Boekenarchief B

Mikael Bergstrand

altDe mooiste handen van Delhi
Mikael Bergstrand


De Zweed Göran Borg (52) werkt al vijfentwintig jaar bij hetzelfde bedrijf maar op 12 januari 2009 wordt hij ontslagen. Ook dat nog. Na zijn scheiding van Mia hield zijn werk hem overeind. Eenmaal thuis blijft hij binnen, neemt geen telefoon op en zoekt zijn troost in het eten van grote bakken ijs. Dit laatste is iets wat hij altijd doet als hij het even niet meer weet. Dit houdt hij vier dagen vol en dan gaat de telefoon, hij pakt nu maar weer op want het leven gaat, ondanks alles, gewoon verder. Het is Erik, zijn beste vriend die hem mee vraagt naar de kroeg waar hun andere vrienden ook zullen zijn. Omdat het er toch een keer van moet komen, accepteert  Göran de uitnodiging. Hij vertelt daar echter niet dat hij ontslagen is, hij vertelt dat hij zelf ontslag heeft genomen en vanaf nu free-lancer is. Iedereen gelooft hem behalve Erik.
Erik is de populaire, vriendelijke, evenwichtige, vrolijke man. Iedereen, zowel man als vrouw, voelt gelijk sympathie voor Erik. Hij is reisleider, heeft altijd vriendinnen en ziet er goed uit. Er staat nu een reis naar India op het programma en Erik vraagt Göran mee. Natuurlijk zegt Göran nee, hij is een man van tradities, houdt niet van reizen en al helemaal niet van buitenlandse reizen. Maar Erik weet hem over te halen en voor hij het zelf weet zit Göran naast Erik in het vliegtuig op weg naar India. Vrouwenversierder als Erik is, papt hij aan met Josefin, de enige vrouw van het reisgezelschap, en heeft Göran verder niets aan zijn vriend. Als Erik niet aan het werk is, is hij bij Josefin.


De reis is interessant maar op een dag is Göran ziek, hij houdt niets binnen, en hij blijft achter in het akelige, naargeestige hotelletje terwijl de rest van het gezelschap verder reist. Voor Göran is het een geluk bij een ongeluk want daardoor ontmoet hij Yogi, de man die hem in opdracht van hun beider vriend Erik oppikt om hem naar het reisgezelschap terug te brengen.
Yogi is textielhandelaar en eeuwig optimist. Góran laat de rest van zijn reis schieten want Yogi neemt hem mee naar zijn ouderlijk huis en nodigt Göran uit daar voorlopig te blijven. Omdat Göran de terugreisdatum open heeft gelaten en in Zweden niemand op hem zit te wachten accepteert hij dat aanbod. Dit is het begin van een fantastische, helende tijd.  Yogi laat hem kennis maken met het échte India. Als dan ook nog de beeldschone Preeti Malhorta in Görans leven komt, is alles helemaal volmaakt, hoewel... er is één klein aandachtspuntje... Preeti is getrouwd, en niet met zomaar iemand maar met de machtigste industrieel van Delhi...


Een heerlijk boek, aanvankelijk denk je dat de schrijver je een rondleiding aan het geven is door India en net als je denkt hopelijk blijft dit niet zo komt Yogi in beeld en wordt het een vermakelijk, optimistisch verhaal. Göran likt zijn scheidings- en ontslagwonden en begint weer te léven, zeker na zijn kennismaking met Preeti. Het is zeker geen zoetsappig romantisch verhaaltje maar een volwassen psychologische roman.
De bijzondere Yogi strooit in al zijn eenvoud wijze lessen in het rond. Hij weet steeds op de juiste momenten opmerkingen te plaatsen waardoor alles in een ander perspectief komt te staan. Het werkt als een weldadige balsem op de gewonde ziel van Göran.


De schrijver en journalist Mikael Bergstrand (1960) woonde jaren in India en werkte er als correspondent om over de Indiase politiek en het leven daar te berichten. Bovendien reisde hij als gids door het hele land. Dit vind je terug in het verhaal, het is dus deels gebaseerd op eigen ervaring wat betreft de beschrijvingen. Ook in het personage Göran vind je enkele van deze zaken terug wat uitstekend werkt, Göran is zeer geloofwaardig neergezet, een man met plus- en minpunten. Het is een boek voor iedereen die zin heeft in een lekker vlot lezend, niet al te zwaar verhaal voor bijvoorbeeld in de vakantie. Want ook al zit je in een tentje in de regen, van dit verhaal  krijg je vanzelf een vrolijk, zonnig humeur.  Een regelrechte aanrader. 


ISBN 9789056724498 Hardcover met leeslint 314 pagina's Uitgeverij Signatuur juli 2012
Vertaald door Corry van Bree

© Dettie, 23 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER