Boekenarchief B

Persis Bekkering

https://persisbekkering.com

 

Een heldenleven
Persis Bekkering


Wie is die man, Igor met een kleine i? Als hij opduikt in het leven van violist Adrian beseft deze laatste nog niet dat die andere violist zijn leven om zal gooien. Hij merkt igor op als die met verve muziek staat te spelen in de hal van het hotel waar het orkestgezelschap logeert. Maar het stuk dat de man speelt, dat is de solo die Adrian zelf moet spelen: Ein Heldenleben van Richard Strauss!
Adrian constateert dat het vlekkeloze statische spel dat de man produceert het publiek begeestert inclusief hemzelf.


‘Perfect getraind, maar zonder moed (…). Spelen zonder de bodem te laten zien, zoiets was het. Zonder verleden, zonder aangekoekte resten, eeuwig nu, eeuwig zonde.’


Het orkest is een week op tournee in Italië, een week waarin Adrian en igor met elkaar optrekken. Igor is anders, een multitalent. Hij kan alles, vertelt hij zonder te snoeven. Alleen in de liefde is hij mislukt. Het is hem niet gelukt dat ene meisje dat hij wilde te veroveren. ‘Ze was te mooi’.
De twee violisten ontdekken dat ze elkaar nog wel het een en ander kunnen leren, hoe goed ze allebei ook al zijn. Voor Adrian heeft de ontmoeting met igor grote gevolgen. Hij vraagt zelfs zijn ex naar Italië te komen, terwijl hij had gedacht haar nooit meer te zullen zien. En Sterre komt…

In een tweede deel gaan we zeven jaar terug in de tijd. Dan is een jonge vrouw het vertelperspectief. Kiriko is beeldend kunstenares, die als zovele kunstenaars dat perfecte kunstwerk wil maken. Het lukt maar niet, en de ontmoeting met igor helpt ook niet echt.


‘Kiriko’s verlangen naar kunst die uit zoiets als een kern voortkwam, een innerlijk vuur, noodzaak, was bovendien een romantische gedachte, en romantische zielen hadden iets belachelijks gekregen, ze waren naïef, of erger: serieus.’
‘Ze had een nulpunt bereikt. Een eind of een begin, met de nul weet je het nooit.’


Is kunst wel gebaat met perfectie? Is het niet juist zo dat het streven naar volmaaktheid de echte kunst de nek omdraait?
In deze ideeënroman stelt Persis Bekkering die vraag. En er is meer: want als iemand perfect wil zijn, wat voor invloed heeft dat dan op zijn eigen leven en dat van de mensen om hem heen?
Een antwoord is er natuurlijk niet, maar genoeg stof tot nadenken waarbij zij zich terzijde laat staan door verwijzingen naar schrijvers als Mulisch en Dante.
Het eerste deel over Adrian boeit meer dan het deel waarin Kiriko de hoofdrol heeft, waarschijnlijk omdat de eerste duidelijker neergezet wordt als een mens buiten zijn muziek om, waar Kiriko meer de kunstenares is.
Het is wat onduidelijk, maar in feite is igor met een kleine i de hoofdpersoon van allebei de delen. Hij is de man die het leven van zowel Adrian als dat van Kiriko op stelten zet. Hoe hij daar zelf uitkomt is de grote vraag. Want igor wil perfectie, op vele terreinen.

Persis Bekkering (1987) heeft Klassieke talen en Literatuurwetenschappen gestudeerd. Ze schrijft columns over klassieke muziek in onder meer De Volkskrant en ze interviewt schrijvers voor verschillende festivals en talkshows. Een heldenleven (2018) is haar debuutroman.


ISBN 9789044631500 | paperback | 248 pagina's | Uitgeverij Prometheus | januari 2018

© Marjo, 19 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER