hij was immers haar grote liefde! 


Intussen gaat het werk door. Celine Schield, de baas van Team Mortis heeft haar er op uit gestuurd om contact te leggen met Claudio de Santis. Op het moment dat ze de oom van Claudio spot en ontdekt dat er vreemde dingen gebeuren, valt haar back-up weg. Via een oortelefoontje steunde Felix haar namelijk, maar ze is nu op zichzelf aangewezen. Dat blijkt nogal gevaarlijk: De Santis en zijn partner in crime zien haar en ze kan maar net op tijd ontsnappen. Nielsen en Felix pikken haar op.


Celine is niet blij met haar actie, en nu ze dan toch op het spoor van oom en neef de Santis zitten, willen ze dat Erika naar Finland gaat. Een andere opdracht! Als zelfs Nielsen aan de kant van Celine blijkt te staan en hij zijn nichtje opsluit zodat ze de volgende dag op het vliegtuig kan worden gezet, is Erika woest! 
Dan hoort ze dat de Santis betrokken zouden zijn bij verdwijningszaken van zes jaar terug, dus dan wil ze juist verder speuren. Zeker omdat ze ontdekt heeft dat de zaak speelt in Valdagno. Dat is de stad waar Andreas vandaan komt. De plek waar zijn ouders zijn omgekomen bij een brand! Waar zijn zusje Luka Maria in het ziekenhuis terecht is gekomen en na twee weken zou zijn overleden.
Ze vertrouwt Celine niet meer: waarom mag zij niet op de zaak blijven?


Haar besluit is snel genomen: als ze niet samen met het team de zaak van deze verdwijningen onderzoeken, dan doet zij het wel in haar eentje! Ze verdwijnt.
En raakt verzeild in een superspannend avontuur waarin ze grotendeels op zichzelf is aangewezen. Op de juiste momenten is er ook hulp gelukkig, maar ze komt wel degelijk in risicovolle situaties terecht. Ook duiken er mensen op die ze al heel lang uit het oog verloren was. Of dit allemaal wel goed kan aflopen?


In een eerste hoofdstuk wordt enigszins aangegeven waar de plot om draait, en wat de titel spiegelmoorden betekent: er is een meisje op de vlucht, en helaas weet zij niet te ontsnappen. Zij wordt teruggevonden in een kist, met om zich heen de scherven van een spiegel. Wat is daar de betekenis van? Wat heeft dit meisje te maken met andere verdwijningen? Zij blijkt ook al zes jaar vermist geweest te zijn.


Als je al zes delen uit deze serie gelezen hebt, dan zou je denken dat je al wel een beetje weet hoe het zal verlopen. Maar Bjorn van den Eynde weet de lezer opnieuw te boeien en er voor te zorgen dat je dit boek in één ruk uit wilt lezen!  Het is verrassend en bekend tegelijk. Rondom het plot zijn er de verwikkelingen rond de teamleden. Een heerlijk avontuur van Team Mortis!
En dan begint het lange wachten weer...


ISBN 9789059244511 | paperback | 400 pagina's | Bakermat | november 2017

© Marjo, 29 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBloedlijst
deel zes uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde


Team Mortis bestaat uit verschillende groepen jongeren die door heel Europa uitgezonden wordt om speciale zaken op te lossen als undercoverteam. Het team dat de lezers van deze serie gevolgd hebben bestaat uit onder andere Erika, Nielsen, Felix en Andreas. In eerdere delen die verschenen zijn hebben zij al heel wat avonturen beleefd. Nielsen en Erika zijn neef en nicht, hij is zorgzaam ten opzichte van haar. Felix is een beetje verliefd op haar maar maakt geen kans omdat Erika valt voor de Italiaan Andreas.


‘Haal je maar niets in je hoofd, hè!’
‘Nee, nee, we zijn vrienden. Meer wil ik ook niet,’ loog hij. ‘Ik vind het knap dat je dit kunt, op dit moment. Ik bedoel, jongens versieren. Met Andreas en dat gedoe met Nelle nog zo vers in je geheugen.’
Erika’s ogen bliksemden. Als blikken konden doden…'


Maar nu voelt de arme Erika zich erg eenzaam. Ze wil geen contact meer met Andreas, ze is woest omdat hij bij de vorige opdracht aangepapt heeft met het kristalmeisje Nelle. Ook al is Andreas niet meer bij hun team - hij is elders ingedeeld - Erica denkt er af en toe aan om wraak te nemen. Als Andreas vreemd kan gaan, hoeft zij hem ook niet trouw te blijven. Haar nieuwe opdracht biedt haar de kans. Haar wordt gevraagd aan te pappen een lid van een metalband, de Deense gitarist Carsten Akselsen, een nogal heetgebakerd type. Hij wordt verdacht van handel in drugs. Pas als Erika als groupie in zijn kringen is binnengedrongen en zijn aandacht heeft getrokken, ontdekt ze dat de leiders van Team Mortis hem van iets veel ergers verdenken.

Er circuleert namelijk een gruwelijk filmpje op internet waarop te zien is hoe een jonge man op een bevroren meer vastgebonden is. Zijn geliefde probeert hem te redden, waarop ze allebei verdrinken. Het filmpje is voorzien van muziek, en kondigt een vervolg aan. Meerdere filmpjes volgen, allemaal even akelig. Steeds vinden tieners de dood.
In de auto van een van de slachtoffers is een gitaarriem gevonden en aan Erika de taak om het DNA van Carsten te verkrijgen. Maar in haar gemoedstoestand drinkt ze te veel en de opdracht dreigt helemaal fout te lopen. Met gevaar voor Erika zelf, die ook nog onder druk wordt gezet: er dreigen immers meer slachtoffers te vallen. Als dan Andreas toch opduikt, gaat het eigenlijk alleen nog maar slechter met haar.

Dit zesde deel draait vooral om Erika, om haar gevoelens ten opzichte van Andreas. Hoe zij heen en weer geslingerd wordt tussen twijfel en hoop. Kan ze Andreas vergeten? Is ze in staat van een ander te houden? Haar teamgenoten zien haar gemoedstoestand met grote zorgen aan. Kan ze haar opdracht wel vervullen? Natuurlijk beweert Erika dat ze dat heel goed kan, maar intussen gaat er van alles fout.


Het is een verhaal geworden vol psychologische spanning, maar natuurlijk vergeet de schrijver de actiescènes niet. Die zijn naast de beschrijvingen van die akelige filmpjes veelal op Erika gericht. In feite is zij dan ook de hoofdpersoon in deze serie, ook al bevindt de lezer zich geregeld in het hoofd van een ander personage. De ontknoping van dit zesde deel is superspannend. En het kan gewoon niet zo zijn dat het klaar is. Er moet een zevende deel komen!

Bjorn Van den Eynde heeft bekend gemaakt dat er wellicht een tv-serie over Team Mortis in het verschiet ligt. Lijkt me fantastisch!


ISBN 9789059242623 | paperback | 306 pagina's | Uitgeverij Signatuur | oktober 2016
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 6 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altKristalkinderen 
deel vijf uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynden


Zoals we dat gewend zijn bij de verhalen over Team Mortis duiken we bij de proloog meteen het nieuwe avontuur in.


In Berlijn wordt een vijftienjarig meisje vermoord, Corina Weidling. Haar moordenaar, de spiegelman, denkt dat zij iets heeft wat hij wil hebben. Niet veel later stuurt de Zwitserse leider van Team Mortis, Celine Schield,  een deel van haar team op pad. In Kroatië moeten ze op zoek naar een meisje, Nelle Weidling. Ze moet van Lokva Rogoznica naar Kravica, een dorp verderop, gebracht worden.


De jongeren, Andreas, Erika en Felix, denken dat het een simpele opdracht is, en rijden naar de plek waar ze het meisje denken te vinden. Nelle wordt gevonden, maar zij laat zich niet zomaar meenemen. Ze heeft een eigen wil – natuurlijk – ze kent de anderen niet, en waarom zou ze meegaan? Maar ze heeft wel onmiddellijk gezien dat Andreas een mooie jongen is, en hij blijkt niet ongevoelig is voor de charmes van het Kroatische meisje. Nielsen en Giorgios, twee andere leden van Team Mortis zijn ook in  Kroatië, met een bijna gelijke opdracht: vind een meisje en breng haar naar Kravica. Dat meisje heet Rille Weidling. Wat is er met de dames Weidling aan de hand? Houdt de opdracht dan toch meer in dan ze dachten? Dat blijkt al snel als de spiegelmoordenaar weer opduikt, bij Rille.


Niet alles verloopt even voorspoedig, hetgeen spannende avonturen oplevert. De spiegelmoordenaar is ook niet alleen, en ze zijn beter bewapend. Zou ons team er opnieuw blijk van geven dat zij toch vindingrijker en sneller zijn dan hun geduchte tegenstanders? In de eerdere delen lukte het, maar nooit helemaal zonder kleerscheuren.


Bjorn van den Eynden heeft al eerder laten blijken over een onuitputtelijke fantasie te beschikken, en dat zullen we ook in dit vijfde deel weer ondervinden. De plot is goed uitgewerkt, het verhaal over de kristalkinderen overtuigend – binnen dit soort thrillers dan.
Het element romantiek wordt in dit verhaal ook wat meer uitgewerkt. Erika en Andreas vormen al in eerdere avonturen een stelletje, en zoals ik al aangaf komt Nelle daar nu tussen, ze is een echte stookster. Kan Erika haar vriend nog vertrouwen? Wil ze eigenlijk nog wel een relatie met een jongen die een ander meisje zoveel aandacht schenkt, ook al zegt hij dat het zijn werk is?


De personages worden steeds meer ‘eigen’, waardoor het wel wat vreemd is om te constateren dat ze nog steeds niet ouder zijn. Zeker gezien dat ene element in het verhaal, moeten ze hun verjaardag toch wel eens gevierd hebben intussen!
Maar de doelgroep zal zich daar niet druk over maken, die wordt vooral geboeid door het spannende verhaal, met de vele verrassende wendingen, die het nodige beloven voor komende vervolgdelen.


ISBN 9789059241367 | Paperback | 112 pagina's | Uitgeverij Bakermat | november 2015
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 16 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zwarte zon
deel vier uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn Van den Eynde


Erika, het zestienjarige meisje, om wie vanaf het eerste boek alles draaide, blijft ook in het vierde deel de gemoederen bezig houden. Haar vrienden Nielsen, Felix en Andreas worden ingeschakeld bij het oplossen van een akelig project: steeds als een nieuw seizoen begint, wordt er een groep dode jongeren gevonden. Een soort gezamenlijke zelfmoordpact?
Allemaal hebben ze een tatoeage op hun pols, een zwarte zon. Die tattoo wordt ook gevonden op de pols van Quinn Pillsbury, die omkomt bij een treinongeluk. Of is dat ook moord?

Felix infiltreert als leerling op een prestigieuze school, de school waar Quinn en haar zus Lauren opzitten. De ene verhaallijn draait om de zelfmoorden; de andere om de moord op Quinn, die een hoofdrol speelde in de film over Jack the Ripper, die op dat moment wordt opgenomen in Londen.
Ze was een rijzend filmsterretje. Nielsen infiltreert op de filmset als technicus en Andreas bevindt zich in Zwitserland.Natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje, en krijgen ze opnieuw te maken met Brian Bailey, en met de Schaduw - de grote onbekende.
Het einde van het seizoen nadert, de tijd dringt...

Ook al is het al weer een tijdje geleden dat ik de eerdere delen las, het maakt niet uit: binnen de kortste keren zit je weer in het verhaal. Dat heeft ook te maken met de specifieke - Vlaams getinte - schrijfstijl van Bjorn van den Eynde, waar zoals ik al eerder aangaf de kenmerken van James Bond, Indiana Jones en meer van die lui terug te vinden zijn.
Het maakt niet uit dat, als je er eens goed over na denkt, die jongelui niet één, maar vast drommen beschermengelen hebben, deze serie vol actie blijft ook in het vierde deel wervelend en meeslepend, en je rust niet voor je weet hoe het nu weer afloopt.

Het enige waar je je wenkbrauwen bij optrekt is het feit dat al die avonturen zich af moeten spelen in no time, want de jongelui blijven van dezelfde leeftijd als in het eerste deel.
Intussen hebben ze al het mysterie van de verdwenen ballerina’s opgelost in Verona, hebben ze een bende opgerold in Parijs, hebben ze heel Europa doorgereisd om raadsels op te lossen, en nu zijn ze in Londen, om te onderzoeken waarom de 18-jarige Quinn op gruwelijke wijze vermoord is.
Jack the Ripper... dat is ook zo leuk aan de boeken van Bjorn van den Eynde: die referenties aan bekende onderwerpen: Romeo en Julia; Atlantis en nu dus Jack the Ripper!

Als je het boek met een zucht dichtslaat, als je opnieuw genoten hebt van dit spannende verhaal waar de romantiek een stapje verder gaat ‘een jongen-meisjeding’, als je je opnieuw opgelucht voelt over de enorme dosis geluk die onze hoofdpersonen hebben, kun je alleen maar weer uitkijken naar het volgende deel. Want nee, het is nog niet gedaan...


ISBN 9789059240896| Hardcover |308 pagina's | Uitgeverij Baeckens | november 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 2 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet dodenspel
deel drie uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde


Eerder verschenen 'Het Romeo & Juliet Mysterie' en 'De Bende van Venus' in de jeugdserie 'Team Mortis'.
Brian Bailey en Filip Huistra, de leiders, hebben een aantal jongeren gerekruteerd om gevaarlijke opdrachten te vervullen door heel Europa, onder het mom van: jonge mensen vallen niet zo op. In het eerste deel is Erika de nieuwe aanwinst. Ze is pas zestien, en heeft net haar ouders verloren. In de eerste twee avonturen bewijst ze al snel haar talenten, maar er is ook een probleem: ze zit in een team met Andreas en haar neef Nielsen, en Andreas is verliefd op haar. En zij op hem. Maar zij weet niet wat hij wèl weet: een van de regels als je in Team Mortis zit is dat er geen stelletjes mogen zijn. De liefde leidt maar af, en dat is gevaarlijk.


In dit derde verhaal is dat meteen maar weer eens bewezen. Twee jongeren uit een ander team vonden de dood in Boedapest, en met hen vele onschuldige mensen, omdat hij meer gericht was op het redden van haar en niet de bommen uitschakelde zoals hij had moeten doen.
De twee waren bezig met ‘het dodenspel’. Iemand en het is niet zeker dat het hun vijand ‘de schaduw’ is, dreigt Bailey met een terroristische aanslag, die alleen verijdeld kan worden als de jongeren het dodenspel spelen, met raadsels, die hij her en der op hun pad brengt.
Na de aanslag in Boedapest vraagt de brievenschrijver speciaal om Andreas en Erika, die Bailey net uit elkaar geplaatst had.

‘Eenzaam in de toren hier
wacht rampspoed nog heel even
Slechts één enkele sleutel
schenkt de vrijheid en het leven
Hoog reikt het hemelgewelf
maar laat je niet verblinden
Met beide voeten op de grond
zal je de juiste weg vinden’


Lossen ze deze raadsels niet op, dan is de dood het gevolg, voor hen en vele anderen.
Natuurlijk hebben ze hulp: Felix, Nielsen en Liam, Erika’s nieuwe partner, die tevens op zoek is naar zijn andere partners. De brievenschrijver had niet gedacht dat Erika en Andreas de eerste opdracht zouden overleven en had alvast twee andere Team Mortisleden ontvoerd.
Het spel leidt hen door Europa, het einddoel is Lissabon.
Wie is die onverlaat die speelt met de levens van zoveel mensen? Waarom doet hij dit? Maar belangrijker: wie gaat er winnen?
Dat laatste levert een enorme cliffhanger op, het lijkt afgelopen. Maar er staat toch echt onder ‘wordt vervolgd’.
Na dit derde avontuur kun je die spanning haast niet aan: hoe gaat het verder?


Het is opnieuw een wervelend verhaal, als een Indiana Jones racen we van de ene plek naar de andere, duiken we steeds een nieuw supergevaarlijke klus in, om maar weer te zien of de jongeren vindingrijk genoeg zijn. De spanning blijft nog eens extra in doordat er steeds van perspectief gewisseld wordt, qua plaats en qua persoon. En er wordt niet bepaald zoetsappig geschreven, voor tere zieltjes is dit geen serie om te lezen. Maar wie houdt van tergend spannende avonturen, met humor en ook nog een dosis romantiek zit goed. En wacht net als ik op meer.


Bjorn Van den Eynde (1970, Kessel) afkomstig, maar woont in Lier. Naast schrijver is hij tv-scenarist en regisseur.


ISBN 9789059240544 | hardcover |315 pagina's | Uitgeverij Bakermat|oktober 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 21 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bende van Venus
deel twee uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde

De Brit Brian Bailey leidt ‘Team Mortis’, een uiterst geheime groep, die bestaat uit vier jongelui. Zij moeten speciale opdrachten vervullen. 
De zestienjarige Erika Storm, min of meer de hoofdpersoon, is het enige meisje. Haar partners zijn haar neef Nielsen, de Italiaan Andreas, en de Fransman Felix. Zonder slag of stoot gaan hun acties niet: iemand heeft het op hen gemunt, vooral op Erika! ‘De schaduw’ noemt hij zich.  Ze moeten dus echt voorzichtig zijn! Maar het zijn tieners, en soms denken ze niet zo goed na. Zo eindigde deel een met een onverstandige daad van Erika, ondoordacht maar heel begrijpelijk. Alleen liep het bijna niet goed af!
Brian weet hen te redden en als deel twee begint, heeft hij een nieuwe schuilplek gevonden in Duitsland. Als ze daar aangekomen zijn denkt Erika dat haar neef iets verborgen houdt.

Inderdaad is er iets. Hij vertelt haar over ‘Urban Legends’, verhalen die jongeren vertellen om elkaar bang te maken. In Parijs gaat al heel lang zo’n verhaal rond, over een bende die jongelui zou drogeren en ontvoeren, maar waarvoor, dat weet men niet.
Nielsen was in Parijs toen het meisje waar hij verliefd op was verdween, en nu heeft hij in de krant gelezen dat er een Ierse jongen verdwenen is. Hij vraagt zich af of er toch een kern van waarheid in dat verhaal schuilt! Zou die Bende van Venus echt bestaan? En als het niet zo is, waar zijn dan die jongelui gebleven?

Voor ze iets met dit probleem kunnen doen, wordt hun schuilplaats aangevallen. Nielsen belandt in het ziekenhuis, en Erika krijgt de schuld. Er is nog een enkele herkansing: zij moet gaan infiltreren in die Bende, waarvan ze niet eens weten of die bestaat.
Ook dit tweede deel is lekker spannend. Het is een no-nonsense actiethriller waarbij onze vrienden er meestal goed van af komen. Zo brengen ze hun avontuur tot een climax, waarbij het niet voor iedereen goed afloopt. Terwijl ze bezig zijn de zaak van de verdwenen tieners te onderzoeken, komen ze in aanraking met nog een andere legende: de verdwenen wereld van Atlantis.
De onderlinge relaties zorgen weer voor wat lichtvoetigheid,  de kleine ruzietjes, de amoureuze verwikkelingen  laten de lezer niet uit het oog verliezen dat het een boek voor tieners is.
Een waardig vervolg van deel een!

Bjorn van den Eynde beschikt over een wonderlijke fantasie, die hij dan in een vlot lopend verhaal nog geloofwaardig maakt ook. Trek gerust de tijd uit om dit boek in één ruk uit te kunnen lezen, want je wilt zeker weten doorlezen tot je weet hoe het afloopt:
Wat is het verhaal achter Atlantis? Wat betekenen die uitgerukte ringvingernagels? En wie is toch die Schaduw die hen op de hielen zit?
Niet op alle vragen komt een antwoord, er volgen vast nog meer delen! Dat lijkt me iets om ongeduldig naar uit te kijken.

ISBN 9789059240070  | Paperback |425 pagina's | Baeckens |maart 2013
Vanaf 13 jaar

© Marjo, 17 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Romeo en Juliet mysterie
deel een uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde


De zestienjarige Erika Storm is een getalenteerd meisje. Ze houdt van muziek, en doet zeer succesvol aan ballet. Ze spreekt diverse talen vloeiend, omdat haar ouders veel over de wereld rondreisden en zij natuurlijk mee ging. Maar waar haar ouders zich mee bezig hielden, dat kostte hen wel het leven. Erika was er getuige van en heeft er een waterfobie aan over gehouden. Ze woont nu bij haar oma, die langzaam aan het dementeren is, en Erika aanziet voor haar eigen dochter.
Op het moment dat het verhaal begint wordt meteen aangekondigd dat haar leven over een uur drastisch veranderd zal zijn. Erika weet van niets natuurlijk, zij maakt zich klaar voor een afspraakje met Marco, de mooie Italiaan waar ze dolverliefd op is.
De avond eindigt dramatisch: een achtervolging, water (!!), schoten en drugs.
Erika blijft verbijsterd achter: wie of wat is Marco? Waarom hadden de Schaduw en de kaalkop het op hem gemunt?


‘Erika Storm. Ik arresteer je op verdenking van autodiefstal, verboden wapenbezit en handel in verdovende middelen.’


Het is het begin van een spannend avontuur. Inderdaad is haar leven niet meer hetzelfde. Behalve nieuwe mensen leert ze onverwachte kanten van zichzelf kennen, als ze door ex-MI-agent Brian Bailey gerekruteerd wordt voor Team Mortis. Het team van de dood werkt met jongeren. Zij moeten infiltreren in de academie van Enrico Moretti, waar de beste balletdansers opgeleid worden. En waar op mysterieuze wijze al twee topdanseresjes verdwenen zijn.


Een no nonsense thriller staat er op de voorflap. En dit predicaat klopt helemaal.  Het verhaal draait om actie en avontuur met een vleugje romantiek.
Ik heb zo het vermoeden dat de schrijver wel gecharmeerd is van het James Bond-personage. Ook zijn hoofdpersonen zijn slim en knap, rijden in dure auto’s en maken gebruik van allerlei technologische snufjes. En zoals in de Bondfilms, zijn sommige scènes bijna ongeloofwaardig met soms wat overdreven pathos, maar het geheel boeit uitermate. Spionage combineren met ballet, hoe kom je er op?
Het is een spannend actieverhaal dat zeker niet specifiek voor jongens geschreven is – ook bij James Bond zien we genoeg dames die er dol op zijn – mede natuurlijk doordat Erika de hoofdpersoon is. De laatste zin doet sterk vermoeden dat ook in het tweede deel van Team Mortis zij haar leven niet zeker zal zijn.
Naar dat tweede deel kijken we dus vol verwachting uit!


ISBN 9789077826843 | hardcover | 366 pagina's | Baeckens | juli 2010
leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 28 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER