jeugd 13-15 jaar

Ria Lazoe

http://www.rialazoe.nl/

 

altGevangen vogel
Ria Lazoe


Het is een verhaal dat zich afspeelt in de tweede wereldoorlog, maar het boek begint met een proloog in het heden. Oma Nina vertelt. Zoiets.
Ze gaat terug naar de zomer van 1944 in Amsterdam. Nina is dan een meisje van dertien jaar. Als ze in gezelschap van tante Mieke thuis komt, zijn ze er getuige van hoe de Duitsers haar ouders in een overvalwagen sleuren. En ’s avonds komt een onbekende langs om te informeren naar haar vader. Zijn broer die in het verzet zat, is dood gevonden en de laatste die met hem gezien is, was Nina’s vader. De twee mannen hadden ruzie.
Wat heeft haar vader te maken met die moord? Hadden ze toch moeten vluchten zoals Nina eerder had gevraagd? En waar zijn ze nu? Komen ze weer thuis?


Nina’s broer zit gelukkig in Utrecht, bij opa, en kan daar blijven. Maar wat moet Nina, als duidelijk wordt dat haar ouders niet terugkomen?
Tante Mieke brengt haar naar oom Jan, in Drenthe. Haar oom is weduwnaar en heeft een baby. Daar mag Nina nu voor zorgen. Ze raakt bevriend met een meisje dat de dochter van de kasteelheer blijkt te zijn. Siri is dus eigenlijk een freule. Maar Nina heeft er nauwelijks weet van, al vallen haar soms wat eigenaardige dingen op. Waarom zegt Siri bijvoorbeeld zomaar je en jij tegen haar oom en noemt ze hem Jan?
Oom Jan heeft een valk en leert Nina van alles over valkerij. Ze is maar wat trots als ze een jongen die regelmatig om voedsel komt vragen, Peter, kan uitleggen hoe het allemaal werkt. Ze is verliefd. Op de valk, maar ook op Peter!
Maar de idylle blijft niet… er komen Duitsers op het kasteel, en ze hoort geen goed nieuws over haar ouders.


Het is het verhaal over een tienermeisje dat volwassen wordt in moeilijke tijden. Het is nog oorlog, maar er zijn ook berichten over de bevrijding  van Nederland. Thema’s zijn - niet verwonderlijk – trouw en vriendschap, maar ook verraad en vijandschap.
Het verhaal heeft niet veel verrassends, maar de tijdgeest (stad versus platteland; adel versus het volk) wordt wel heel mooi beschreven.
Met daarnaast het romantische element hapt het lekker weg.


ISBN 9789044818284| hardcover |143 pagina's| Clavis | januari 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 22 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER