Boekenarchief B

Twan van Buren

De engelbewaarder
Twan van Buren


Dit is de eerste roman van Twan van Buren (1949- ). Zij heeft echter al het een en ander op haar conto staan als schrijfster. Ze schreef het scenario voor Notenkraker en Muizenkoning samen met Frank Groothof, een muziekvoorstelling. En zij werkte mee aan de jeugdvoorstellingen Koning Arthur en Carlos ende Uilenspiegel Haar jeugdboek Het boek van lang geleden werd gunstig ontvangen. Bovendien had ze al drie maal een hoofdprijs gewonnen bij schrijfwedstrijden.


Helaas worden in ons land, maar ook in andere landen, veel medische fouten gemaakt. Dat is nog tot daaraantoe. Maar de gevolgen zijn vaak catastrofaal. Het vervelende van een medische blunder is dat het dodelijke gevolgen kan hebben. Wellicht zijn medici, de goeden niet te na gesproken wel zo terughoudend in het erkennen van deze blunders. Nederland wordt namelijk steeds meer- in navolging van Amerika- een land waar hoge schadeclaims steeds vaker worden toegekend. Veel medici dekken elkaar wanneer er iets is misgegaan. En dat kan heel ver gaan, van het ontkennen van fouten, tot het regelrecht achterhouden van gegevens of zelfs het opzettelijk vervalsen daarvan.


Hannah, de hoofdpersoon van deze roman, komt in een onverkwikkelijk web van medische blunders terecht, wanneer haar broertje sterft. De jongere broer Hans is met haar verbonden. Zij komen uit een katholiek nest en dat werpt een schaduw over het boek. De familie lijkt erg verbonden, maar als iemand uitvliegt, zoals Hannah doet, dan valt ze min of meer in ongenade.


Op een dag moet Hans naar het ziekenhuis voor een vrij algemene en eenvoudige operatie en hier voltrekt zich het drama dat aanleiding is tot dit werk.
Hans wordt verkeerd behandeld en komt in een comateuze situatie, die door de artsen wordt afgedaan als maligne hyperthermie. Dat is een erfelijke aandoening waarbij sommige anesthesiemiddelen de temperatuur opschroeven en het lichaam het begeeft. De patiënt kan gered worden door afkoeling. Er worden fouten gemaakt en Hans sterft.


De familie wil het er bij laten zitten, maar Hannah gaat vechten om achter de werkelijke toedracht te komen. Haar man Rob steunt haar door dik en dun en is tegelijkertijd bezig met een studie rond de Duitse dichter Stefan George en zijn kring.


Knap is hoe Van Buren stukjes van de Nibelungen, het Duitse klassieke epos in het verhaal zet. Nog knapper hoe ze de emoties van de vechtende en volhardende Hannah zonder sentimentaliteit en opsmuk weet te verwoorden. Het verhaal glijdt nergens uit in een rollercoaster van gevoeligheden, maar het is het epos van een vrouw vechtend voor haar recht op de waarheid. Bijna heeft ze de waarheid boven tafel maar op een beslissend moment steunen specialisten en artsen elkaar en geeft de rechter hen gelijk.
Dat zou triest kunnen overkomen, maar ik had, nadat ik het boek uit had, vooral het gevoel getuige te zijn van de strijd van een dappere vrouw, die niet alleen tegen haar katholieke achtergrond moet strijden maar ook nog eens tegen een leugenachtig stel medici. Zo is het boek ook een waarschuwing, nooit te vroeg geloof te hechten aan de rapporten, uitspraken en wat dies meer zij van de heren artsen.


ISBN Hardcover | blz.284 | Uitgeverij Burena | 2022| www.burena.nl

© Karel Wasch juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER