jeugd 13-15 jaar

E.W. Heine

http://www.ewheine.de (Duits)

 

Papavera


Weer een jeugdboek over de periode van de kruistochten? Hebben we daar niet al genoeg van? Heeft zo’n boek nog iets nieuws te bieden? Met deze vragen in mijn hoofd begon ik te lezen in dit mooi uitgevoerde, uitnodigende boek.


Het eerste hoofdstuk geeft een kort overzicht van de voorgeschiedenis van de hoofdpersoon, een vijftienjarig, roodharig meisje met de naam Papavera. Haar vader Papavero, zo genoemd vanwege zijn rode haar, is drie jaar geleden vertrokken op kruistocht naar het Heilige Land. Hij had een jaar geleden terug willen zijn op de voorouderlijke burcht, maar helaas …. In zijn afwezigheid is Papavera’s moeder officieel aan vlektyfus, maar waarschijnlijk van verdriet, gestorven. Papavera heeft een moeilijke positie: officieel is ze volwassen, maar een jong meisje als kasteelheer is een onbekend verschijnsel.
Haar vader heeft haar achtergelaten onder de hoede van Albin, de smid van het kasteel, en Assunta, zus van Papavera’s moeder en non, die hij gevraagd heeft om gedurende zijn afwezigheid op het kasteel te komen wonen.
Vele uren brengt Papavera buiten door, wilde ritten makend op haar geliefde Tassilo, een paard met een vacht in de kleur van het haar van zijn berijdster. Een opvallend duo!
Papavera herinnert zich steeds minder van haar vader. In de Schulerloch, de grot waar haar vader graag en veel kwam, hoopt ze meer over hem te weten te komen. Hier ontdekt ze twee raadselachtige dingen: een ring die te groot is voor een vinger en te klein om als armband te kunnen dienen én een Latijnse tekst op de muur (“acta probant homines, non genus”), die betekent dat mensen door hun daden laten zien wie ze zijn en niet door hun afkomst. Deze uitspraak is volgens tante Assunta volkomen in tegenspraak met de visie van haar vader, die er juist bijzonder trots op is een telg te zijn uit een roemrijk geslacht. Volgens haar tante was haar vader behoorlijk in de war toen hij vertrok, hij wilde zelfs gedoopt worden terwijl hij al gedoopt was!


Haar buurman, de brute gouwgraaf Rudolf van Randersacker, vraagt haar zijn vrouw te worden, maar zij weigert. Hij besluit dat het dan maar kwaadschiks moet en ontvoert haar; ze weet echter te onsnappen zonder een spoor achter te laten. Een raadsel dus. De geestelijke, die al aanwezig is voor de inzegening van het huwelijk vermoedt dat er sprake is van hekserij. Alsof haar leven nog niet moeilijk genoeg is krijgt Papavera nu ook nog een griezel van een inquisiteur achter zich aan. Op advies van haar tante gaat ze op pad om haar vader te zoeken; dan pas zal haar leven wat rustiger worden.
Verkleed als non begint Papavera aan haar tocht; ze reist in diverse vermommingen en met verschillende mensen heel Europa door. Op reis vindt ze vriendschap bij haar fretje Frederike en de dwerg Treurniet. In Venetië wordt ze verliefd op David, een joodse jongen die haar meer dood dan levend opvist uit een kanaal, waar ze in valt als ze haar fretje probeert te redden. Gedurende de hele reis worden ze óf vooruitgegaan óf achternagezeten door de vastbesloten inquisiteur. Vanuit Venetië maken ze de oversteek naar het Heilige Land, waar zij merkt dat er veel verhalen de ronde doen over een dappere man met opvallend rood haar. Na veel avonturen, waarbij ze Frederike en Treurniet verliest en de lastige inquisiteur de dood vindt, wordt Papavera uiteindelijk herenigd met haar vader. Een vader die niet de man is die ze dacht te vinden, maar die wel een uitermate wijze man geworden is.


En, was dit boek meer van hetzelfde of niet?
Ik durf met grote stelligheid te zeggen dat dit niet het geval is. Het boek vermijdt de grote historische gebeurtenissen en concentreert zich echt op de belevenissen van het meisje en de mensen met wie zij optrekt. De geschiedenis vormt het kader voor een knap opgezet verhaal met sprookjesachtige aspecten, prachtige persoonsbeschrijvingen, veel humor en met een geweldig einde. Tot slot bevat het boek ook nog een wijze boodschap met betrekking tot tolerantie tussen de verschillende godsdiensten, waardoor het ook voor de huidige tijd iets te zeggen heeft.
Een aanrader!


Vertaling: Jeske Nelissen Uitgeverij De Fontein, 2007 Gebonden, 350 bladzijden ISBN 978 90 261 2114 2, 13-15 jaar

© janna, juli 2007

Reageren? Klik hier!